Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru, kvůli cenám plynu i německému exportu
Pixabay
 nst
nst

Spekulace na další růst sazeb v USA i slabé výsledky německé ekonomiky jsou důvodem opětovného oslabení eura. 

Reklama

Euro se dnes propadlo na nejslabší úroveň za pět týdnů. Poprvé od poloviny července se podívalo pod paritu s dolarem, když se kurs k americké měně dostal na 0,9988 dolaru.

Za propadem měny jsou spekulace o dalším růstu sazeb na dolaru – což stahuje peníze celého světa do dolarových aktiv –, další zdražení plynu i výsledky německého exportu, který minulý měsíc propadl o sedm procent.

Novým spekulacím o růstu sazeb na dolaru nahrálo vyjádření šéfa pobočky Fed v St. Louis Jamese Bullarda. Ten řekl, že Fed by měl zvýšit sazby už na dalším zasedání. Nevidím důvod, proč by se zvyšování úrokových sazeb mělo odkládat až na příští rok," řekl Bullard listu Wall Street Journal.

Pro kurs dolaru i globální strategie bude důležité zasedání v Jackson Hole, jehož letošní ročník se uskuteční tento čtvrtek až sobotu. Investoři čekají, že se povedou debaty právě kolem sazeb a posilujícího dolaru. V pátek vystoupí s projevem šéf Fed Jerome Powell.

 Druhý skok eura pod paritu s dolarem během pěti týdnů není podle ekonomů zdaleka ještě konec příběhu. Podle Bloombergu se stratégové shodují, že to může být jen začátek dalšího oslabování. Morgan Stanley předpovídá, že euro v tomto čtvrtletí klesne na 0,97 dolaru, což je nejnižší úroveň od počátku století. Nomura International cílí do konce září na 0,975 dolaru, poté by prý mohlo spadnout až na úroveň 0,95 dolaru nebo i nižší. Investiční banka čeká výpadky v dodávkách energií a nutnost importů v eurech.

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Evropský zemní plyn v pondělí prudce vzrostl na asi 15násobek průměrné letní ceny a opět prolomil rekordy, protože hrozba ruského omezení dodávek zasáhla trh a zvýšila inflační očekávání. Benchmark futures na plyn vzrostly až o 20 procent, což pomohlo zvýšit elektřinu a uhlí. Klíčový plynovod Nord Stream 1 se 31. srpna zastaví na tři dny údržby, což opět vyvolává obavy, že se po údržbě nevrátí do provozu podle plánu, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Jen ale v jedné bance

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme