Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Evropská centrální banka se připravuje na revoluci. Cílem jsou sazby

Evropská centrální banka se připravuje k velké revoluci po více než 10 letech. Na zasedání v červnu banka ukončí pravděpodobně svoje programy nákupu dluhopisů a otevře si prostor pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v červenci. Prezidentka banky Christine Lagardeová pak připravila trh na dvoje zvýšení sazeb po sobě.
ČTK
Kryštof Míšek

Prodejci v uplynulém týdnu poněkud ustoupili z trhu a přes přetrvávající vysokou volatilitu se zdálo, že se akciové indexy mírně zklidňují. Nic na tomto dění nezměnil ani zápis z jednání Fedu, takzvaného „meeting minutes“. Ten ukázal na shodu bankéřů nad zvýšením sazeb o 50 bazických bodů na dalších dvou zasedáních. A jaké byly klíčové události uplynulého týdne? Jaké společnosti reportovaly svoje hospodářské výsledky nebo na co se připravuje Evropská centrální banka? Uplynulý týden na trzích hodnotí hlavní analytik společnosti Colosseum Kryštof Míšek.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) se připravuje k velké revoluci po více než 10 letech. Sílící hlasy, že by se sazby měly utahovat již v následujících dvou měsících, získávají v centrální bance navrch. Tato instituce dlouho stála stranou, ale nyní se její rétorika pod tlakem vývoje otáčí a nyní se otevřeně debatuje o tom, že zvýšení sazeb v červenci je skutečně ve hře. Na zasedání v červnu tak banka ukončí pravděpodobně svoje programy nákupu dluhopisů a otevře si prostor pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v červenci.

Akciové trhy - ilustrační foto

Panika není nutná. Zachovejte si víru v technologické firmy, tvrdí investoři

Investoři a generální ředitelé předních firem jsou nadále optimističtí. Podle nich je nepravděpodobné, že by aktuální situace na akciových trzích mohla přerůst do ekonomické krize, píše server CNBC.

Přečíst článek

Prezidentka banky Christine Lagardeová pak připravila trh na dvoje zvýšení sazeb po sobě. I podle hlavního ekonoma ECB Philipa R. Lanea je žádoucí ve 3. čtvrtletí zvyšovat úrokové sazby. Příliš „slabá“ společná měna inflaci vyloženě podporuje a bankéřům nejspíš došlo, že by bylo vhodné s tím něco udělat.

Situace však bude nejspíš složitá, restriktivní měnová politika bude hrozbou pro vývoj na italských dluhopisech, které již teď mají nejvyšší výnosy od roku 2018. Obavy o vývoj zadlužení zemí eurozóny ostatně přiznává také nedávno zveřejněný posudek o finanční stabilitě, který vydává samotná ECB. 

I Fed chystá agresivní kroky

Představitelé Federálního rezervního systému se na svém zasedání tento měsíc shodli, že na svých příštích dvou zasedáních musí zvýšit úrokové sazby v půlbodových krocích, a pokračovat tak v agresivních krocích, které by jim v případě potřeby ponechaly flexibilitu pro pozdější změnu.

Elon Musk

Investoři Twitteru žalují Muska za manipulaci s trhem, která mu ušetřila 156 milionů dolarů

Investoři Twitteru zažalovali miliardáře Elona Muska za to, že se zpožděním informoval o zvýšení svého podílu ve společnosti, píše agentura Reuters. Šéf Tesly, jenž za Twitter v dubnu nabídl zhruba 44 miliard dolarů (přes bilion korun), ani jeho právní zástupce na žádosti o komentář bezprostředně nereagovali. Společnost Twitter se odmítla vyjádřit.

Přečíst článek

Zápis ze zasedání ze 3. a 4. května, který byl zveřejněn ve středu, sice zdůraznil „silný závazek a odhodlání" všech tvůrců politiky obnovit cenovou stabilitu, ale zároveň ukázal, že centrální bankéři při přípravě na další zvyšování sazeb věnují pozornost finančním podmínkám. Akcie reagovaly nakonec růstem a to, že nehrozí bezprostředně zvýšení sazeb o 75 bazických bodů pro ně byla relativně pozitivní zpráva.

Orbánova vláda v Maďarsku bude tlačit na vyšší zdanění velkých korporací. Společnosti mají odvést velkou část svého zisku v letošním a příštím roce do nových fondů. Tyto kroky zasáhnou banky, telekomunikace a energetické společnosti.  

Nvidia zklamala, Colt překvapil

Nvidia zklamala investory. A to přes to, že oznámila rekordní tržby za první čtvrtletí končící 1. května 2022 ve výši 8,29 miliardy dolarů, což je o 46 procent více než před rokem. Za tímto růstem byly tržby v oblasti datových center a her. Výhled na příští čtvrtletí byl pod odhadem analytiků a ukazuje na „těžkosti“ plynoucí z lockdownů v Číně a narušených dodavatelských řetězců. 

Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Centrální banky v uplynulém desetiletí roztočily kolotoč inflace, který teď nemohou zastavit

Dvě zdánlivě nesouvisející zprávy z minulého týdne. Německá ministryně pro rozvoj varuje před největším světovým hladomorem od druhé světové války. A guvernér České národní banky upozorňuje, že ještě v červnu dojde na zvýšení základní úrokové sazby nad úroveň šesti procent.

Přečíst článek

Pro silnou korunu potřebujeme silné veřejné finance. To je jasné doporučení současné vládě od nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla. Konsolidace veřejných rozpočtů by byla skutečně vítaná, ale v dané situace jednoduše nereálná. Sociální smír bude nejspíš nutné udržet doslova za každou cenu, a to bude mít nevyhnutelně dopad na letošní hospodaření vlády. 

Zbrojařská skupina Colt CZ Group hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 544,7 milionu korun. Výnosy zvýšila meziročně o 75 procent na 3,55 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy EBITDA se vyhoupl na 954,7 milionu korun, meziročně o 120 procent. Výsledky pozitivně překvapily na všech úrovních a akcie reagovaly až tříprocentním růstem. Vzhledem k dění na Ukrajině a snahy států zemí v EU zvyšovat svoje obranné rozpočty lze navíc čekat, že se nadále bude této společnosti dařit zvyšovat tržby a zisky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje je překvapivě silný

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje, je překvapivě silný

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme