Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.
ČTK / AP

V americkém horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční sympozium centrálních bankéřů, hlavní řeč bude mít v pátek šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Investory zajímá především jeho názor na inflaci a na další zvyšování úrokových sazeb. Letošní ročník je 45. a zaměří se mimo jiné i na přetrvávající dopady pandemie COVID-19.

Reklama

Část analytiků se domnívá, že Fed možná nebude mít možnost zpřísnit měnovou politiku tak výrazně, jak plánoval. Vysoké ceny energií totiž citelně zvyšují životní náklady a pokud by centrální banka zvýšila úroky příliš, mohla by utlumit hospodářský růst a v krajním případě způsobit i recesi.

Hlavní ekonom společnosti Abrdn Luke Bartholomew řekl, že Powell by mohl schůzku v Jackson Hole využít k ospravedlnění svého dřívějšího názoru na inflaci. Ještě před rokem totiž Powell hlásal, že tehdy začínající inflace bude jen přechodnou záležitostí. Teď by proto mohl říct, jaké ponaučení si Fed vzal z vývoje inflace za poslední rok.

Šéf německé centrální banky Joachim Nagel

Dvouciferná inflace a recese, ukazuje šéf německé centrální banky na možný vývoj v zemi

Meziroční míra inflace v Německu by se na podzim mohla vyšplhat na deset procent. Uvedl to šéf německé centrální banky Joachim Nagel v rozhovoru s listem Rheinische Post.

Přečíst článek

„Powell dá zřejmě důraz na to, že v dosavadní měnové politice je potřeba ještě dlouho pokračovat, než bude mít Fed komfortní pocit z toho, že už spolehlivě obnovil cenovou stabilitu. To je důležité, protože trh se v poslední době choval tak, jako kdyby Fed už měnovou politiku přestal zpřísňovat," poznamenal Bartholomew.

Tradice od roku 1978

Sympozium v Jackson Hole v americkém státě Wyoming pořádá od roku 1978 Federální rezervní banka v Kansas City. Ta společně s dalšími jedenácti regionálními rezervními bankami v USA tvoří Federální rezervní systém – americkou obdobu centrální banky. Sympozium se zabývá klíčovými ekonomickými otázkami, jimž čelí americká i globální ekonomika.

V minulosti na tomto setkání byly oznámeny důležité kroky v rámci monetární politiky. V roce 2010 proslavil Jackson Hole tehdejší guvernér americké centrální banky Ben Bernanke, když oznamoval návrat QE (kvantitativního uvolňování), a stejně tak tomu bylo v roce 2012. Oba kroky měly na trh velký dopad, protože zpravidla nastartovaly na akciových trzích prudkou rally, která trvala s určitými přestávkami až do jara dalšího roku.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme