Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin

Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin
profimedia.cz
 ČTK

Polsko prodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin do konce letošního roku. Napsal to polský premiér Mateusz Morawiecki na svém facebookovém účtu. Mezi českými spotřebiteli jsou nyní nákupy v Polsku populární kvůli relativně nízkým cenám řady zboží.

Reklama

Polsko loni v únoru sazbu DPH u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, snížilo z pěti na nula procent ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci. Opatření mělo vypršet na konci června, Morawiecki však v květnu uvedl, že v případě přetrvávající inflace ho lze prodloužit až do příštího roku.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Stanislav Šulc: Inflace klesá. Přestanou mít smysl masivní nákupní výjezdy do Polska?

Inflace se dostává k deseti procentům. Informace, která by před několika lety působila paniku, je dneska dobrou zprávou. Dokonce vlastně skvělou.

Přečíst článek

"Prodlužujeme nulovou sazbu DPH u potravin do konce roku 2023," napsal premiér. "Tam, kde je to možné, snižujeme daně, aby polské rodiny platily co nejméně," dodal.

Polský premiér ohlásil prodloužení nulové DPH u některých potravin

Nejvyšší inflace za čtvrt století 

Meziroční míra inflace v Polsku se letos v únoru vyšplhala až na 18,4 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 26 let. Od té doby se však snižuje a v květnu sestoupila na roční minimum 13 procent.

Podle v dubnu zveřejněných výsledků průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků ČR (AMSP) provedla agentura Ipsos, jezdí zhruba čtvrtina Čechů pravidelně na nákupy do zahraničí, a to i několikrát týdně. Dalších 22 procent tam nakupuje nahodile, maximálně dvakrát do roka. Nejčastěji lidé směřují do Polska, druhé nejoblíbenější je v tomto ohledu Německo.

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Přečíst článek

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Velké řetězce na Slovensku zastropovaly ceny základních potravin. Ty české se na to nechystají

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku ode dneška zastropuje ceny vybraných potravin. Opatření bude trvat tři měsíce. České řetězce zatím nic takového nechystají, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ve všech směrech výhodnější než zastropování cen by podle Prouzy byla nižší DPH na základní potraviny. K jejímu prosazení dnes opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Přečíst článek

Reklama

Související

polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme