Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse

Credit Suisse
ČTK
 ČTK

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank, píše list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.

Reklama

Banky se dohodly na spojení minulý měsíc ve snaze odvrátit případnou katastrofickou finanční krizi. 

Podle prokuratury existuje řada událostí kolem Credit Suisse, které vyžadují vyšetřování. Je potřeba je analyzovat a zjistit, zda nebyly spáchány trestné činy.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Přečíst článek

Spojení obou bank vyvolalo řadu bouřlivých protestů ve Švýcarsku. Průzkumy ukazují, že více než tři čtvrtiny občanů jsou proti spojení za tři miliardy švýcarských franků (71 miliard korun), kterým vznikne finanční gigant s rozvahou více než pět bilionů švýcarských franků.

Švýcarský deník Tages-Anzeiger v neděli s odvoláním na vysokého manažera UBS napsal, že společnost vzniklá spojením obou bank se chystá snížit počet svých zaměstnanců o 20 až 30 procent. Po spojení bude mít banka 120 tisíc zaměstnanců. Nejvíce se propouštění dotkne americké divize investičního bankovnictví. Ve Švýcarsku by mohlo zaniknout přibližně 11 tisíc pracovních míst.

UBS převzala svého arcirivala, Credit Suisse. O práci kvůli tomu mohou přijít desítky tisíc lidí

UBS po převzetí svého arcirivala seškrtá až 40 tisíc pracovních pozic, píší FT

Převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse jejím větším domácím konkurentem UBS zřejmě povede ke zrušení desítek tisíc pracovních míst. S odvoláním na své zdroje to píše list Financial Times (FT). Podle těchto zdrojů by mohlo zaniknout až 40 tisíc pracovních míst, což by byla až třetina ze zhruba 120 tisíc míst ve sloučené skupině. Banky samy o rušení míst zatím nechtějí mluvit.

Přečíst článek

USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Další problém pro švýcarské banky. USA vyšetřují Credit Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme