Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh Start pražské burzy se chystá na zatím největší úpis. Slovenská Gevorkyan si jde pro 860 milionů

Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy
BHS / užito se svolením
Zdeněk Pečený

Slovenská společnost Gevorkyan, která se zabývá práškovou metalurgií, zahájí ve středu 1. června primární veřejnou nabídku akcií prostřednictvím trhu Start pražské burzy. Cílem je získat kapitál až 860 milionů korun (až 35 milionů eur).

Reklama

Parket Start pražské burzy, který je určen pro menší společnosti, v červnu pravděpodobně přivítá svou největší emisi. Cenové rozpětí úpisu bylo stanoveno na 248 až 302 korun za akcii. Z necelých 3,5 milionu akcií, které jsou nyní nabízeny investorům, jsou více než tři miliony nových akcií a zbytek jsou stávající akcie, kterých se zbavují současní akcionáři. 

Minimální objednávka neboli lot je stanovena na sto akcií. Minimální počet akcií, takzvaný free float, tedy podíl investorů z trhu Start, bude až 20,33 procenta. Veřejná nabídka potrvá do 15. června.

Coloseum

Síť pizzerií Coloseum si jde na burzu pro sto milionů korun

Skupina Coloseum, do níž patří i síť restaurací, míří na trh Start pražské burzy. Emitovat chce až 38procentní podíl akcií. Stane se tak první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražském parketu, oznámili to zástupci společnosti.

Přečíst článek

Peníze získané z emise plánuje firma použít na vybudování dodatečných výrobních kapacit (asi 20 milionů eur) tak, aby společnost mohla uspokojit převis poptávky po svých výrobcích a pokračovat v dosavadním tempu růstu. Dalších 10 milionů eur využije na optimalizaci financování podniku a pět milionů si rozdělí stávající akcionáři. 

Svůj podíl z 93 na necelých 76 procent sníží zakladatel firmy Artur Gevorkyan. Ze 3,5 na dvě procenta své podíly sníží fondy BHS PE a Jeremie Co-Investment. Noví investoři by měli držet přes 20 procent akcií. Do budoucna se počítá s navýšením takzvaného freefloatu, tedy podíl akcií obchodovaných na burze, až na 49 procent. 

„Vstup na trh Start představuje zahájení nové etapy rozvoje naší společnosti,“ uvedl ředitel a a majoritní vlastník společnosti Artur Gevorkyan. „Společnost Gevorkyan patří k evropské špičce ve svém oboru. Jde o dynamicky rostoucí firmu, a právě pro takové je kapitálový trh ideální volbou pro financování dalšího růstu,“ doplnil generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

S roboty v Gevorkyanu nešetří

Firma investorům slibuje, že do budoucna nebude nucena zvyšovat mzdy, protože přešla ve velké míře na automatizovaný provoz. Aktuálně je ve výrobních linkách zapojeno více než 60 robotů. Pro ilustraci v roce 2015 zaměstnávala společnost 190 zaměstnanců a v roce 2021 ve společnosti pracovalo 149 zaměstnanců, přičemž tržby za toto období vzrostly více než dvojnásobně. 

V loňském roce firma dosáhla tržeb 54 milionů eur (přes 1,33 miliardy korun), čistý zisk se dostal na 2,3 milionu eur (zhruba 57 milionů korun). 

Společnost navíc již plánuje si v dohledné budoucnosti dojít na burzu pro další peníze. „Vzhledem k tomu, že ve střednědobém horizontu plánuje společnost sekundární emisi s cílem vybudovat podnik s tržbami minimálně 300 milionů eur, jsem přesvědčený, že o této společnosti v budoucnu ještě hodně uslyšíme,“ říká Luděk Palata, partner společnosti Versute Investments, která byla poradcem Gevorkyanu při vstupu na burzu. 

Gevorkyan

Slovenská firma Gevorkyan si jde pro stamiliony na pražskou burzu

Burza cenných papírů Praha přivítá první slovenskou firmu. Firma Gevorkyan, která se zabývá výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh Start pražské burzy. Úpis by se měl uskutečnit letos v červnu. Společnost oznámila, že tak chce získat kapitál až 800 milionů korun. Potenciálně tak půjde o největší úpis akcií na tomto trhu.

Přečíst článek

Dobrá poloha

Společnost Gevorkyan vznikla v roce 1996 jako rodinný podnik a během let se dostala do světové technologické špičky v oboru výroby kovových součástek inovativními procesy práškové metalurgie, spékáním, vstřikováním a 3D tiskem kovů.

Má zákazníky napříč odvětvími, přes ropný průmysl, stavebnictví až po automobilový průmysl. Podle Artura Gevorkyana je Slovensko ideálním místem pro výrobu, zejména díky své geografické poloze, ale také díky poměru ceny, výkonu a kvality odvedené práce.

Dosud největší a nejúspěšnější emisí na trhu Start byla online lékárna Pilulka. Ta předloni získala od investorů přes 307 milionů korun. Její akcie od začátku obchodování na podzim 2020 posílily o 140 procent. Navíc jde o jednu z mála emisí na trhu pro malé firmy, kde se každý den uskuteční nějaké obchody. I když často jen v řádu desítek tisíc korun. Svůj záměr vstoupit na tuzemskou burzu již loni také provozovatel sítě restaurací Coloseum, ale nakonec svůj záměr o rok odložil. 

Michal Šnobr

Michal Šnobr s J&T Arch Investments založili fond a investovali do chemie

Michal Šnobr s fondem Tkáče a spol. investovali do světového výrobce běloby Venator Materials.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Gevorkyan chystá změnu. Slovenská společnost chce přejít na hlavní trh pražské burzy Prime

Přečíst článek
Burzovní palác

Impuls pro akcionáře. Společnost Gevorkian se přesune na hlavní trh pražské burzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme