Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě
iStock
 ČTK

Inflace zdražila obyvatelům Česka i dovolené. Nejvíce v Maďarsku, v tuzemsku, Polsku a Chorvatsku. Chce-li český turista ušetřit, vydat by se měl do Irska, Švédska či na Maltu, vyplývá z analýzy společnosti Cyrrus.

Reklama

Nejhorší dovolenkovou destinací z pohledu inflace představuje letos pro průměrnou rodinu Maďarsko, kde si lidé proti loňsku připlatí 28,4 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Následuje podle ní dovolená v Česku, která vyjde meziročně dražší o 16,6 procenta, v Polsku o 15,3 procenta a v Chorvatsku o 9,6 procenta.

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

Chorvati využili eura a razantně zdražili. Týdenní ubytování ve Splitu vyjde i na 55 tisíc korun

Chorvatsko tradičně patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace českých turistů. Loni jich na jadranskou riviéru zavítalo 850 tisíc. A podobně tomu bude pravděpodobně i letos, navzdory tomu, že dovolená se tam Čechům prodraží.

Přečíst článek

Analýza srovnává země podle inflace i kurzu měny k české koruně. Inflace se pro rekreanty odvíjí i od jejich konkrétního nákupního chování, proto analýza uvádí čtyři modelové příklady s rozdílným nákupním chováním. Autoři pak vypočítali inflaci nákupních košů ve všech zemích EU a zohlednili meziroční změnu kurzu české koruny.

Maďarsko je dražší pro páry i samotáře

Proti maďarskému forintu česká koruna za uplynulých dvanáct měsíců nepatrně oslabila, což pro české turisty podle analýzy činí maďarský růst cen ještě bolestivějším. Proti švédské koruně ta česká naopak znatelně posílila, což pro české cestovatele tamní inflaci tlumí.

Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek

Pro bezdětný pár na letní dovolené je letos nevýhodné Maďarsko s inflací 25,8 procenta. Na dovolené v Česku pocítí meziroční inflaci 15,7 procenta, v Polsku 13,2 procenta a ve Chorvatsku 12,2 procenta. Naopak na uzdě se daří ceny držet Maltě, kde se projevuje inflace 2,3 procenta, a v Lucembursku 1,8 procenta. Výrazný propad cen hlásí podle analýzy Švédsko, a to 5,8 procenta.

Večírek vyjde nejlevněji ve Švédsku

Ani modelovému případu dobrodruha, tedy aktivního samotáře, analýza nedoporučuje ve vztahu k inflaci Maďarsko. Samotný cestovatel tam letos utratí o 27,5 procenta víc než loni.

Home-office

Prodeje letních dovolených jsou vyšší než loni, cestovky věští úspěšnou sezonu

Cestovní kanceláře očekávají úspěšnou letní sezonu, prodeje zpravidla překonávají loňský rok. Zájem se někde vrací i do stavu před koronavirovou pandemií. Češi aktuálně poptávají především Turecko, Řecko nebo Španělsko. Na prvních příčkách se ale tradičně drží také Chorvatsko. Letní zájezdy proti loňsku podražily zhruba o desetinu.

Přečíst článek

S odstupem pak v jeho případě následuje Polsko se zdražením 10,9 procenta, Česko s 5,4 procenta a Slovensko se 4,9 procenta. Ve Švédsku bude mít jedinec na cestách meziročně levněji o 6,6 procenta, v Portugalsku o 8,3 procenta a v Irsku o 10,7 procenta.

Maďarsku by se měl podle analýzy vyhnout i milovník večírků, protože tam může čelit cenám vyšším o 27,8 procenta. Party vyjdou dráž i v Polsku, a to o 13,3 procenta, v Česku o 12,7 procenta a v Chorvatsku o 10,4 procenta. Vyznavači večírků mohou inflaci výrazně utlumit dovolenou v Nizozemsku a Finsku, kde najdou ceny vyšší o 1,2 procenta. Jedinou zemí EU, kde si je mohou letos užít za nižší ceny, je Švédsko s poklesem o šest procent.

Erdoganovo vítězství zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův volební triumf zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův triumf ve volbách může Čechům výrazně zlevnit dovolenou v Turecku. Turecké měně hrozí, že vůči koruně do konce letoška oslabí o 31 procent. Plyne to z prognózy americké banky Morgan Stanley.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme