Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

220 miliard jistoty. Švýcarská vláda pokryje případné ztráty UBS

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse.
iStock
 ČTK

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse. Šéf UBS také naznačil, že banka převzetí svého někdejšího rivala dokončí v pondělí 12. června.

Reklama

Švýcarská vláda a UBS podepsaly technické detaily smlouvy. Vláda si například i vynutila, že sídlo banky zůstane ve Švýcarsku.

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek

UBS bude mít plný přístup ke všem dokumentům Credit Suisse až po dokončení převzetí. Teprve pak může začít správně vyhodnocovat rizika. Pokud při zpracování úvěrů, derivátů a dalších strukturovaných produktů vzniknou ztráty, prvních pět miliard franků podle smlouvy pokryje sama UBS. Pokud budou ztráty vyšší, poskytne stát až devět miliard franků ze státní pokladny. V případě ještě vyšších ztrát musí UBS znovu zakročit sama.

Podle ministerstva financí se UBS zavázala spravovat aktiva způsobem, který minimalizuje ztráty a maximalizuje výnosy. Musí pravidelně podávat zprávy o finančních a právních rizicích.

Reklama

Největší švýcarská banka UBS

Do týdne bude hotovo. Švýcarská banka UBS dokončí převzetí Credit Suisse

Největší švýcarská banka UBS oznámila, že dokončí převzetí svého domácího konkurenta Credit Suisse už 12. června. Spojením s druhou největší bankou ve Švýcarsku vznikne finanční gigant s rozvahou kolem 1,6 bilionu dolarů (35,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Jak odvrátit krizi

Credit Suisse byla jedním z největších světových správců majetku a jednou z třiceti klíčových bank v globální finanční architektuře. Její krach by tudíž mohl otřást mezinárodním finančním systémem. Po sérii skandálů, několika vysokých čtvrtletních ztrátách a masivním výběru prostředků ze strany klientů jí v březnu hrozila insolvence.

Aby švýcarská vláda odvrátila globální bankovní krizi, dohodla záchranu Credit Suisse tak, že ji převezme její rival UBS. Částečně k tomu přispěl i tlak ze zahraničí, vzhledem k tomu, že Credit Suisse byla systémově důležitou bankou.

UBS platí za Credit Suisse tři miliardy franků. Přitom podle odhadů by například vstup jen švýcarských aktivit Credit Suisse na burzu mohl vynést až 15 miliard franků, uvedla agentura DPA.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme