Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobní inflace roste nejrychleji takřka za 30 let. Může za to skokové zdražení materiálů

průmyslová výroba, ilustrační foto
iStock

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlil z červencových 7,8 procenta na 9,3 procenta, což bylo nejvíce od dubna 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Na vině je skokový nárůst cen vstupů, zdražují energie, dvouciferným tempem rostou i ceny kovů, dřeva i papíru.

Reklama

Ceny průmyslových výrobců meziročně rostou od února. V srpnu v meziročním srovnání o 9,3 procenta, výrazný vliv na to měly podle statistiků ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Průmyslové ceny stouply i v meziměsíčním srovnání, a to o 1,2 procenta. Pokračují tak devátý měsíc v růstu, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„Ceny v českém průmyslu rostou závratně, nejvýrazněji za takřka 30 let, kvůli zdražující ropě, elektřině či plynu a světové přepravní a výrobní krizi. Důvodem je zejména dramatické meziroční zdražení ropy na světových trzích, které vede k citelnému nárůstu cen pohonných hmot a dalších ropných produktů. Výrazně zdražují tak v průmyslu hojně využívané energie jako elektřina či plyn,” komentoval aktuální statistiku Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Dramaticky zdražují ale i další průmyslové materiály. Kovy si v meziročním srovnání připisují 26 procent, dřevo či papír bezmála 25 procent.  

„Do ekonomiky jsme v průběhu pandemie narvali příliš mnoho peněz. Zároveň jsme pozastavovali výrobu. To vytváří extrémně silné inflační tlaky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček s tím, že ceny chemických látek a výrobků vzrostly o astronomických 38,0 procenta. Ceny kovů a kovodělných výrobků se skokově zvýšily o 26,7 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku se zvýšily o 24,1 procenta.

peníze, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Přečíst článek

Výrobní inflace je projevem konjunktury

Výrobní inflace je předzvěstí i zdražování spotřebního zboží, které může podle analytiků přijít na řadu v dalších měsících.

„Výrobní inflace, která se následně promítne i do té spotřebitelské, je nepochybně negativním průvodním jevem současné konjunktury. Její příčiny však leží primárně mimo území ČR, která je vzhledem ke své otevřenosti citlivá na vývoj na mezinárodních trzích. K utlumení inflačních tlaků může dojít teprve tehdy, až se situace na komoditních trzích stabilizuje a mezinárodní obchod dosáhne předcovidových podmínek,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. 

V srpnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 11,6 procenta. Vyšší byly hlavně ceny obilovin o 13,7 procenta a olejnin o 13,9 procenta. V živočišné výrobě vzrostly ceny o 4,0 procenta, přičemž znatelně vyšší byly ceny mléka a skotu. Celkově ceny zemědělských výrobců vzrostly o 7,9 procenta a budou tlačit na růst cen potravin v supermarketech.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zažívá inflační šok, růst cen může zrychlit až k pěti procentům

Srpnová inflace vyrazila dech všem, koruna zpevňuje na nejsilnější úroveň od propuknutí pandemie.

Přečíst článek

Tempo zdražování zrychlilo rovněž ve stavebnictví, kde v srpnu podle odhadu byly ceny meziročně vyšší o 6,6 procenta, zatímco o měsíc dříve o 5,6 procenta. Ceny stavebních materiálů a výrobků byly proti loňskému srpnu dražší o 16 procent. „Kombinace rostoucích cen stavebních prací a stavebních materiálů povede k dalšímu růstu cen nemovitostí,” podotkl Křeček z BHS. 

Vývoj ve stavebnictví podle Dufka z ČSOB nastoluje otázku, zda bude možné realizovat zakázky nasmlouvané v předchozích čtvrtletích, a tedy za jiných cenových podmínek. Pro stavební firmy totiž mohou být takové projekty nerentabilní.

potraviny

Inflace byla v srpnu nejvyšší od listopadu 2008, zrychlila na 4,1 procenta

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Rostou především ceny bydlení a potravin.

Přečíst článek

V zemědělství byly ceny proti loňskému srpnu vyšší o 7,9 procenta. V rostlinné výrobě ceny v srpnu stouply proti stejnému loňskému měsíci o 11,6 procenta, přičemž zdražily olejniny, obiloviny a čerstvá zelenina. Brambory a ovoce zlevnily. V živočišné výrobě, kde byly ceny meziročně vyšší o čtyři procenta, vzrostly ceny mléka, skotu a drůbeže. Naopak ceny vajec a jatečných prasat byly meziročně nižší. Potravinářský průmysl, který zatím příliš nereagoval na růst cen zemědělské produkce, zvýšil své ceny v průměru o 1,5 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přepravní a výrobní krize si vybírá svou daň. Výrobní inflace se urvala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme