Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil
Hyundai Motor Manufacturing Czech

Tuzemský automobilový průmysl se v březnu pozitivně podepsal pod celkové výsledky průmyslové výroby a zahraničního obchodu ČR. Naopak stavební výroba v březnu zrychlila svůj pokles, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Reklama

Průmyslová výroba v České republice v březnu meziročně stoupla o 2,2 procenta po únorovém růstu o dvě procenta. Výsledek nejvíce ovlivnil automobilový průmysl, jehož produkce byla proti loňskému březnu o dvě pětiny vyšší. Ve většině dalších průmyslových odvětví výroba meziročně klesla a snížila se také hodnota nových zakázek. Meziměsíčně průmyslová produkce vzrostla o 1,7 procenta.

„Meziroční růst produkce nejvýznamněji ovlivnila výroba motorových vozidel, kde se produkce zvýšila meziročně o 42 procenta a meziměsíčně o více než desetinu. Vedle vlivu nižší srovnávací základy se v tomto odvětví projevilo i zlepšení dodávek komponentů," uvedl ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Lukáš Kovanda: Průmysl lehce překvapil. Dařilo se automobilkám

Lukáš Kovanda: Průmysl lehce překvapil. Dařilo se automobilkám

Český průmysl překonává očekávání, zejména díky oživení automobilového průmyslu. Ten měl v březnu nejlepší měsíc za takřka tři a půl roku roku, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Výroba v dalších odvětvích byla proti loňskému březnu většinou nižší. Podle Matějky nejvyšší záporný příspěvek k vývoji průmyslové produkce zaznamenala výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, kde se zčásti projevila loňská vyšší základna ovlivněná zvýšenou produkcí uhelných elektráren. Pokles pokračoval i ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, v chemickém průmyslu, hutnictví a slévárenství nebo těžbě a dobývání, kde produkce meziročně klesla o pětinu.

Dvourychlostní průmysl

Poslední data ukazují, že tuzemský průmysl je opět dvourychlostní. Díky zásobě starších objednávek a zajištěným dodávkám čipů se daří automobilkám, zatímco většina ostatních oborů se potýká se slabší poptávkou. Potvrzují to i data o nových zakázkách, které nevypadají nijak dobře v meziměsíčním ani v meziročním srovnání,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Přečíst článek

Tvrdá data podle Dufka potvrzují to, co už naznačovaly indexy nákupních manažerů v posledních měsících, a sice, že chybí dostatečně silná poptávka. Zakázky v tomto odvětví meziročně klesají, a to jsou ještě navíc nadhodnoceny použitím běžných cen.

Vypadá to, že průmysl nečekají zrovna nejlepší měsíce. Meziroční čísla mohou dál vypadat na první pohled pozitivně díky nízkém srovnávacímu základu u automotive, avšak ostatní obory na tom nebudou zrovna nejlépe. Dvourychlostní charakter si tak průmysl udrží i nadále,“  míní Dufek.

Stavební výroby klesla v pozemním i inženýrském stavitelství

Stavební výroba v Česku v březnu dál klesla, meziroční pokles zrychlil na šest procent z únorových 4,3 procenta. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V pozemním, což je stavba bytových i nebytových budov, klesla o 4,1 procenta a v inženýrském, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se snížila o 12 procent. Meziměsíční pokles ve stavebnictví činil 0,9 procenta. 

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Bez velké krize české byty výrazněji nezlevní. Vlastní bydlení v Praze je jako červené Ferrari – nelze si jej nárokovat. Receptem na dostupnější bydlení by mohla být výstavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Zatímco meziměsíční pokles šel plně za pozemním stavitelstvím a inženýrské stavby rostly, k meziročnímu poklesu přispěly oba segmenty stejnou měrou," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Zahraničnímu obchodu pomohla i levnější ropa a plyn

Zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku, vývoz byl vyšší než dovoz o 15,9 miliardy korun. Meziročně je výsledek lepší o 28,1 miliardy korun. Pomohl nárůst vývozu aut a pokles hodnoty dovozu ropy a zemního plynu. 

„Meziroční růst vývozu byl i v březnu vyšší než u dovozu, obchodní bilance tak skončila již třetí měsíc za sebou v kladných číslech. Přispěl k tomu nejen meziroční nárůst vývozu motorových vozidel a jejich dílů přibližně o 37 procent, ale i meziročně nižší hodnota dovozu ropy a zemního plynu o více než 44 procent," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Komodity letos zlevňují. Index agentury Bloomberg od začátku roku poklesl o pět procent a blíží se k nejnižším hodnotám od počátku války na Ukrajině. Nejvíce v letošním roce klesá cena zemního plynu, naopak významně zdražují některé zemědělské komodity. Ceny cukru vzrostly během prvních čtyř měsíců roku o třetinu. ČTK to řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek

Poslední tři měsíce vypadá obchodní bilance pozitivněji než v loňském roce, souhlasí analytik Deloitte Václav Franče. „Loni kvůli dovozu velmi drahých fosilních paliv (zejména zemního plynu) se obchodní bilance propadla do velmi hlubokého deficitu, se zlepšením situace na energetických trzích se situace vrací do normálu – v prosinci byla obchodní bilance vyrovnaná, v lednu, únoru a březnu byla v přebytku. Na straně vývozu pomáhá, že nedostatek čipů a kabelových svazků, který brzdil vývoz automobilů, opadl,“ podotkl.

„Začíná být zřejmé, že loňský hluboký deficit obchodní bilance byl jen přechodnou záležitostí způsobenou energetickou krizí a letos se obchodní bilance opět vrátí do tradičního přebytku, který by mohl atakovat i úrovně před pandemií a před energetickou krizí, tedy mezi 150 miliardami a 200 miliardami korun,“ dodal.

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Nový stavební zákon stále čeká na to, až ho schválí poslanecká sněmovna. Platit by měl od příštího roku. Tento závazek vlády trvá. Faktem však je, že se neustále pracuje na dílčích změnách této klíčové normy. „Připravuje se vládní poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme