Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velký problém pro euro. Fed chystá razantní zvednutí sazeb

Členové Fedu Esther Georgeová, John Williams a Jerome Powell na zasedání v Jackson Hole v roce 2018
ČTK
Stanislav Šulc

Ačkoli k zásadnímu vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella dojde až zítra, nálada centrálních bankéřů je podle agentury Bloomberg jasná: sazby musejí růst, a to klidně výrazně. Důvod? Inflační tlaky se zatím nepodařilo dostatečně zkrotit.

Reklama

K měnovému zasedání americké centrální banky dojde až příští měsíc. Přesto již nyní se peče její rozhodnutí zejména ohledně úrokových sazeb. V Jackson Hole probíhá každoroční zasedání šéfů světových centrálních bank a jednotlivá vystoupení naznačují náladu bankéřů ještě před hlavním výstupem šéfa Fedu Jeroma Powella.

„Je velmi důležité, abychom dostatečně lidem vysvětlili, jaký je náš hlavní cíl,“ cituje agentura Bloomberg Esther Georgeovou, členku Fedu z Kansas City, která se letos podílí na řízení měnové politiky. „Sazby budeme muset ještě dál zvyšovat, abychom zpomalili poptávku, a tím začali dostávat inflaci k našemu cíli,“ dodala Georgeová.

Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

V americkém horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční sympozium centrálních bankéřů, hlavní řeč bude mít v pátek šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Investory zajímá především jeho názor na inflaci a na další zvyšování úrokových sazeb. Letošní ročník je 45. a zaměří se mimo jiné i na přetrvávající dopady pandemie COVID-19.

Přečíst článek

Podle Bloombergu tím Georgeová nastavila očekávání před zítřejším vystoupením Jeroma Powella, který v něm potvrdí snahu Fedu ještě více utáhnout měnovou politiku.

Sazby porostou nad čtyři procenta

Jak výrazně pak Fed může jít? I na tuto otázku členka Fedu překvapivě zareagovala. „Ještě tu je docela velký prostor,“ uvedla Georgeová. Podle Bloombergu by tak Fed mohl postupně zvednout sazby až na čtyři procenta, a možná i mírně nad ně. Aktuálně přitom drží sazby v pásmu 2,25 až 2,50 procenta.

Agentura Reuters posléze přišla s insiderskou informací, že by se na svém příštím zasedání mohl Fed vydat jedním ze dvou scénářů. První je zvýšení sazeb o 0,5 procenta, druhý o 0,75 procenta. Přičemž podle zdrojů Reuters v tuto chvíli ještě není rozhodnuto, ke kterému scénáři se nakonec bankéři přikloní.

Trh s úpisy nových akcií zamrzl. Je na tom nejhůře za dvě desítky let

Trh s úpisy nových akcií neboli IPO je nejhorším rokem za několik desetiletí, proti loňsku propadl o 95 procent. Začínající firmy mají problém získat hotovost.

Přečíst článek

Jak Georgeová naznačila, důvodem rychle rostoucích sazeb je stále nezkrocená inflace, která v USA dosáhla hodnoty 8,5 procenta, což je druhá nejvyšší míra za čtyři dekády.

I proto se i další centrální bankéř kloní spíše k rychlejšímu zvyšování sazeb. Je jím Patrick Harker, který ve Fedu sedí za stát Filadelfie. „Neumím v tuto chvíli s jistotou tvrdit, zda to bude o 0,5 nebo o 0,75. Ale pokud bychom sazby zvedli o půl procenta, byl by to příliš holubičí přístup. Nebyl by to úplně zásadní tah,“ uvedl Harker pro CNBC.

Další tlak na euro

Růst sazeb tradičně má pozitivní vliv na měny. A proto razantnější růst sazeb Fedu postupně vedlo k posilování americké měny zejména proti evropskému euru.

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru, kvůli cenám plynu i německému exportu

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru

Spekulace na další růst sazeb v USA i slabé výsledky německé ekonomiky jsou důvodem opětovného oslabení eura. 

Přečíst článek

Pokud Fed nakonec přistoupí k razantnějšímu zvýšení, bude to představovat další tlak na společnou evropskou měnu. Ta se přitom v posledních dnech potýká s výrazným poklesem a opět spadla pod paritu s dolarem.

Evropská centrální banka tak bude muset také reagovat a je pravděpodobné, že kvůli rostoucí inflaci v eurozóně a také rostoucím sazbám hlavních konkurenčních centrálních bank bude nucena také přistoupit k růstu sazeb. Přitom v eurozóně může být pro některé země velmi náročné kočírování vlastního dluhu, pokud se zvýší úroky.

Kurz koruny vůči euru

Firmy se vyhýbají koruně. Polovina půjček už je v eurech

Téměř polovinu firemních úvěrů již banky poskytují v eurech a tento podíl nadále roste, půjčit si ve společné evropské měně je totiž levnější. Firmy si začínají navzájem platit eurem a začíná se hovořit o „eurizaci“ tuzemské ekonomiky.

Přečíst článek

Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě polem, na němž se ekonomové střetávají s politiky. Ještě před pár měsíci se vzácně shodli, že platy v těžkých dobách nelze zvedat. Tomu je ale nyní konec. V ještě těžších dobách jde evidentně ekonomická logika stranou a převládá logika politická. Ta se ale brzy projeví na dalším růstu inflace.

Přečíst článek

Rýn

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Americká rallye pokračuje. Zlepšující se data o inflaci a další vlna uzavíraní „shortů“ vynesly americké indexy na nová několika týdenní maxima. Obavy z větších měnově politických zásahů Fedu jsou upozaděny a vše se zdá zalité sluncem. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily nad úroveň 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? Jak dopadla důležitá čísla o růstu cen z domácí ekonomiky nebo jaká čísla reportoval ČEZ?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se po „jestřábím“ Powellově projevu vrátil pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů

Přečíst článek
Sazby v Jižní Koreji letí vzhůru

Jižní Korea zvýšila sazby na úroveň z doby před pandemií. Jaké jsou sazby jinde ve světě?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme