Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA dají devět miliard na ochranu klimatu. Zaplatí to bohaté korporace

Joe Biden, americký prezident
ČTK

Americký prezident Joe Biden v úterý podepsal zákon o rozsáhlých investicích do ochrany klimatu a zdravotnictví. Klimatický balíček pošle 369 miliard dolarů (8,9 bilionu korun) do obnovitelných zdrojů energie a na snížení emisí, podle listu The Guardian představuje dosud nejvýznamnější úsilí USA v boji proti klimatické krizi. Odborníci odhadují, že zákon by mohl do roku 2030 vést ke snížení emisí v USA přibližně o 40 procent ve srovnání s úrovní z roku 2005, píše list. Norma také omezuje ceny některých léků a zavádí minimální daňovou sazbu pro velké společnosti.

Reklama

Demokraté návrh prezentují jako krok ke snížení inflace. Přijetí zákona je pro Bidenovu administrativu významným úspěchem. Demokraté doufají, že zákon zlepší názor veřejnosti na prezidenta před listopadovými všeobecnými volbami.

„Tímto zákonem zvítězil americký lid a zvláštní zájmy prohrály,” řekl Biden, když zákon slavnostně podepisoval v Bílém domě. Označil to za důkaz pro „americký lid, že demokracie v Americe stále funguje, navzdory všem pomluvám o jejím zániku. A to nejen pro pár privilegovaných, ale pro nás všechny,” uvedl Biden podle listu The Guardian.

Americký prezident Joe Biden

Bidenův historický úspěch. USA pošlou stovky miliard na ekologii, zaplatí to bohatí a korporace vyššími daněmi

Američané pošlou v přepočtu více než 10 bilionů korun na soubor proklimatických opatření prezidenta Joea Bidena. Zaplatit by to měli nejbohatší jedinci a velké korporace na daních.

Přečíst článek

Balíček je výsledkem náročných jednání s pravicovým křídlem Demokratické strany. Senátem před týdnem prošel většinou jediného hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové. Předchozí verzi balíku, která byla štědřejší, blokoval demokrat Joe Manchin, pro novou verzi byl nakonec ochoten hlasovat. Sněmovna reprezentantů normu schválila před čtyřmi dny.

Druhá část tohoto rozsáhlého investičního plánu má za cíl odstranit nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči ve Spojených státech, zejména snížením cen léků. Seniorům se například zastropují výdaje za léky na předpis na částce 2000 dolarů (48 tisíc korun) ročně. Medicare, systém veřejného zdravotního pojištění pro osoby starší 65 let, bude mimo jiné poprvé moci vyjednávat o cenách některých léků přímo s farmaceutickými společnostmi, a získat tak férovější ceny, píše AFP.

Výdaje má pomoci pokrýt zavedení minimální 15procentní daně pro korporace s ročními zisky převyšujícími jednu miliardu dolarů.

Americký prezident Joe Biden podepisuje plán investic pro obnovu výroby čipů v USA

Biden vrátí výrobu čipů do USA. Masivní podpora high-tech sektoru už je na cestě

Americký prezident dokončil schválení plánu, který má investicemi desítek miliard dolarů oživit výrobu čipů ve Spojených státech a mimo jiné tak zvýšit jejich konkurenceschopnost vůči Číně na poli nových technologií. Návrh prošel Kongresem na konci července, když jej kromě Bidenových demokratů podpořili také mnozí republikáni.

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident, při ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO

Biden podepsal přihlášky Finska a Švédska do NATO. Česko vyzval k akci

Spojené státy v úterý dokončily ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO, když příslušný návrh po schválení v Kongresu podepsal americký prezident Joe Biden. USA jsou 23. členem aliance, který rozšíření o skandinávskou dvojici odsouhlasil. Zbývá ještě dalších sedm zemí včetně Česka, přičemž Biden tyto spojence vyzval, aby co nejrychleji následovali USA a další státy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme