Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Zuřivé propady akcií ustaly. Asi jen na chvíli

Týden tradera: Zuřivé propady akcií ustaly. Asi jen na chvíli
ČTK
Kryštof Míšek

Kupci se pomalu vracejí na trh. Akcie se po několika týdnech propadů postupně stabilizují na vyšších hodnotách. Uvidíme, jak dlouho bude pozitivní nálada trvat, píše ve svém pravidelném komentáři z trhů Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum. Důvodů, proč by měl mít nastolený optimismus investorů jen jepičí život, vidí hned několik.

Reklama

Vzhledem k tomu, že ceny energií jsou stále obecně vysoko a k tomu se přidávají drahá paliva, tak bude světová ekonomika nutně dále zpomalovat. V této situaci vytrvale rostou výnosy např. na italských a španělských desetiletých bondech, což není rozhodně dobře.

Co dalšího důležitého se událo v uplynulém týdnu?

ECB ukázala karty

V posledních týdnech zaplavili představitelé ECB mezinárodní média komentáři a názory na to, co by měla ECB dělat dál. Zdá se, že ECB tak definitivně překonala fázi diskuse o tom, zda by vůbec měla zvýšit úrokové sazby. Nyní se už debata vede o tom, jestli bude červencové zvýšení o 25 bazických bodů, nebo rovnou o 50.

Hlavní ekonom ECB Philip Lane v jednom z rozhovorů v průběhu minulého týdne prakticky vyložil plán normalizace měnové politiky. Porušil tím komunikační strategii ECB, když de facto oznámil ukončení čistých nákupů aktiv na začátku července, zvýšení sazeb o 25 bazických bodů (bb) na zasedání ECB 21. července a jejich další zvýšení o 25 bb na zasedání v září.

Evropská centrální banka se připravuje k velké revoluci po více než 10 letech. Na zasedání v červnu banka ukončí pravděpodobně svoje programy nákupu dluhopisů a otevře si prostor pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v červenci. Prezidentka banky Christine Lagardeová pak připravila trh na dvoje zvýšení sazeb po sobě.

Týden tradera: Evropská centrální banka se připravuje na revoluci. Cílem jsou sazby

Prodejci v uplynulém týdnu poněkud ustoupili z trhu a přes přetrvávající vysokou volatilitu se zdálo, že se akciové indexy mírně zklidňují. Nic na tomto dění nezměnil ani zápis z jednání Fedu, takzvaného „meeting minutes“. Ten ukázal na shodu bankéřů nad zvýšením sazeb o 50 bazických bodů na dalších dvou zasedáních. A jaké byly klíčové události uplynulého týdne? Jaké společnosti reportovaly svoje hospodářské výsledky nebo na co se připravuje Evropská centrální banka? Uplynulý týden na trzích hodnotí hlavní analytik společnosti Colosseum Kryštof Míšek.

Přečíst článek

Očekávám proto nyní další tlak na výnosy předlužených zemí eurozóny (Itálie, Španělsko atd.) ECB bude kvůli tomu dříve nebo později v patové situaci, nucena připustit další kvantitativní uvolňování na podporu udržení výnosů např. italských dluhopisů na rozumných úrovních.

Erdogan prohrává boj s inflací

Inflace v Turecku dál trhá rekordy. Meziroční míra inflace dosáhla v této zemi úctyhodných 73,5 procenta a dál naznačuje, že nebude lehké jí zkrotit. Podobně vysoká míra růstu cen byla naposledy v této zemi v roce 1998. V minulé roce ve stejném období inflace rostla 16 procent, již zde tedy byly varovné signály pro domácí měnovou autoritu, které braní více zakročit prezident Erdogan. Škody v ekonomice se budou pravděpodobně napravovat velmi dlouho. Mělo by to být mementem pro ČR, že cenová stabilita je vždy na prvním místě.

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně vystoupila nad osm procent. Ceny rostou nejrychleji Estoncům

Inflace v zemích platících eurem vystoupala na další rekord, v průměru přesáhla osm procent. Vyplývá to z dat Eurostatu. Nejvýrazněji se zvýšily ceny energií.

Přečíst článek

Je slušná šance, že benzin zlevní

Ropný kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem (OPEC+) zvýší těžbu ropy o 648 tisíc barelů denně. Společenství zemí vyvážejících ropu to odůvodnilo ukončením výluk ve významných lokalitách a sezonně zvýšenou poptávkou rafinerií. Podle analytiků však zvýšit těžbu v současné době může jen Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty. Zvýšení nabídky s ropou na trzích by měl být vstřícný krok k snížení růstu cen paliv a energií, kterými trpí vyspělý svět v posledních měsících.

Ropa, ilustrační foto

Saúdové zvýší těžbu ropy, pokud by její cena měla pod tíhou ruských sankcí výrazně růst

Saúdská Arábie dala západním spojencům najevo, že je připravena zvýšit těžbu ropy v případě, že produkce v Rusku výrazně klesne v důsledku sankcí. S odkazem na zdroje obeznámené se situací o tom Informoval britský list Financial Times (FT). Ceny ropy na zprávu reagovaly poklesem.

Přečíst článek

Podle určitých informací by mohlo v budoucnu dojít k omezení spolupráce v rámci OPEC+. Ostatně Evropa již schválila embargo na dovoz ruské ropy. Maďarsko si díky počínání svého prezidenta Viktora Orbána vynutilo výjimku, z níž bude těžit i ČR.

Ropné embargo představuje další sankci, která má však negativní důsledek na nabídkovou stranu na trhu s ropnými produkty. Tyto hospodářské sankce by mohly ve výsledku přispět k dalšímu růstu cen u severomořské ropy Brent, řidiči v letním období budou muset být nadále připraveni, že si za tankování připlatí.

BigTechy tíží silný dolar

Společnost Microsoft, která v tomto týdnu zveřejnila své revidované prognózy zisku a tržeb, je jen další z řady amerických firem, které varují, že silný dolar zasahuje negativně do jejich hospodaření. Softwarový gigant uvedl, že nyní očekává zisk na akcii ve výši 2,24 až 2,32 dolaru namísto původně odhadovaného pásma 2,28 až 2,35 dolaru na akcii. Microsoft zhoršil také výhled tržeb, a to pro všechny tři segmenty – produkty Windows, cloudové služby i osobní počítače.

Amazon končí v Číně se čtečkami i e-shopem

Amazon končí v Číně se čtečkami Kindle i e-shopem

Amazon od čtvrtka přestane dodávat maloobchodníkům v Číně své elektronické čtečky Kindle a příští rok tam uzavře své elektronické knihkupectví Kindle. Amazon rozhodnutí oznámil ve čtvrtek na svém oficiálním účtu WeChat s tím, že upravuje strategické zaměření svých operací a že jeho další obchodní linie v Číně budou pokračovat, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Vizionář Musk znejistěl

Elon Musk zahájil menší „restrukturalizaci v Tesle, když oznámil, že v ekonomice nevidí v současné době nic dobrého a chtěl by na to reagovat skrze úspory – Tesla by měla propustit v příštích měsících až 10 procent svých zaměstnanců. Před tímto krokem Musk zrušil pro zaměstnance Tesly home office z dob koronaviru, všichni se musí neprodleně vrátit do kanceláří.

Elon Musk

Pokud se nevrátíte do kanceláří, jděte práci předstírat jinam, vzkázal Musk zaměstnancům Tesly

Šéfovi Tesly Elonu Muskovi došla trpělivost se zaměstnanci pracujícími na dálku. V emailu je vyzval, ať se okamžitě vrátí do kanceláří, nebo bude předpokládat, že na své funkce rezignovali. Na emaily upozornil server CNBC. „Předstírat práci můžete někde jinde,“ napsal posléze Musk na Twitteru.

Přečíst článek

Trh Strat má nový přírůstek

Společnost Gevorykan zahájila primární úpis akcií na trhu Start pražské burzy. Má jít o zatím největší emisi od dob fungování burzy zaměřené na malé a střední podniky. Cílem společnosti je získat finanční prostředky z této nabídky ve výši 35 milionů eur, v přepočtu zhruba 860 milionů korun.

Cenové rozpětí je 248 až 302 korun za akcii, lotem je 100 ks. Pokud by bylo IPO v Praze úspěšné společnost Gevorkyan se stane první slovenskou společností kotovanou na trhu Start. Firma Gevorkyan se zabývá práškovou metalurgií. Ročně utrží 50 milionů eur. Její služby využívá celá řada průmyslových známých subjektu, jako je Siemens nebo Bosch. Na trhu působí od roku 2010.

Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy

Trh Start pražské burzy se chystá na zatím největší úpis. Slovenská Gevorkyan si jde pro 860 milionů

Slovenská společnost Gevorkyan, která se zabývá práškovou metalurgií, zahájí ve středu 1. června primární veřejnou nabídku akcií prostřednictvím trhu Start pražské burzy. Cílem je získat kapitál až 860 milionů korun (až 35 milionů eur).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme