Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Hlavní budova České národní banky
ČNB
Stanislav Šulc

Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě polem, na němž se ekonomové střetávají s politiky. Ještě před pár měsíci se vzácně shodli, že platy v těžkých dobách nelze zvedat. Tomu je ale nyní konec. V ještě těžších dobách jde evidentně ekonomická logika stranou a převládá logika politická. Ta se ale brzy projeví na dalším růstu inflace.

Reklama

Na dalších deset procent k platu si od září přijde téměř 400 tisíc lidí pracujících ve veřejném sektoru. Když jsme tuto zprávu zveřejnili, v diskusi se objevily dvě protichůdné reakce. Podle lidí pracujících pro stát, „to je žalostně málo“. A vlastně mají pravdu, protože při inflaci blížící se dvaceti procentům je desetiprocentní přilepšení stále nedostačující.

Ale druhé reakce mají také pravdu, přitom jsou zcela opačné. „Já se nestačím divit. Co dělala Babišova vláda, dělá i tato vláda. Zase se zvednou platy státním zaměstnancům. Kdo na to bude vydělávat? Zase veřejný sektor nebo se zase republika o to víc zadluží. To je nehoráznost. A od ledna znovu.“

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

PŘEHLEDNĚ: Komu se od září zvedne plat o deset procent

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil zvýšit platy o deset procent části lidem zaměstnaným ve veřejném sektoru. Kdo přidáno dostane, a kdo si naopak bude muset počkat?

Přečíst článek

Konec odpovědné fiskální politiky

Zvyšování platů ve veřejném sektoru je vždy provázeno velkými emocemi. Pokaždé se kolem něj rozpoutá menší válka mezi „spořivými“ ekonomy a „rozhazovačnými“ politiky.

Za Fialovy vlády to ale mělo být jiné. Kabinet odvážně rozhodl, že zkrátka není čas na obvyklé navyšování platů ve státní sféře, a kromě pár vybraných činností, kde potřebuje motivovat, přidávat nechtěl. V době očekávaného zpomalení ekonomiky zcela pochopitelný krok. Navíc takzvaně protiinflační, protože růst platů bývá signál pro firmy, aby začaly zvyšovat mzdy a víc peněz v ekonomice rovná se inflace.

Fiskální politika vlády tím může pomáhat měnové politice České národní banky, která již zvýšila sazby dostatečně a je potřeba vysedět tu dlouhou dobu, kdy se tyto kroky projeví.

Vladimir Putin, prezident Ruska

David Ondráčka: Co se stane v listopadu bez plynu? Připravte se na hororový scénář

Včera jsem usnul a měl nehezký, ale živý sen, pouští se do jeho převyprávění protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Jsme na začátku listopadu 2022. A události pádí rychle za sebou.

Přečíst článek

Kudla do zad ČNB?

Nyní ale vláda přinejmenším vytáhla příslovečnou kudlu, kterou nejspíš vrazí protiinflačním krokům ČNB do zad. Zatím se chystá přidat deset procent zhruba polovině státních zaměstnanců.

To v době, kdy firmy naopak horečně přemýšlejí, kde vzít prostředky na pokrytí brutálně rostoucích nákladů. K tomu přijdou povinné valorizace důchodů a nejspíš pokračování růstu platů v eráru.

Inflace, ilustrační foto

Češi chudnou jako nikdy dřív, přestože suma na výplatnici roste. Tato ukolébavka ale brzy dohraje

Reálné výdělky Čechů letos nejpravděpodobněji klesnou takřka o desetinu. Skutečný pád životní úrovně si Češi ale ještě plně neuvědomují, zatím podléhají mentální iluzi, která tlumí jejich rozhořčení.

Přečíst článek

Jednání o kolektivních smlouvách se blíží

Jak zareagují firmy? Samozřejmě se nemusejí bát toho, že by jim většina zaměstnanců sběhla do státní správy, protože ta jednoduše tolik lidí nepobere. Hypoteticky by tak nemusely firmy dělat nic. Přesto tlak na mzdy bude hlavní otázkou podzimu. Ve velkých firmách třeba se státní nebo nadnárodní účastí se budou vyjednávat nové kolektivní smlouvy. A tam kromě údaje o inflaci jistě bude údaj o růstu platů ve státním zcela zásadní.

A to již může představovat opravdový spouštěč spirály v celém soukromém sektoru, který u menších firem může být likvidační. Budou tak stát před klasickým dilematem: mají lidi propustit a třeba i zavřít krám, nebo se pokusí kreativně všechny převést na IČO, státu posílat méně odvodů a doufat, že to nějak vyjde? Ani jedna z variant přitom pro stát není nijak vysněná.

Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Přestaňme přidávat peníze důchodcům. Každý ať se snaží sám za sebe

Dva vysloužilí politici, Mirek Topolánek a Mirek Kalousek, navrhují vládě omezit valorizaci důchodů. Napsali o tom článek. V něm tvrdí, že na neustálé zvyšování penzí za chvíli nebude stát mít peníze. Už teď je schodek důchodového účtu asi padesát miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Učitelé dostanou přidáno, Sněmovna schválila nové platy.

Lukáš Kovanda: Poslanci schválili vyšší platy učitelům. Pokud neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme