Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent
ČTK
Dušan Kütner
duk

Evropský zemní plyn v pondělí prudce vzrostl na asi 15násobek průměrné letní ceny a opět prolomil rekordy, protože hrozba ruského omezení dodávek zasáhla trh a zvýšila inflační očekávání. Benchmark futures na plyn vzrostly až o 20 procent, což pomohlo zvýšit elektřinu a uhlí. Klíčový plynovod Nord Stream 1 se 31. srpna zastaví na tři dny údržby, což opět vyvolává obavy, že se po údržbě nevrátí do provozu podle plánu, napsal server Bloomberg.

Reklama

Evropa byla ohledně dodávek přes Nord Stream 1 napjatá už týdny, přičemž toky se obnovily jen na velmi nízkých úrovních poté, co byla minulý měsíc uzavřena kvůli pracím, podotkl Bloomberg.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Bulharsko zahájí jednání s Gazpromem. Bezprecedentně tříští jednotu EU vůči Rusku

Bulharsko zahájí jednání s ruským Gazpromem o zajištění přímých dodávek plynu. V pondělí to uvedl Rossen Christov, ministr pro energetiku současné úřednické vlády balkánské země. Podle jeho slov Bulharsko nemá na výběr. Zemi prý hrozí závažný výpadek dodávek plynu. 

Přečíst článek

Nizozemský kontrakt na první měsíc, evropský benchmarkový, byl v pondělí ve 14:41 v Amsterdamu o 19 procent vyšší a dosáhl 292 eur (asi 72 tisíc korun) za megawatthodinu. V pátek rostl pátý týden v řadě, což je nejdelší období v tomto roce. Britský ekvivalent v pondělí vzrostl o 23 procent.

Hrozba recese

Evropské úřady opakovaně zmiňovaly možnost úplného zastavení ruských dodávek, protože Kreml se mstí za sankce uvalené kvůli válce na Ukrajině. To by vážně ohrozilo plán regionu shromáždit dostatek plynu na zimu a pravděpodobně by to hlavní ekonomiky včetně Německa dostalo do recese, zatímco domácnostem a průmyslovým odvětvím by hrozily obrovské účty.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde

Německo varovalo Moskvu, aby dále neomezovalo dodávky plynu, a zopakovalo výzvu k šetření energií. „Máme před sebou velmi kritickou zimu," řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck veřejnoprávní televizi ZDF v Montrealu během návštěvy Kanady s kancléřem Olafem Scholzem. „Musíme očekávat, že Putin bude dále snižovat plyn," dodal.

Nord Stream 1 na pětině kapacity

Gazprom v pátek uvedl, že jsou potřeba uskutečnit práce na jediné funkční turbíně, která může čerpat plyn do Nord Streamu. Plynovod už týdny funguje na pouhých 20 procent kapacity a evropští politici trvají na tom, že ruská omezení jsou politicky motivované.

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Rusové teď budou Evropě plyn zapínat a vypínat, na zimu jej vypnou zcela, varuje expert z Bruselu

Rusko včera v podvečer nečekaně oznámilo, že opět zcela odstaví plynovod Nord Stream 1. Odstávku vysvětluje překážkami technického rázu a v té souvislosti západními sankcemi. Experti z EU, stejně jako třeba němečtí politici však soudí, že skutečný motiv Kremlu je politický.

Přečíst článek

Ruská společnost Gazprom ale uvedla, že objemy se po poslední odstávce vrátí na tuto úroveň.  „Ať už je tato úvaha pravdivá nebo ne, výsledek pohání evropský trh s plynem, který se dále zpřísňuje a je ponechán závislý na omezování poptávky,“ řekl Biraj Borchataria, analytik z RBC Capital Markets. „Trh může ignorovat komentáře Gazpromu a začít zvažovat, zda se plynovod nemůže vrátit do provozu, nebo může být z nějakého důvodu zpožděn,“ dodal.

Srovnávací německá energie meziročně vzrostla až o 26 procent na rekordních 705 eur za megawatthodinu, zatímco francouzský kontrakt vyskočil o 16 procent na 840 eur. Futures na uhlí také dosáhly bezprecedentních úrovní. K napjatosti trhu s elektřinou v blízké budoucnosti přispívá dostupnost energie z jaderných reaktorů ve Francii, která je téměř nejnižší za poslední roky.

O víkendu němečtí lídři uvedli, že země může mít potíže s nahrazením zmenšujících se dodávek plynu z Ruska. Vláda má za cíl snížit spotřebu o 20 procent. Zatímco tato země je jednou z nejhůře zasažených škrty v ekonomice ze strany Moskvy v důsledku recese, energetická krize zasáhla Evropou.

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Má Fiala řešit drahé energie? Spíše příliš drahé emisní povolenky

Emisní povolenky jsou rekordně drahé, dramaticky zvyšují zisk ČEZ. Španělsko volá po jejich zastropování, připojí se Fialova vláda?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme