Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelený ministr Habeck zůstává neoblomný. Zachovat jaderné elektrárny je zbytečné, míní

Německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck
ČTK
 ČTK

2 procenta. Tolik plynu by podle německého ministra hospodářství za Zelené Roberta Habecka ušetřilo zachování tří jaderných elektráren. Habeck ale připouští, že by mohla zůstat zachována jedna jaderka v Bavorsku.

Reklama

Prodloužit životnost posledních tří německých jaderných elektráren kvůli úsporám plynu by bylo špatné rozhodnutí, uvedl dnes německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck během dne otevřených dveří sídla vlády. Provozem elektráren by se ušetřila nanejvýš dvě procenta spotřeby plynu, což není dostatečný důvod pro odklon od ekologického směřování německé energetiky, dodal Habeck podle agentury Reuters.

Habeck nicméně uvedl, že je otevřený prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Bavorsku, pokud zátěžový test ukáže, že je to nutné pro zajištění stability a dodávek do sítě během zimy. Výsledky testu má vláda dostat v řádu týdnů, píše Reuters.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Sankce ničí Rusko, věří německá vláda. Blouzníte a ničíte domácnosti, vzkazuje tamní levice

V Německém parlamentu se rozhořel boj o smysl protiruských sankcí. Vše rozpoutal poslanec strany Levice Sören Pellmann, který vládu interpeloval kvůli přílišným dopadům protiruských sankcí na německé domácnosti a průmysl.

Přečíst článek

Bavorsko je v jiné situaci než zbytek Německa, protože dodává elektřinu do francouzské sítě. Francie aktuálně odstavila několik jaderných elektráren kvůli údržbě a výpadky má nahradit zásobování z Německa. Habeck dnes francouzskou závislost na jádru kritizoval, píše agentura DPA.

„Není to nejlevnější technologie, ani nejbezpečnější technologie pro zásobování Evropy a světa v budoucnosti,“ uvedl Habeck a zmínil například problémy s ukládáním jaderného odpadu nebo ekonomické důvody, píše DPA.

Obavy z energetické krize ovlivňují politiky

V Německu až do ruské invaze na Ukrajinu panovala jasná a široká politická shoda na odklonu od nukleární energetiky. Jaderné elektrárny slíbila vláda bývalé kancléřky Angely Merkelové uzavřít do konce letošního roku v reakci na havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011.

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Rusové teď budou Evropě plyn zapínat a vypínat, na zimu jej vypnou zcela, varuje expert z Bruselu

Rusko včera v podvečer nečekaně oznámilo, že opět zcela odstaví plynovod Nord Stream 1. Odstávku vysvětluje překážkami technického rázu a v té souvislosti západními sankcemi. Experti z EU, stejně jako třeba němečtí politici však soudí, že skutečný motiv Kremlu je politický.

Přečíst článek

List The Wall Street Journal v úterý napsal s odvoláním na německé vládní zdroje, že Německo kvůli energetické krizi neodstaví poslední tři jaderné elektrárny a nechá je prozatím v provozu i po konci letošního roku.

Kvůli obavám z energetické krize po poklesu dodávek ruského plynu je německá vládní koalice rozdělená ve svém postoji k využívání jaderné energie, píše Reuters. Opačný názor než Habeck zastává ministr financí Christian Lindner z liberálních svobodných demokratů (FDP). Podle Lindnera je za současných podmínek lepší prodloužit o několik let životnost jaderných elektráren, než uvádět do provozu ty uhelné. Německo „by nemělo být tak vybíravé, ale mělo by vzít v úvahu všechny možnosti,“ cituje Lindnera Reuters.

Sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz uvedl, že výsledek zátěžového testu by měl být k dispozici koncem srpna nebo začátkem září a zopakoval, že teprve poté vláda rozhodne o dalším postupu.

Nord Stream 2

Lukáš Kovanda: Na německý průmysl se řítí zkáza. Spusťte Nord Stream 2, sílí hlasy

V Německu sílí volání po spuštění plynovodu Nord Stream 2. Zaznívá už i z úst nejvyšších ústavních činitelů země. Místopředseda německého parlamentu Wolfgang Kubicki z vládní strany FDP v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RND uvedl, že ke spuštění Nord Streamu 2 by mělo dojít co možná nejrychleji.

Přečíst článek

Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto

Odstávka Nordstreamu žene ceny plynu k rekordům. A bude to tak ještě v pondělí

Dodávky ruského plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září. Oznámila to ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml.x

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme