Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.
ČTK
 ČTK

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů. Z toho 11,7 procenta produkce tvořily elektrické vozy. Výrobní výsledky se tak přiblížily předkrizovým hodnotám roku 2019, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Reklama

Na tuzemský trh směřovalo celkem 24 950 vozidel, tedy o 10,2 procenta více než v předchozím roce, a 328 820 aut automobilky vyvezly, což je meziroční nárůst exportu o 33,4 procenta.

trh ojetin

Trh s ojetinami nabobtnal o pětinu, nejčastěji se nabízí desetiletá „oktávka“

Nabídka ojetých aut na českém trhu v březnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 18,5 procenta na 112 293 vozů. Meziročně byl počet aut v inzerátech a autobazarech vyšší o 6,5 procenta. Větší nabídka byla naposledy v květnu loňského roku, kdy činila 113 858 ojetých aut. Od ledna 2021 jde o třetí největší počet nabízených vozů na tuzemském sekundárním trhu. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost Aures Holdings.

Přečíst článek

Největší Škoda Auto zvýšila výrobu o 42,4 procenta na 231 652 aut, z toho bylo 22 258 elektromobilů a plug-in hybridů. Nošovický Hyundai vyrobil 88 300 vozidel, tedy o 18,8 procenta meziročně více. Celkem 19 062 vozů mělo elektrický pohon. Kolínská Toyota po téměř měsíční únorové odstávce zvedla produkci o 5,2 procenta na 33 818 osobních aut.

Strašák Euro 7

„Byť situace v dodavatelském řetězci nadále není jednoduchá a výrobní kapacity jednotlivých komponent bude zapotřebí znovu vybalancovat s trvající poptávkou po vozidlech, vnímám pozvolný návrat k rovnovážnému stavu. O to více je důležité předejít kontraproduktivním regulatorním zásahům do trhu, které hrozí například v případě přijetí normy Euro 7 ve své stávající podobě,” uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli. Platí to i pro Model Y.

Nejenom USA, Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých aut v Evropě, Izraeli a Singapuru. Před týdnem firma zlevnila auta ve Spojených státech, od ledna už popáté. Díky slevám Tesla v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o čtyři procenta, investoři se ale obávají o ziskové marže, které jsou vysoko nad průměrem odvětví. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí bylo v Česku vyrobeno 1101 autobusů, což byl meziroční pokles o 11,6 procenta. Z toho 57 autobusů bylo určeno pro tuzemský trh a zbylých 1099 bylo exportováno. Ve vysokomýtském Iveco CR bylo vyrobeno 1025 vozů, tedy o 9,7 procenta méně než v loňském roce. SOR Libchavy vyrobil 71 autobusů, což bylo o 22,8 procenta meziročně méně.

Jaroslav Povšík, předseda Podnikové rady odborů ve Škoda Auto a také znovuzvolený člen dozorčí rady firmy

Škodovka od dubna zvýší tarifní mzdy o 10 procent. Zaměstnanci dostanou navíc bonus 33 tisíc

Škoda Auto zvýší po dohodě s odbory od dubna mzdové tarify o 10,1 procenta. Za hospodaření v minulém roce pak zaměstnanci dostanou bonus 33 tisíc korun. Odboráři Kovo a vedení Škody o tom zaměstnance informovali dopisem.

Přečíst článek

Společnost Tatra Trucks, která je mezi členy sdružení jediným výrobcem nákladních vozidel, vyrobila v prvním čtvrtletí 361 vozidel, tedy o 59 kusů více než ve stejném období loňského roku. Celkem 284 aut Tatra vyvezla.

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně.

Čtyři miliardy minus. Kolínská Toyota ale v dubnu rozjede výrobu naplno

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se má od dubna vrátit k plné výrobě přes tisíc aut denně. V březnu se kvůli nedostatku komponentů auta vyráběla pouze tři dny v týdnu, po celý únor z linek nesjížděla vůbec. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením z února a března zhruba 25 tisíc aut. Dodávky dílů jsou nyní jisté na duben a květen, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek

Týnecká Jawa vyrobila 183 motocyklů, tedy o 495 kusů méně než v minulém roce. Z celkové produkce bylo na českém trhu umístěno 88 motocyklů této značky.

Mezi lednem a březnem tuzemští výrobci vyrobili 4607 přívěsů a návěsů všech velikostí, tedy o 18,6 procenta meziročně méně. Společnost Agados vyrobila 4038 přívěsů do 3,5 tuny, což je pokles o 18,8 procenta. Firma Schwarzmüller vyrobila 434 velkých přípojných vozidel, tedy o čtvrtinu méně než ve stejném období loni. Naopak společnost Panav zvýšila produkci o 21,6 procenta na 135 přívěsů a návěsů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme