Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šrumec na burze v Rijádu. Akcie jejího provozovatele vystřelily o pětinu

Saúdskoarabský rijál
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Akcie provozovatele saúdskoarabské akciové burzy Tadawul Group zažily při svém debutu na burze v Rijádu bláznivou rally, stouply o více než 20 procent, píše Bloomberg.

Reklama

Tadawul Group získala z primární nabídky akcií jednu miliardu dolarů (22,6 miliardy korun) a zájem o akcie byl enormní. Nabídka akcií je největší primární nabídkou akcií provozovatele burzy od roku 2014, kdy nabídla akcie společnost Euronex, upozornila agentura Bloomberg.

Investoři měli zájem o akcie až za 122 miliard dolarů. Firma nakonec stanovila cenu pro primární nabídku na horním konci orientačního rozpětí, tedy 105 rijálů (přes 630 korun). Akcie ve středu otevřely na 115,4 riálu a poté vzrostly až o 22 procenta na 127,6 riálu. 

Primární nabídka firmy Tadawul je druhou nejvyšší v zemi po říjnové nabídce ACWA Power International za 1,2 miliardy dolarů. Saúdská Arábie v poslední době posiluje snahy o zvýšení likvidity na svých akciových trzích. Nabídka ACWA Power a také divize firmy Saudi Telecom poskytující internetové služby přilákaly ohromný zájem investorů a první den obchodování výrazně vzrostly.

Dubaj, ilustrační foto

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Přečíst článek

Hlavní saúdskoarabský akciový index letos roste. Do října si připsal 37 procent, v poslední době však část zisků smazal, jak náladu investorů testovala nová varianta koronaviru zvaná omikron.

Primární nabídka firmy Tadawul byla plánována nejméně od roku 2016. Plány však byly pozastaveny a burza mezitím zahájila proces rozšiřování přístupu pro zahraniční investory. V roce 2019 pak uspořádala nabídku společnosti Aramco, která se stala největší na světě. Celý proces primární nabídky provozovatele burzy pak byl obnoven na začátku letošního roku.

Saúdové na Expu fascinují. Žádný zábavní park, ale rovnou celé město

Druhý největší pavilon na letošním veletrhu Expo 2020 patří Saúdské Arábii. A fascinuje nejen svojí monstrózností. Návštěvníky pohltí pohledem na budoucnost arabského království, které se snaží zbavit ekonomické závislosti na těžbě ropy. Sází přitom na turismus a zábavu.

Přečíst článek

Mohammed bin Salman

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Saúdská Arábie otočila. Při zahájení sobotní klimatické konference v Rijádu se zavázala do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality. Dosud investice do fosilních paliv vytrvale kritizovala a rovněž obviňovala ekologické aktivisty z prudkého nárůstu cen energií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme