Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy se vyhýbají koruně. Polovina půjček už je v eurech

Kurz koruny vůči euru
iStock

Téměř polovinu firemních úvěrů již banky poskytují v eurech a tento podíl nadále roste, půjčit si ve společné evropské měně je totiž levnější. Firmy si začínají navzájem platit eurem a začíná se hovořit o „eurizaci“ tuzemské ekonomiky.

Reklama

Zájem o půjčky v eurech mezi tuzemskými firmami rychle roste. V červnu se podle dat České národní banky (ČNB) téměř vyrovnal objem nově poskytnutých úvěrů v korunách a úvěrů v eurech - 36,4 miliardy vůči 35,5 miliardy korun.

Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření roste

Roste zájem o stavební spoření. Donutí to vládu zrušit státní příspěvek?

Vláda přemýšlí nad zrušením či omezením státní podpory stavebního spoření. Ta přitom patří k hlavním lákadlům jednoho z nejúspěšnějších finančních produktů v České republice. V současnosti mají stavební spoření více než tři miliony lidí.

Přečíst článek

Na současnou situaci vysokých korunových úrokových sazeb část firemního sektoru reaguje přechodem na cizoměnové financování,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

Trojnásobný nárůst 

Ještě loni v červnu tvořily eurové úvěry pouze 15 procent objemu všech poskytnutých úvěrů. Důvod je nasnadě. „Zatímco základní úroková sazba ČNB je na úrovni sedmi procent, sazby Evropské centrální banky se drží těsně nad nulou. Půjčky v eurech tedy vyjdou pro české podniky výrazně levněji,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

forinty, ilustrační foto

Firmy v Maďarsku budou moci platit daně ve valutách

Maďarsko umožní firmám platit daně v eurech a dolarech namísto v "domácích" forintech, aby jim tak alespoň částečně kompenzovalo dopady vysokých nákladů na dovoz ze zahraničí. Oznámil to šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Opatření by podle analytiků mohlo zvýšit devizové rezervy v době, kdy jich Maďarsko potřebuje čím dál víc.

Přečíst článek

Banky tento trend potvrzují. „Trend nárůstů uvěřování v eurech není nový, pozorujeme ho již několik let, nicméně je pravda, že v posledních měsících došlo k jeho zrychlení,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank. „V posledních měsících získal na důležitosti i fakt, že pro euro je úroková sazba hrazená klientem je nižší,“ dodal.

Domácnosti mají smůlu 

Bankéři mimo záznam přiznávají, že banky aktuálně jsou ochotné poskytovat cizoměnové úvěry pouze firmám, které reálně mají příjmy v těchto měnách. Finanční domy se tak snaží vyhnout katastrofě, kterou v Polsku a Maďarsku způsobilo úvěrování domácností v cizích měnách. Tyto úvěry byly sice levnější, ale když na přelomu let 2008 a 2009 zlotý, respektive forint oslabil o desítky procent, domácnosti přestaly zvládat splácet úvěry v eurech a švýcarských francích.

Škoda Auto, ilustrační foto

Očekávané zpomalení české ekonomiky zatím nepřišlo. Ekonomové se předhánějí v korekci odhadů

Ekonomické zpomalení, které očekávali analytici, se stále nedostavuje. Státní i soukromé instituce tak začaly své prognózy vylepšovat. Důvod k radosti ale není, hospodářské zpomalení se jen odsouvá na příští rok.

Přečíst článek

„Náš přístup je obezřetný, abychom klienty nevystavili vysokému cizoměnovému riziku, tedy poskytujeme úvěry zejména tam, kde je alespoň část tržeb firmy v cizí měně,“ potvrzuje za Komerční banku Michal Teubner. To tedy znamená, že v eurech si nejvíce půjčují velcí exportéři. „Čím vyšší segment, tím větší podíl – korporátní bankovnictví se pohybuje na úrovni kolem 50 procent, small business pak do pěti procent,“ říká Teubner.

Najdou se ale firmy, které si chtějí eurové příjmy „vyrobit“. „Subjekty, které nemají eurové příjmy, mají značně omezené možnosti brát si eurové úvěry, proto dochází k případům, že se firmy domlouvají se svými klienty na převodu plateb z korun do eur. To fakticky vede k oslabování významu koruny v naší ekonomice a v zásadě můžeme mluvit o postupné eurizaci,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

Nezvratný trend?

O „eurizaci“, tedy stále většímu využívání eura souběžně s existencí české koruny, mluví také Svaz průmyslu a dopravy. „Mezi firmami už pozvolna začala 'spontánní euroizace'. Častěji si nyní berou úvěry v eurech, platí jimi i tuzemské transakce a zanedlouho by v nich měly mít možnost i účtovat,“ říká Špicar.

Hlavní budova České národní banky

Petr Dufek: ČNB v červnu zdvojnásobila podporu koruny. Prodala eura za 174 miliard korun

Sice s velkým zpožděním, ale přece se finanční trhy mají možnost dozvědět se něco více o devizových intervencích ČNB. Poprvé letos intervenovala na začátku války na Ukrajině, avšak to šlo spíše o symbolické stomilionové částky. Od května však její aktivita na devizovém trhu výrazně zesílila.

Přečíst článek

Naráží tím na fakt, že současná vláda chce od ledna 2024 umožnit českým firmám vést účetnictví v eurech. „Svaz průmyslu dlouhodobě prosazuje přijetí eura a platí to i v dnešní době,“ dodává Špicar. „Připadá mi komické, že se argument o 'eurizaci' ve firmách používá jako argument pro zavedení eura. Protože měna, které věřím, je ta, ve které spořím. Ne ta, ve které se zadlužuji,“ kontruje odpůrce přijetí eura, ekonom Mojmír Hampl.

Láska tuzemských podniků k euru může rychle pohasnout, pokud by v eurozóně začaly rychle růst úroky a blížit se těm korunovým. „Euroizace nemusí být nezvratný trend. Situace se může změnit, jakmile bude poražena vysoká inflace a úrokové sazby se v České republice budou přibližovat sazbám v eurozóně,“ uzavírá Křeček.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme