Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zahraniční obchod - informace o tématu

Důlní stroj u Mostu

Statistici: Český průmysl loni zaznamenal nejhorší výsledek od pandemie

Průmyslová výroba v Česku se loni snížila o 0,4 procenta. Pokles postihl zejména energeticky náročná odvětví jako hutnictví a slévárenství, nepomohlo ani oživení v automobilovém průmyslu. Uvedl to Český statistický úřad. Ten zároveň zveřejnil i výsledky zahraničního obchodu Česka a údajů ve stavebnictví.

Přečíst článek
Růst českého průmyslu v červnu zpomalil. Nepomohla ani výroba automobilů

AKTUALIZOVÁNO: Růst českého průmyslu v červnu zpomalil, nepomohla ani výroba aut. Stavebnictví se odrazilo ode dna

Průmyslová produkce v červnu meziročně i meziměsíčně reálně vzrostla shodně o 0,9 procenta. Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o procento, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek
Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Český průmysl táhnou „nad nulu“ auta

Průmyslová výroba v Česku svým květnovým výkonem pozitivně překvapila. Vykázala totiž solidní meziměsíční nárůst, o 1,6 procenta. Po citelném poklesu, jenž nastal mezi březnem a dubnem, v rozsahu 1,9 procenta, se jedná o výrazné zlepšení meziměsíční dynamiky. Díky ní meziročně průmysl v květnu přidal 1,4 procenta, což je rovněž lepší než očekávaný výsledek.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Český průmysl zrychlil svůj meziroční růst, stavebnictví od ledna klesá, uvedl Český statistický úřad

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Uvedl to Český statistický úřad. Ten přidal i údaje z oblasti českého zahraničního obchodu, který skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Stavební výroba v Česku podle ČSÚ v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství.

Přečíst článek
Vagon Škodovek, export

Český zahraniční obchod se vrací do plusu

Český zahraniční obchod je na tom nejlépe za poslední dva roky. „Restart“ výroby aut a prudké zlevnění plynu či ropy jej vrací „do plusu“.

Přečíst článek
Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Tuzemský automobilový průmysl se v březnu pozitivně podepsal pod celkové výsledky průmyslové výroby a zahraničního obchodu ČR. Naopak stavební výroba v březnu zrychlila svůj pokles, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
Vzdělat Čechy je nejtěžší úkol, tvrdí Němci. Výroba elektomotorů v Siemensu, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Vzdělat Čechy je nadlidský úkol. Potýkají se s tím i nadnárodní korporace

Velkým českým firmám s německými vlastníky, které tvoří třetinu produkce českého průmyslu, fatálně chybí odborně vzdělaní zaměstnanci. Dostupnost kvalifikovaných lidí je podle nich největší brzdou rozvoje tuzemské ekonomiky.

Přečíst článek
Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Průmysl rostl, ale začínají mu chybět nové zakázky

Průmyslová produkce v Česku v únoru podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o dvě procenta. K tomu ale dopomohl především nižší srovnávací základ. „Proto není třeba poslední – byť kladné – výsledky průmyslu příliš přeceňovat,“ komentuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek s tím, že průmyslu začínají citelně chybět nové zakázky.

Přečíst článek
ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek
Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Zahraniční obchod ČR se po roce vrací „do plusu“. Hlavně díky zlevnění energií a silné koruně

Český zahraniční obchod se po roce vrací do kladných hodnot. Poprvé od loňského ledna totiž letos v lednu vykázal přebytek. Ten čítá 9,5 miliardy korun. Jedná se nejvýraznější přebytek českého zahraničního obchodu za celé období do dubna 2021.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Schodek zahraničního obchodu je nejvyšší v historii ČR. A mohlo být i hůř

Česko má nejvyšší schodek zahraničního obchodu v dějinách. A mohlo být ještě hůře. Loňský prosincový „finiš“ byl lepší, než se čekalo, zejména díky dobrému výkonu autoprůmyslu, komentuje čerstvá čísla Českého statistického úřadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme