Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

peníze, ilustrační foto
Pixabay
Tereza Zavadilová

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Reklama

Pragmaticky vzato, důvod k panice není. Rostou sice ceny, platy ale vzrostly o hodně víc. Špatně se v předvolebním rozdávačném čase nemají ani důchodci. Učitelé si krom standardně nadstandardní dovolené nakonec vybojovali i hodně nadprůměrné platy. Česká nezaměstnanost je jedna z nejnižších na světě, takže zaplatit alimenty má možnost každý číšník či taxikář, který během covidu přišel o práci. Že se někdo bojí, že už si nekoupí vlastní byt, protože ceny porostou do nebe? Ale kdeže, cyklus je cyklus a každý přehřátý trh jednou zchladne. 

Protože právě strach z inflace to, co pohání její kola a žene ji do nebezpečných výšin, je prostě lepší překonat. Třeba nekupovat předražené byty a chalupy rovnou při prohlídkách jen proto, že makléř tvrdí, že levnější to nikdy nebude. Nenechat se zlákat na zaručené investice do nikterak cenných papírů prodávaných podomními obchodníky. Neskočit na lep rádcům, co vnucují kryptoměny, rizikové dluhopisy či jiné exotické investiční produkty, jimž ani sami nerozumí. A už vůbec se nepředzásobovat nesmysly.

potraviny

Inflace byla v srpnu nejvyšší od listopadu 2008, zrychlila na 4,1 procenta

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Rostou především ceny bydlení a potravin.

Přečíst článek

Období růstu cen je součástí životaběhu, který se časem přežene. Navíc má i plusy - půjčky jsou pro dlužníky stále výhodné a také se dá čekat, že brzy posílí koruna, což různé věci a požitky zase zlevní. A každý růst je psychologicky vlastně známkou optimismu. 

Hlavní je udržet nervy na uzdě, kupovat to, co má smysl a investovat tam, kde tomu rozumím sám nebo znám instituci, která produkt kontroluje. Pak inflace bude mít zas jen papírovou moc a z hospody se vrátí zpět na stránky finančních novin, kam patří.

Zámek Protivín

Zámek Protivín zachrání královské peníze z Asie

Zchátralý zámek Protivín, který svého času patřil i Karlu IV., zachraňují peníze z Asie.

Přečíst článek

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek

Protiinflační dluhopisy jsou i letos investiční terno. Stát na nich ale tratí miliardy

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Stát prodělal miliardy na protiinflačních dluhopisech, někteří si tím naplnili kapsy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme