Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Passer vyvázne ze závodní jízdy v Bugatti bez trestu

Radim Passer
ČTK
 ČTK

Německé úřady ukončily vyšetřování českého podnikatele Radima Passera kvůli jízdě rychlostí až 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici. Obžalován nebude. S odvoláním na státní zastupitelství ve Stendalu na severovýchodě Německa to uvedla agentura DPA.

Reklama

Osmapadesátiletý Passer se svou loňskou jízdou ve sportovním voze značky Bugatti počátkem roku sám pochlubil na videu, které zveřejnil na internetu. Automobil testoval na zhruba desetikilometrovém rovném úseku dálnice A2, která spojuje Berlín a Hannover. Passer uvedl, že bezpečnost, za kterou děkuje Bohu, pro něj byla prioritou.

Němečtí vyšetřovatelé však Čecha podezřívali ze zakázané závodní jízdy. Podle německých zákonů je takové závodění trestné i v případě, že řidič závodí sám pro sebe a pohybuje se nepřizpůsobenou rychlostí a hrubě a bezohledně ohrožuje provoz s cílem dosáhnout co nejvyšší rychlosti. Skutková podstata trestného činu, za který hrozí až dva roky vězení nebo peněžitý trest, ale nebyla naplněna, konstatovalo nakonec státní zastupitelství.

Passer, který je podle magazínu Forbes 33. nejbohatším Čechem, si německou dálnici vybral podle všeho proto, že na ní z velké části neplatí žádné rychlostní omezení. V Německu se v posledních letech opakovaně diskutuje o tom, zda zavést na dálnicích všeobecný rychlostní limit 130 kilometrů v hodině. Výzkumy totiž ukazují, že na úsecích bez limitu dochází k výrazně vyššímu množství závažných nehod. Video českého miliardáře debatu ještě více rozvířilo.

dálnice, německé dálnice

Německou dálnicí rychlostí 120 km/h. Debata o snížení rychlostního limitu je kvůli Rusku znovu na světě

Nižší rychlost rovná se nižší spotřeba. Debata o snížení rychlostního limitu na německých dálnicích je kvůli ukrajinské krizi znovu na stole. Dvě ze tří koaličních stran ve vládě by omezení rychlosti na 120 kilometrů v hodině podpořily.

Přečíst článek

Ferrari F8 Tributo (ilustrační foto)

Ferrari svolává po světě tisíce aut na kontrolu brzd, akcie šly dolů

Výrobce kultovních luxusních vozů Ferrari čelí propadu akcií. Důvodem je oznámení, že firma svolává po světě tisíce aut této značky kvůli potenciálním problémům s brzdami. Přesné číslo slavná automobilka neuvedla, ale jen v Číně by mělo jít na kontrolu přes 2200 vozů – což je počet vozů, který odpovídá prodejům značky na čínském trhu za více než čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Radim Passer

Passer jel v Německu 417 km/h, soudu se vyhne. Sebevražedné, ale ne trestné, uvedli žalobci

Přečíst článek
dálnice, německé dálnice

Německou dálnicí rychlostí 120 km/h. Debata o snížení rychlostního limitu je kvůli Rusku znovu na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme