Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace byla v srpnu nejvyšší od listopadu 2008, zrychlila na 4,1 procenta

potraviny
ČTK

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Rostou především ceny bydlení a potravin.

Reklama

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu proti červenci o 0,7 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn vyššími cenami téměř ve všech oddílech spotřebního koše. 

„Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu oproti červenci o 0,7 procenta a svůj meziroční růst zrychlily na 4,1 prcenta, což je nejvíce od listopadu 2008. Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb o téměř 5 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Srpnová inflace vyráží dech. Poprvé od listopadu 2008 překonává v meziročním vyjádření hranici čtyř procent. S velkým přehledem tak překonává všechny expertní odhady a předpoklady, včetně toho České národní banky,” komentoval statistiku Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

čerpací stanice, ilustrační foto

Čerpací stanice nezohlednily letní propad cen ropy, pohonné hmoty zdražují

Pohonné hmoty v Česku mírně zdražují navzdory levnější ropě. Čerpací stanice si tak navyšují své marže a zisky na úkor motoristů. Snaží se zahojit po pandemii.

Přečíst článek

V bydlení, které nejvíce ovlivnilo srpnovou inflaci, stouplo nájemné o 2,5 procenta a vodné a stočné byly proti loňskému srpnu shodně vyšší o 5,5 procenta. Na druhou stranu o 3,4 procenta zlevnila elektřina a o 4,7 procenta zemní plyn. Téměř o sedm procent zdražily výrobky a služby pro běžnou údržbu domácností. V dopravě pak meziročně vzrostly téměř o pětinu ceny pohonných hmot. „Zdá se, že na vině je opět ve větší míře jádrová inflace. Tu žene vzhůru na jednom z předních míst imputované nájemné tažené rostoucími cenami nemovitostí a cenami ve stavebnictví. Rychle rostoucí ceny stavebních materiálů se také promítají do rychlého zdražování oprav a vybavení bytů a domů,“ řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

čerpací stanice, ilustrační foto

Čerpací stanice nezohlednily letní propad cen ropy, pohonné hmoty zdražují

Pohonné hmoty v Česku mírně zdražují navzdory levnější ropě. Čerpací stanice si tak navyšují své marže a zisky na úkor motoristů. Snaží se zahojit po pandemii.

Přečíst článek

Další v pořadí vlivu na meziroční zvyšování cenové hladiny byly ceny alkoholu, tabáku nebo potravin. Například pivo zdražilo o 6,3 procenta a tabákové výrobky o 9,9 procenta. Z potravin si lidé meziročně připlatili za oleje, tuky, vejce nebo zeleninu, zatímco ovoce bylo proti loňskému srpnu levnější. Dál rostly i ceny oděvů a obuvi. Ceny stravovacích služeb stouply o 5,2 procenta. „Překvapení se opět koncentrovalo do více kategorií, z nichž nejzásadnější byl zřejmě strmý růst tzv. imputovaného nájemného a také potravin,“ řekl Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Výhled na příští rok

Analytici se shodují, že do konce roku by se inflace mohla přiblížit k hranici pěti procent. „Během příštího roku by pak měl cenový růst postupně slábnout ke třem procentům. Celoroční průměr pro rok 2022 podle našich předběžných propočtů dosáhne 3,6 procent, a převýší tak odhadovaný průměr pro letošní rok. Skutečnost, že nůžky mezi odhadem inflace ČNB a realitou se v srpnu dále prudce rozevřely, dává centrální bance pádný důvod, proč pokračovat v utahování měnové politiky. ČNB tak téměř s jistotou na konci měsíce zvýší úrokové sazby. Z možností mezi pokračováním v mírných krocích o 25 bodů a radikálnějším zvýšením o 50 bodů nabývá na stále větší pravděpodobnosti druhá z nich,” dodává Rožumberský.

„V průběhu podzimu může sice lehce odeznívat vliv dražších pohonných hmot, na druhé straně se teprve začne naplno projevovat dražší elektrická energie,“ doplnil Bureš z Patria Finance.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v prosinci zpomalila. Její průměrná míra loni činila 10,7 procenta, uvedli statistici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme