Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.
ČTK/AP

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Reklama

Transakce je prvním spojením dvou globálně významných bank, řekl na výroční valné hromadě v Basileji předseda představenstva UBS Colm Kelleher. „Provedení je všechno, jen ne snadné a zahrnuje obrovské riziko,” dodal. Věří ale, že UBS integraci Credit Suisse úspěšně zvládne a že obě banky zůstanou dobře kapitalizované. „Věříme, že transakce je pro akcionáře UBS finančně atraktivní,” řekl Kelleher.

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Zklamali jsme, omlouvám se, řekl šéf Credit Suisse rozčarovaným akcionářům

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se na úterní valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard korun) převzít její větší rival UBS.

Přečíst článek

Narychlo domluvená záchrana Credit Suisse rozzlobila a zneklidnila nejen akcionáře obou bank, ale i mnohé obyvatele Švýcarska. Průzkum společnosti Gfs.bern zjistil, že většina Švýcarů nepodporuje dohodu, která by vytvořila finanční instituci s majetkem dvojnásobným proti roční hospodářské produkci země.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

Kelleher ale ve spojení obou bank spatřuje „nový začátek a obrovské příležitosti pro spojenou banku a pro švýcarské finanční centrum jako celek”. Agentura Bloomberg odkrývá, že spojení bank sice proběhlo rychle, ale plány na něj existovaly už před několika lety. Když se Kelleher stal loni v dubnu předsedou představenstva, zdědil studie proveditelnosti pocházející minimálně z roku 2020 o tom, jak by vypadalo převzetí Credit Suisse. A počátkem tohoto roku se Kelleher obrátil na malou skupinu špičkových poradců z Morgan Stanley, aby plán aktualizovali.

Credit Suisse

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank, píše list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.

Přečíst článek

Nicméně akcionáři UBS na valné hromadě vyjadřovali frustraci z toho, že jsou drženi v nejistotě, jeden z nich to podle Reuters označil za urážku. Někteří také projevili obavy z potenciální ztráty pracovních míst a z nepříznivého dopadu nové obří banky na konkurenci.

Nespokojenost zavládla už na úterní valné hromadě Credit Suisse. Její akcionáři vyjadřovali smutek a rozhořčení z toho, že kvůli problémům Credit Suisse přišli o úspory, a zlobili se na vedení, že dovedlo banku na pokraj kolapsu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme