Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny výrobců vystřelily. Zdražování pocítí i zákazníci v obchodech

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červnu stouply meziročně o 6,1 procenta, což byl nejvýraznější růst od května roku 2011. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Rostly i ceny v dalších odvětvích. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 5,8 procenta, ceny stavebních prací o 4,1 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 0,9 procenta. Ceny v zemědělství rostly nejvýrazněji od července 2019 a ceny ve stavebnictví od loňského června. 

Ceny průmyslových i zemědělských výrobců rostou vytrvale již několik měsíců. Zatímco loni, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie, ceny v zemědělství po celý rok meziročně klesaly, letos už od března rostou.

Obrat ve vývoji výrobních cen není podle analytika ČSOB Petra Dufka v nejbližší době pravděpodobný. „Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích, a navíc bude třeba začít počítat i s vyššími náklady na energie. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit,” uvedl.

čerpací stanice, ilustrační foto

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla. Ve zbytku roku ještě zrychlí

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, tempo růstu ve srovnání s květnem tak zpomalilo o 0,1 procentního bodu. Největší vliv na zdražování měly ceny aut a pohonných hmot, uvedl ČSÚ.

Přečíst článek

Nejde jen o dražší ropu

Ceny v průmyslu loni zaznamenaly řadu propadů, ale v tomto roce stoupají vytrvale už od února. Dosáhly tak největšího nárůstu za posledních deset let. „Tento výrazný růst byl ovlivněn především cenami v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků a v navazujícím odvětví chemických látek a výrobků, kde se ceny meziročně zvýšily o 39,6 procenta,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„Nejde však zdaleka jen o ropu, která se podílí na růstu cen pohonných hmot a některých výrobků chemického průmyslu, ale i o kovy, které jsou výrazně dražší nejenom ve srovnání s covidovým rokem 2020, ale i rokem 2019,” uvedl Dufek. Ceny kovů a kovodělných výrobků vzrostly o 14,1 procenta, ceny dřeva, papíru a tisku o 8,9 procenta.

Naopak třeba ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa klesly o rovných pět procent a ceny dopravních prostředků o 2,6 procenta.

André Kostolany a finančník a publicista Gottfried Heller (vpravo)

Legendární spekulant Kostolany o inflaci: Je to cena za demokracii

Nejnebezpečnějším faktorem inflace je inflační očekávání. K obavám spotřebitelů a zaměstnanců se pak přidávají spekulace.

Přečíst článek

Tahounem červnového zrychlení meziročního růstu výrobních cen v zemědělství byly ceny v rostlinné výrobě, které se zvýšily o rovných devět procent. Meziročně ceny v rostlinné výrobě rostou již řadu měsíců, v samotném červnu se ale tempo jejich růstu zmírnilo.Vyšší byly například ceny obilovin o 10,7 procenta a olejnin o 15,8 procenta. 

„Přesto ale ceny v rostlinné výrobě rostou výrazně, v červnu meziročně o 9 %, a stále tak platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele,” uvedl ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Ceny v živočišné výrobě se přehouply do meziročního zvyšování, rostly o dvě procenta. Zdražilo mléko o 6,3 procenta, skot o 5,3 procenta i vejce o 5,2 procenta. Naproti tomu se snížily se ceny zeleniny o 14,8 procenta, brambor o 4,4 procenta, ovoce o 3,7 procenta a jatečných prasat o 9,7 procenta.

Ceny stavebních materiálů vystřelily

Ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky i loni během pandemie dokázaly udržet meziroční růst. Také letos od začátku roku ceny v těchto odvětvích stále rostou. Ve stavebnictví v červnu zdražily materiály a výrobky spotřebovávané stavbaři o 9,5 procenta. Ve službách se zvýšily třeba ceny za služby v oblasti zaměstnání o 7,3 procenta, za bezpečnostní a pátrací služby o 3,3 procenta a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,2 procenta. Naopak zlevnily informační služby o 5,2 procenta, reklamní služby a průzkum trhu o 2,3 procenta a architektonické a inženýrské služby o 1,7 procenta.

Ceny ve většině ze zmíněných odvětví rostly v červnu i meziměsíčně. Ceny zemědělských výrobců stouply o dvě procenta, ceny průmyslových výrobců o 0,8 procenta a ceny stavebních prací o 1,4 procenta. Pouze ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,4 procenta.

„Obrat ve vývoji výrobních cen není v nejbližší době pravděpodobný. Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích, a navíc bude třeba začít počítat i s vyššími náklady na energie,” dodal Dufek. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit.

Šéfka ECB Christine Lagardeová
video

ECB zvýšila inflační cíl na dvě procenta. A půjde i výš

Dosud měla banka inflační cíl stanoven „poblíž dvou procent, ale pod nimi”. To ale bylo podle analytiků matoucí. Důvodem změny měnové politiky je pandemie, ale také green deal.

Přečíst článek

Ropa, ilustrační foto

OPEC+ se dohodl na zvýšení těžby ropy. Zdražování benzinu díky tomu zvolní

Zástupci zemí skupiny OPEC+ se dohodli na postupném zvyšování těžby od srpna. Do konce roku budou měsíčně produkci zvyšovat o 400 tisíc barelů ropy denně, uvedli ve společném prohlášení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme