Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tohle se ekologům nebude líbit. Francie chystá atomové dluhopisy

Jaderná elektrárna budoucnosti podle EDF
EDF - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Francouzský energetický gigant EDF připravuje první emisi dluhopisů na rozvoj atomové energie, uvádí agentura Bloomberg. Vydání těchto bondů umožnilo nedávné prosazení jaderné energie a plynu mezi zelené zdroje energie. Přesto mohou u velkých fondů narazit.

Reklama

Evropou hýbe energetická krize kvůli válce na Ukrajině. A i kvůli tomu se Evropská komise rozhodla přechodně uznat jádro a plyn jako takzvaně „zelené“ zdroje energie. Toho chce nyní využít francouzská energetická společnost EDF, která jako první v Evropě plánuje emisi dluhopisů na financování výstavby nových či rozšíření stávajících jaderných zdrojů energie. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že až deset dalších společností v současnosti jedná s potenciálními investory.

„V následujících 12 měsících téměř jistě uvidíme situaci, kdy takzvané zelené fondy budou investovat do jádra,“ uvedl Arthur Krebbers, odborník na ESG ze společnosti NatWest. „Ale rozhodně nejde o bianco šek pro jádro a plyn. Podobné projekty stále musejí splňovat celou řadu environmentálních a bezpečnostních kritérií,“ dodal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Deset miliard eur. Tolik Francouzi zaplatí za zestátnění svého ČEZ. Vydělají na tom i Češi

Dosavadní držitelé akcií energetického gigantu EDF na plánu francouzské vlády zestátnit podnik vydělali 53 procenta. Nechybí mezi nimi populární český investor Michal Semotan z J&T.

Přečíst článek

6 z 10 investorů do toho může jít

Podle průzkumu britské banky Barclays, kterého se účastnily především evropské investiční fondy a další instituce, by do jaderných projektů začleněných mezi ESG investice prostředky vložilo zhruba 60 procent z nich.

I tak nelze očekávat, že podobné dluhopisové emise budou mít automaticky zajištěný odbyt. Spíše naopak. Greg Ritchie z Bloombergu se domnívá, že fondy zaměřující se na etické investice mohou podobné emise ignorovat navzdory rozhodnutí Evropské komise.

„Historické katastrofy jaderných elektráren, jako byly v Černobylu nebo Fukušimě, dělají z podobných bondů velmi složitě prodejné zboží,“ uvádí Ritchie.

RWE lignite power plant Niederaussem

Expert: Jádro německou plynovou krizi nevyřeší. To spíš uhlí

Prodloužení chodu zbývajících tří německých jaderných elektráren nepomůže vyřešit stávající německou krizi s nedostatkem zemního plynu. V rozhovoru s televizí ZDF to prohlásil šéf regulační Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) Klaus Müller.

Přečíst článek

Investoři dostanou možnost koupit skutečně zelené dluhopisy

I proto například EDF bude dávat případným investorům na výběr. „Samozřejmě víme, že spousta investorů nemohou prostředky vkládat přímo do jaderné energie kvůli interním zákazům. Vždy tak budou mít na výběr možnost nakoupit výlučně klasické zelené dluhopisy, tedy investovat do obnovitelných zdrojů či například vodní energie,“ uvedl pro Bloomberg mluvčí EDF.

Mezi takové fondy, které navzdory doporučení Evropské komise nechtějí investovat do jádra, patří například Rathbone Ethical Bond Fund spravující 2,3 miliardy liber. „Nezpochybňujeme, že jádro představuje nízkoemisní zdroj energie. Nicméně svět nečelí jen jedné hrozbě a například ztráta biodiverzity se nyní výrazně podceňuje. A my nevěříme, že lze dlouhodobě vytvářet energii z jádra a vyhořelé palivo bezpečně skladovat, aniž by to mělo dopad na životní prostředí a biodiverzitu,“ vysvětluje negativní postoj k jádru šéf fondu Bryn Jones.

ministr Jozef Síkela a Daniel Beneš z ČEZ

Síkela: Letos v zimě bude plynu ještě dost. Potom to bude horší

Česko má nyní podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) zajištěné asi dvě třetiny roční spotřeby plynu. Pro letošní topnou sezonu tak bude plynu dost. Potřeba je ale podle něj řešit i ty následující. Zásobníky se po zimě budou muset znovu naplnit. Nyní se nadále plní plynem, který přichází z Ruska.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme