Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čekání na Santa Clause akciové rally

Santa Claus
Pixabay
Kryštof Míšek

Po nástupu volatility spojené s novou mutací omikron jsme se vrátili opět k růstu. Trhy poté, co registrovaly nejistotu ohledně dalšího vývoje koronaviru a pandemie obecně, měly tendenci klesat. Nyní se ale zdá, že prozatím býci zvítězili – omikron se nezdá tak nebezpečný – a bude se hrát opět jejich písnička. Měřeno hlavními indexy se americký SP 500 vrátil k 4700 bodům a německý DAX na dohled 16 tisíc bodů. Nyní, se tak zdá, že nás může čekat i takzvaná „Santa Claus rally“ na akciových trzích. A jaké byly hlavní události na trzích v uplynulém týdnu?

Reklama

Podle amerických tajných služeb hrozí vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Tato geopolitická zpráva byla zásadní pro nové jednání ve formátu Biden-Putin. Jejich jednání bylo ve znamení hrozeb, kdy americký prezident nastínil možné scénáře uplatnění sankcí na Ruskou federaci v případě jejího přímého vojenského angažovaní na východě Evropy. Putin oproti tomu požaduje garance, že Ukrajina nebude v budoucnu členem vojenského spolku NATO.

Burzovní palác

Pražská burza je mezi deseti nejvýnosnějšími parkety světa

Akcie představují zajištění proti zdražujícím energiím i hypotékám, ale jen pro někoho. Hlavní ukazatel pražské burzy se v tomto týdnu ocitl v první světové desítce letos nejlépe zhodnocujících burz. Jen devět zemí světa vykazuje dle Bloombergu ještě vyšší dosavadní výkonnost svého primárního burzovního ukazatele než Česká republika. Pražské burze pomáhá k postupu do TOP 10 hlavně dramatické zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky a také nebývalý růst cen energií a emisních povolenek EU.

Přečíst článek

USA kategoricky odmítají, že by osud země nebyl v rukou ukrajinských obyvatele. Jisté je, že v případě jakéhokoliv vyhrocení situace by americký tlak vedl k oslabení, či ukončení produkce plyny do Evropy (Američané by rádi v této situaci ukončili plynovod Nord Stream II), což by při dlouhé zimě mohlo znamenat velké ekonomické ztráty.

Myslím si, že v tuto chvíli trhy toto riziko obecně zatím plně nereflektují. Co však působilo na trhy vyloženě pozitivně, byla zpráva, že nová varianta koronaviru zvaná omikron nemusí mít u pacientů tak těžký průběh a očkování například od společností Pfizer/BionTech může po třetí dávce dostatečně chránit proti této mutaci.

A zase ty povolenky...

Cena emisních povolenek stále nemůže najít svůj vrchol a tlačí na ceny elektřiny s dodáním v příštích letech. Povolenka tak vystoupila na rekordních více než 90 eur za tunu. V dalších týdnech by pak mohla ve svém růstu pokračovat dle analytických vyjádření až nad sto eur. Pro srovnání pouze za listopad dokázala posílit o více než 50 procent.

Burza, ilustrační foto

Týden Tradera: Trhy čekají na Fed a Turky dál ničí inflace

V minulém týdnu jsme byli svědky pokračujícího růstu volatility na světových akciových trzích (index strachu VIX dosáhnul dlouho nevídaných úrovní nad 30 bodů), když trhy reagovaly zejména na rozšíření nové varianty covidu Omikron. Přesto je pravděpodobně skutečným spouštěčem výprodejů na burzách fakt, že centrální banka Fed by mohla utlumovat svoje nákupy aktiv podstatně rychleji. Pro index S&P 500 by to znamenalo návrat pod 4600 bodů a pro německý DAX k 15 000. A jaké byly další významné události týdne?

Přečíst článek

A jak se to konkrétně projevuje na cenách elektřiny na delší křivce? Na příští rok už cena elektřiny posílila na skoro 200 eur za megawatthodinu, na rok 2023 na 123 eur. To jsou úrovně, které mohou být černým snem řady podniků a spotřebitelů, kteří nebudou mít dostatečně zajištěné kontrakty s dodavateli.

Věci napomáhá tuhá zima, hrozba konfliktu na Ukrajině, který by mohl ohrozit spuštění Nord Stream II a v neposlední řadě strategie odchodu od bezemisních zdrojů v Německu, kterou bude nastupující kabinet Olafa Scholze prosazovat. V příštích týdnech mají být vypnuty jaderné elektrárny o výkonu přibližně českého Temelína a evropští spotřebitelé to evidentně budou muset zaplatit.

Saúdskoarabský rijál

Šrumec na burze v Rijádu. Akcie jejího provozovatele vystřelily o pětinu

Akcie provozovatele saúdskoarabské akciové burzy Tadawul Group zažily při svém debutu na burze v Rijádu bláznivou rally, stouply o více než 20 procent, píše Bloomberg.

Přečíst článek

ČEZ bude opět za tisícovku

Akciím na pražské burze vévodil po celý týden především energetický gigant ČEZ, který na pozadí rostoucí ceny elektřiny atakoval svoje předchozí maxima ze října. Na titul přistávají také nové cílové ceny a ty se pohybují stále výrazně výše, než se akcie nyní obchodují.

Cílové ceny kolem tisíce korun už tak nepůsobí jako nějaká sci-fi, ale v dalším roce jak reálný scénář. Po období konsolidace, která došla až blíže k 700 korunám za akcii, se nyní gigant obchoduje prakticky o více než 100 korun výše. Pro pamětníky připomenu, že před finanční krizí stála jedna akcie i 1400 korun, a to také při tehdejším býčím cyklu na elektřině. Lze tedy usuzovat, že nejen historicky prostor pro další růst cen akcií ČEZ stále může existovat.

ČNB chce silnější korunu

Z hlediska měnové politiky nová vyjádření šéfa měnové sekce ČNB Petra Krále nepůsobí tak, že by se mělo odehrát něco jiného než další růst sazeb na příštím zasedaní ČNB v prosinci. Z jeho vyjádření je také patrné, že bankéři chtějí usilovat o pevnější kurz koruny. Ta se nyní obchoduje kolem 25,40 za euro, ale z vyjádření Krále je patrné, že by si členové banky představovali kurz kolem 24 korun za euro. Podle člena bankovní rady Tomáše Holuba pak je pak současný kurz koruny brzdou protiinflačnímu snažení české centrální banky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme