Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Přepravní a výrobní krize si vybírá svou daň. Výrobní inflace se urvala

mezinárodní obchod, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Ceny v průmyslu rostly v srpnu nad očekávání závratně, meziročním tempem 9,3 procenta. To je nejvýraznější nárůst od dubna 1993.

Reklama

Důvodem je zejména dramatické meziroční zdražení ropy na světových trzích, které vede k citelnému nárůstu cen pohonných hmot a dalších ropných produktů. Výrazně zdražují tak v průmyslu hojně využívané energie jako elektřina či plyn.

Dramaticky zdražují ale i další průmyslové materiály. Kovy zdražují meziročně o 26 procent, dřevo či papír bezmála o 25 procent.  

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace roste nejrychleji takřka za 30 let. Může za to skokové zdražení materiálů

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlil z červencových 7,8 procenta na 9,3 procenta, což bylo nejvíce od dubna 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Na vině je skokový nárůst cen vstupů, zdražují energie, dvouciferným tempem rostou i ceny kovů, dřeva i papíru.

Přečíst článek

Stěžejní příčinou růstu cen průmyslových materiálů je celosvětová výrobní a přepravní krize a související závažné zpřetrhání mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců. V Evropě se závažně projevuje také dramatický růst cen energií, „energetický šok“. Například velkoobchodní cena zemního plynu stoupla v EU letos meziročně o asi 200 procent.  

Historicky mimořádný nárůst cen průmyslových materiálů a výrobků se brzy postupně promítne do spotřebitelské inflace ještě výrazněji než doposud. Spotřebitelská inflace tak letos bude v meziročním pohledu atakovat pětiprocentní úroveň.

Česká národní banka proti ní bude muset zakročit rázně pravděpodobně ještě tento měsíc, kdy by měla rozhodnout o navýšení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Půjde o nejvýraznější zvýšení základního úroku ČNB od roku 1997.   

peníze, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Přečíst článek

Výstavba bytů, ilustrační foto

Štěpán Křeček: Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později

Vzhledem k vysoké inflaci se lidem stále vyplatí čerpat hypoteční úvěry. Reálná hodnota vypůjčených peněz totiž klesá výrazně rychleji, než narůstají úroky.

Přečíst článek

Reklama

Související

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace roste nejrychleji takřka za 30 let. Může za to skokové zdražení materiálů

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme