Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko způsobilo, že jaderná energetika vstává z mrtvých

Jaderná elektrárna
Pixabay
Tereza Zavadilová

Z nukleární energetiky se stává investiční megatrend. Nejen v Evropě, ale po celém světě se chystá řada jaderných projektů. Do boomu se dá investovat.

Reklama

Po ničivé havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima před 11 lety to vypadalo, že nukleární energetika moc velkou budoucnost nemá. Kvůli tlaku veřejnosti tehdy řada států včetně Německa rozhodla o odchodu od jaderné energie.

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Evropský zemní plyn v pondělí prudce vzrostl na asi 15násobek průměrné letní ceny a opět prolomil rekordy, protože hrozba ruského omezení dodávek zasáhla trh a zvýšila inflační očekávání. Benchmark futures na plyn vzrostly až o 20 procent, což pomohlo zvýšit elektřinu a uhlí. Klíčový plynovod Nord Stream 1 se 31. srpna zastaví na tři dny údržby, což opět vyvolává obavy, že se po údržbě nevrátí do provozu podle plánu, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Nyní po válečném konfliktu na Ukrajině, který ukázal obrovskou nejistotu i energetické spolupráce s Ruskem, je vše jinak. I v Německu se uvažuje o dalším provozu jaderných elektráren a do odvětví proudí velké investice. To z jaderné energetiky dělá atraktivní cíl i pro investory. 

K jádru se hlásí Londýn, Paříž i v Asii

Německé E.ON, RWE a EnBW provozují 4300 megawattů (MW) kapacity jaderné energie prostřednictvím reaktorů Isar 2, Emsland a Neckarwestheim 2 – ty by měly letos ukončit provoz. Spolu s dalšími třemi reaktory, které byly uzavřeny na konci loňského roku, by jaderné elektrárny vyrobily 12 procent německé elektřiny. Záchrana to není, ale v dnešní situaci lepší něco než nic. Nicméně německý ministr hospodářství Robert Habeck prodloužení životnosti zatím oponuje.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Týden tradera: Gazprom straší Evropu. Bojí se celý svět

Euforie pomalu vyprchává, zlepšující se data se vyskytují poskrovnu a o slovo se hlásí energetická krize. Obavy z dopadů (recese v příštím roce) vysokých cen energetických komodit dopadají na trhy. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily na úroveň blíže 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? A co nyní probíhá na energetických trzích? Přinášíme tradiční výběr klíčových událostí, které zatřásly trhy, očima hlavního ekonoma obchodníka s cennými papíry Colosseum Kryštofa Míška.

Přečíst článek

Německé není jediné, kdo oprašuje jaderné myšlenky. V Británii, která se k nim ale nikdy úplně nepostavila zády, oznámil odcházející premiér Boris Johnson v dubnu novou rozsáhlou energetickou strategii, která požadovala vybudování až osmi nových jaderných elektráren –  do roku 2050 by měly pokrýt 25 procent britské poptávky po elektřině. Francie chce spustit 14 nových reaktorů do roku 2050, kvůli tomu chce zestátnit svou energetickou firmu EDF

Velké jaderné projekty se chystají i v Asii, například ve Vietnamu, Filipínách i Koreji se plánuje buď výstavba či znovuspuštění již odstavených jaderek. Jihovýchodní Asie nyní produkuje z jen pět procent energie z jádra, do roku 2030 se má výkon zvýšit na osm procent. 

Jaderná výroba se zdvojnásobí

Jaderné energetice podle analytiků pomůže i nový zákon amerického prezidenta Joea Bidena, jímž se Spojené státy zavazují ke snížení emisí a investicím do bezemisní ekonomiky. Zákon má zabránit odstavení některých existujících reaktorů plus podpořit investice do chytrých reaktorů. 

Malá jaderná elektrárna

Energetická krize je i příležitostí. Třeba pro vývoj malých jaderných reaktorů

Malé jaderné reaktory mohou být v provozu už za pár let, tvrdí potenciální výrobci. Současné nejistoty kolem nedostatku energie tedy neodstraní, ale mohly by přispět k jistější skladbě budoucího energetického mixu. Na vývoji se podílejí i české firmy. Tvůrci však budou muset ještě vyřešit podstatné finanční a administrativní problémy.

Přečíst článek

Mezinárodní energetická agentura IEA uvedla, že do roku 2050 se výroba z jaderných zdrojů zdvojnásobí. „Průměrné náklady na elektřinu vyrobenou konvenční jadernou elektrárnou za dobu její životnosti jsou méně než poloviční oproti plynové elektrárně. Při současných cenách jsou srovnatelné s uhelnou energií,"  řekl analytik Alex Whitworth z Wood Mackenzie.

Vlády by proto podle něj měly oživit jaderné projekty. Dokonce i Evropská unie, která se na jadernou energii dívala roky skrz prsty, ji jako neškodící klimatu vzala na milost. To zvýší poptávku po investicích do jaderného odvětví, protože do něj budou moci i fondy a banky, které kvůli dosavadnímu „špinavému" image nemohly. 

V odvětví probíhá i zajímavá inovace. Firma Terra Power, za kterou stojí Bill Gates, minulý týden získala tři čtvrtě miliardy dolarů od investorů na vývoj chytrých reaktorů.

Chystané jaderné projekty ve světě:

zdroj: WNA

Investorský tip? Uranový důl i Rolls-Royce

A jak se do staronového megatrendu, jak se nyní hovoří o jaderné energetice, dá investovat? Do akcií státních energetik, které většinou vlastní reaktory, to často nejde nebo je to kvůli hrozícímu zestátnění viz EDF či tuzemské diskuse o ČEZ celkem rizikové. Jde to ale například do akcií těžařů uranu, což jsou třeba giganti BHP a Rio Tinto. Těží ho v Austrálil. 

Mezi menší firmy, které se zabývají těžbou či zpracováním uranu, patří americké Energy Fuels či Uranium Energy Corp či kanadská Cameco. 

Mezi investiční tipy mimochodem patří i Rolls- Royce, jehož inženýrská část se specializuje na výstavbu malých reaktorů. Teď se uchází o zakázky v Británii. Do růstu cen uranu se dá investovat skrze burzovně obchodované fondy ETF, jako je například Global X Uranium ETF či GUNR FlaxShares a Morningstar. 

Jaderná elektrárna budoucnosti podle EDF

Tohle se ekologům nebude líbit. Francie chystá atomové dluhopisy

Francouzský energetický gigant EDF připravuje první emisi dluhopisů na rozvoj atomové energie, uvádí agentura Bloomberg. Vydání těchto bondů umožnilo nedávné prosazení jaderné energie a plynu mezi zelené zdroje energie. Přesto mohou u velkých fondů narazit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme