Reklama

Zdražování hypoték v srpnu ustalo. Možná ne na dlouho

Zdražování hypoték v srpnu ustalo. Možná ne na dlouho
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Úroky u hypoték začínají podle Fincentrum Hypoindexu stagnovat. Průměrná nabídková sazba v srpnu vzrostla pouze o 0,04 procentního bodu na 6,28 procenta. Některé hypoteční úvěry dokonce zlevnily. Už v září ale může být vše jinak. Záleží, zda bankovní rada České národní banky (ČNB) zvedne sazby. Vyloučené to není. Tuto možnost již připouští i Aleš Michl, nový guvernér ČNB a vrchní odpůrce zvyšování sazeb.

Reklama

Růst úrokových sazeb hypoték se v srpnu zastavil. Svůj podíl na tom má rozhodnutí obměněné bankovní rady ČNB, která ponechala základní úrokové sazby beze změny. Po sérii jejich skokového zvýšení za Rusnokovy éry je pauza ve zdražování hypoték pro trh příjemná změna.

Radovat se ze stability by ale bylo předčasné. „Stagnace nemusí vydržet příliš dlouho,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Své varování opírá o vyjádření nového guvernéra ČNB Aleše Michla, který už zvýšení sazeb na nadcházejících měnově-politických zasedáních nevylučuje.

„Můžeme tedy jen doufat, že případné další zvýšení sazeb ČNB nebude příliš dramatické a nepřispěje k dalšímu zvyšování splátek hypoték a tím zvýšení tlaku na již dnes tak zatížené rodinné rozpočty,“ dodal Sýkora.

Češi chtějí vlastní bydlení, jeho hodnotu však ve stáří plně nevyužijí

Českou touhou je bydlet ve vlastním, ne v pronajatém bytě či domě. To si podle sociologů přejí i ti mladí lidé, pro něž to je ekonomicky nerozumné. Ve vlastním bydlení pak mají majitelé uloženy peníze, které by se jim hodily ve stáří, ale v Česku je nedokážou využít tak dobře, jak je to možné v zahraničí.

Přečíst článek

Rozhodne inflace

Hlavním ukazatelem dalšího vývoje bude i nadále inflace. „Další výrazné zvyšování úrokových sazeb v následujících měsících neočekávám. Musel by se změnit především charakter inflace. A tu současný guvernér označuje za dovezenou, kterou vyšší úrokové sazby nezastaví,” uvedl zakladatel hypotečního tržiště Zaloto Marek Kříž.

Do konce roku by se tak podle něj měly úrokové sazby u hypoték pohybovat mezi současnými šesti až osmi procenty. „To by mohl být strop, od kterého se odrazíme opět směrem dolů a v horizontu dvou až tří let se vrátíme k sazbám začínajícím číslovkou tři,” dodal Kříž.

Podle Fincentrum Hypoindexu byla v srpnu průměrná nabídková sazba u hypoték 6,28 procenta, oproti předešlému měsíci se navýšila se jen o 0,04 procentního bodu. Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent odhadní ceny nemovitosti, fixaci na tři roky a splatnosti 25 let tak činila 23 151 korun.

Oproti minulému měsíci, kdy měsíční splátka hypotéky vzrostla během jediného měsíce téměř o 1 150 korun, se tempo růstu měsíční splátky, která v tomto měsíci vzrostla pouze o 77 korun, prakticky zastavilo.

Úrokové sazby u hypoték nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) podle stejného ukazatele dokonce nepatrně klesly. Hypotéky s fixací na jeden rok zlevnily o jeden bazický bod na 6,21 procenta ročně a s fixací na tři a 10 let o dva bazické body na 6,67 procenta, respektive na 6,30 procenta ročně. Nejvýrazněji se snížily sazby u hypoték s fixací na pět let, a to o pět bazických bodů na 6,23 procenta.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Přečíst článek

Vlastní bydlení je problém i pro střední třídu

Na hypoteční trh dopadají nejen vysoké úrokové sazby, které byly na trhu naposledy v devadesátých letech, ale i přísnější pravidla pro poskytování hypoték, která od dubna zavedla ČNB.

Kvůli rostoucím sazbám rostou měsíční splátky úvěru a je stále složitější dosáhnout na limit ukazatele DSTI, který limituje podíl měsíčních splátek žadatele o úvěr k jeho čistému měsíčnímu příjmu na 45 procent, u mladých pak na 50 procent.

„Navíc ušetřit 10, respektive 20 procent z ceny nemovitosti (limit ukazatele LTV vyjadřující poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti – pozn red.) je při vysokých cenách nemovitostí stále obtížnější. Ceny nemovitostí často znemožňují splnit i limit příjmového ukazatele DTI, kdy hypotéka může činit maximálně 8,5násobek, u mladých pak devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele. Vlastní bydlení se tak postupně stává nedostupné i pro střední třídu,“ uzavřel Sýkora.

Nedostatek peněz, ilustrační foto

Chudí Češi dál chudnou. Většina nemá ani na základní potřeby

Výrazný růst cen způsobuje, že 81 procent takzvaných nízkopříjmových Čechů zažívá zhoršení své finanční situace. Pouze 16 procent lidí s nízkým příjmem má takové výdělky, že bez problémů zaplatí své základní životní potřeby. Vyplývá to z červnového průzkumu Provident Financial mezi 800 respondentů pro projekt Neviditelní. Na 1,153 milionu Čechů je podle analýzy součástí nízkopříjmových domácností. Už dříve žili často od výplaty k výplatě a nyní se jejich situace významně zhoršila.

Přečíst článek

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Měkčí pravidla pro hypotéky platí už týdny. Češi si můžou půjčit víc na předražené byty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme