Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlatý důl pro Poláky. Češi začali rozhazovat na dovolených v Polsku

Zlatý důl pro Poláky. Češi začali rozhazovat na dovolených v Polsku
Profimedia
 ČTK

Češi letos utráceli v zahraničí o 23 procent více než loni. V letních měsících od začátku června do konce srpna útraty stouply o 13 procent. Mezi nejpopulárnější destinace patřily Itálie, Chorvatsko a Řecko. Skokanem roku v objemu plateb je Polsko, kde Češi utráceli o třetinu více než loni. Vyplývá to z dat ČSOB a společnosti Kiwi.com.

Reklama

Během letních měsíců platili Češi ve 179 zemích světa. Výjimkou přitom nebyly ani exotické destinace jako Nová Kaledonie, Samoa, Malawi nebo třeba Bhútán. Jasnou jedničkou v útratách Čechů je podle dat ČSOB Polsko. „Skokanem roku se jeví být Polsko s nárůstem objemů útrat o třetinu proti loňskému roku," uvedl výkonný ředitel denního bankovnictví v ČSOB Vladimír Vojtíšek.

Čechy lákaly nejen levnější potraviny

„Pozoruhodné je, že na špici zůstává Polsko i v případě, že odhlédneme od trendu nakupování potravin a pohonných hmot v zahraničí. Pokud bychom totiž naše výsledky očistili od útrat v supermarketech a čerpacích stanicích, vidíme nárůst dokonce vyšší, tedy až o 50 procent," dodal Vojtíšek.

Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

V Polsku se loni ubytovalo 230 tisíc lidí z Česka, což bylo o 36 procent víc než v předcovidovém roce 2019. Zájem českých turistů o Polsko se tak vyrovnává počtům návštěvníků z Itálie nebo Francie, uvedl ke čtvrtečnímu otevření polské turistické informační kanceláře v Praze její ředitel Pavel Trojan.

Přečíst článek

Naopak výrazný propad v útratách zaznamenalo Chorvatsko a Slovinsko, kde se objem snížil o 15 procent. Právě do Chorvatska však byly paradoxně podle dat Kiwi.com letenky letos levnější. „Zákazníci letos zaplatili za svoje letenky v průměru o 15 procent více než loni. Míra růstu cen se ale zásadně liší podle destinací, kde hraje roli jejich obliba, kapacity dopravců a vzdálenost," uvedl provozní ředitel v Kiwi.com Juraj Strieženec.

Stoupl zájem o asijské země

Průměrné ceny letů do Británie například meziročně vzrostly o čtvrtinu, zatímco ceny letů do Chorvatska, kde se významně zvýšila nabídka i kapacity zejména nízkonákladových dopravců, meziročně o procento klesly. Obecně rostly i ceny středně dlouhých letů, v průměru o desetinu. Pokles však zaznamenaly lety dálkové, a to o jedno procento, doplnil Strieženec.

Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin

Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin

Polsko prodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin do konce letošního roku. Napsal to polský premiér Mateusz Morawiecki na svém facebookovém účtu. Mezi českými spotřebiteli jsou nyní nákupy v Polsku populární kvůli relativně nízkým cenám řady zboží.

Přečíst článek

Na popularitě podle něj v letošním roce získaly především asijské země, kam meziročně odcestovalo na letní dovolenou o 60 procent Čechů více než loni.

Co se jednotlivých položek týče, Češi podle dat v zahraničí nejvíce utrácejí za nakupování. Objem utracených peněz v zahraničních supermarketech rostl dokonce rychleji než v těch tuzemských.

Thajsko 2023

Čechům se doma nelíbí. Skupují letenky do exotických destinací

Konec protipandemických omezení, snížení ceny a nárůst nabídky exotických destinací přiměly Čechy masivně nakupovat letenky na podzimní termíny. Zájem je hlavně o Emiráty a další exotická místa.

Přečíst článek

Z okolních zemích rostly transakce tuzemských klientů nejvíce v Polsku, meziročně v období od ledna do srpna je patrný nárůst o 37 procent. Na dalších příčkách v útratách Čechů se pak usadilo Německo se 27 procenty, v Rakousku a na Slovensku objem vyrostl přibližně o pětinu, podotkl Vojtíšek.

Vedle běžných nákupů v supermarketu Češi v zahraničí více utráceli také za ubytování (meziroční růst o tři procenta), restaurace (o 19 procent) nebo za oblečení a kosmetiku (o deset procent). Naopak pokles útrat je možné sledovat u pohonných hmot, kde se ale do objemu utracených peněz podle odborníků promítlo spíše snížení cen.

Polský řetězec HalfPrice expanduje po Praze

Polský řetězec HalfPrice expanduje v Praze. Trvající krizi na trhu s dámskou módou navzdory

Polští obchodníci s módním zbožím válcují český trh. Skupina CCC, provozující například stejnojmenné obchody s obuví, otevře v září hned dvě velké prodejny své další sítě HalfPrice s módou a bytovými doplňky. Její vlaková loď bude sídlit v budově Diamant na Václavském náměstí, kde nahradí nadnárodní řetězec s nizozemskými kořeny C&A. Další nová velká prodejna HalfPrice už se také chystá v nákupní galerii Arkády Pankrác.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc klesat nebude. Přesto se však Češi mohou „utlouct“ po čím dál dražších dovolených

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc neklesne. Ale po zdražujících dovolených se Češi mohou „utlouct“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme