Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Michl si kopl do Rusnoka. Může za vysokou inflaci

guvernér ČNB Aleš Michl
ČNB/užito se svolením
Lukáš Kovanda

Za mimořádně vysokou inflaci v Česku může i chybná měnová politika České národní banky. Přelomově to připouští guvernér ČNB Aleš Michl. Nezvyklé přiznání je ale kritikou předchozího Rusnokova vedení. Strategie měnové politiky ČNB za posledních dvanáct měsíců podle Michla už byla správná a má již dílčí výsledky.

Reklama

Za nejvyšší inflaci v EU můžeme i my, Česká národní banka, a naše chyby, připouští guvernér české centrální banky Michl.

Ve svém textu, jenž vznikl po návratu z každoroční klíčové konference centrálních bankéřů celého světa, pořádané tradičně v Jackson Hole ve Wyomingu, si guvernér nezvykle sype popel na hlavu. Lépe řečeno, sype jej na hlavu hlavně předchozímu vedení ČNB.

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Spotřebitelská recese po půldruhém roce končí. Češi překonali dopady inflace a začínají už zase utrácet.

Přečíst článek

„Při debatě s kolegy z americké centrální banky, Evropské centrální banky, Bank of England nebo Reserve Bank of New Zealand jsem si potvrdil, že tak jako u nich, projdou naše modely auditem a kritickým hodnocením,“ píše Michl. „V Česku se již nesmí opakovat rok 2017, kdy se významně navýšil objem likvidity v bankovním systému s cílem oslabit korunu a vyvolat inflaci,“ dodává.

Není to ještě vítězství

V dubnu roku 2017 tehdejší vedení ČNB ukončilo kontroverzní intervenci za slabší korunu, jejímž cílem bylo, jak píše Michl, vyvolat inflaci. Tuzemská centrální banka se zejména v letech 2013 až právě 2017 obávala možných důsledků deflace, tedy plošného poklesu cenové hladiny v ekonomice.

Michl kritizuje zejména poslední měsíce intervence, započaté už v listopadu 2013. Guvernér upozorňuje, že mezi prosincem 2016 a dubnem 2017 se zvýšila bilance ČNB, respektive likvidita bankovního sektoru, o závratný bilion korun, a to z 1300 na 2300 miliard korun. To podle Michla „přispělo k tomu, že jsme později měli nejvyšší jádrovou inflaci v EU.“

Guvernér ČNB též nezvykle otevřeně připouští, že minulá politika ČNB byla mylná, přičemž ovšem – jak dodává – nyní „nelze šmahem napravit chyby z posledních let.“

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Koruna se v posledních týdnech dostává pod palbu spekulantů. Podle viceprezidenta SAB Finance Jana Holého je na tom však mnohem lépe. Navíc Česká národní banka sice na jednu stranu ukončila i slovní intervence na podporu kurzu, ale zároveň trhy velmi době vědí, že má dostatečnou palebnou sílu při případných velkých výprodejích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme