Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Průmysl lehce překvapil. Dařilo se automobilkám

Lukáš Kovanda: Průmysl lehce překvapil. Dařilo se automobilkám
Škoda Auto
Lukáš Kovanda

Český průmysl překonává očekávání, zejména díky oživení automobilového průmyslu. Ten měl v březnu nejlepší měsíc za takřka tři a půl roku roku, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Průmyslová výroba v Česku v březnu mírně překonala očekávání. Meziročně přidala 2,2 procenta, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ve střední hodnotě svých odhadů vzestup pouze o 1,9 procenta. Jedná se o nejvýraznější růst průmyslové výroby od loňského října. Lepší než předpokládaný výsledek má na svědomí zejména autoprůmysl.

Škoda jede. Čtvrtletní zisk narostl o desítky procent

Škoda jede. Za první čtvrtletí hlásí kvůli oživení trhů nárůst zisku, tržeb i odbytu

Škodě Auto se v prvním čtvrtletí dařilo. Stouply jí provozní zisk, tržby i odbyt. Mladoboleslavské automobilce stoupl zisk na rozdíl od mateřského koncernu Volkswagen, vyplývá z výsledkové zprávy Volkswagenu.

Přečíst článek

Zásobování je plynulé

V autoprůmyslu vzrostla produkce meziročně o výrazných 42 procent. Zvyšovala se citelně ale také meziměsíčně, o více než desetinu, díky zlepšení průchodnosti mezinárodních dodavatelsko-odběratelských toků.

Za masivním růstem autovýroby je tak nejen loňská snížená srovnávací základna března 2022, ale také právě znatelné zlepšení dodávek komponent.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Přečíst článek

Podle Sdružení automobilového průmyslu byl letošní březen z hlediska výroby aut nejlepším měsícem od listopadu 2019.

Energie zlevňují 

Průmyslovou výrobu v ČR naopak nejvýrazněji stahuje dolů energetika. Uklidnění na evropském trhu s energiemi, doprovázené masivním poklesem velkoobchodních referenčních cen plynu či elektřiny v uplynulém zhruba půlroce, přispívá k útlumu energetického průmyslu.

Jeho výkon navíc loni v březnu podporovala silná výroba uhelných elektráren, která tak přispěla k výraznému navýšení základny meziročního srovnání.

Energie zlevňují nejen díky poměrně úspěšnému odstřihávání EU od ruských dodávek plynu či ropy a ropných produktů, ale také díky teplé zimě, jež v březnu vrcholila, a kvůli přetrvávajícím obavám z citelného útlumu jak evropské ekonomiky, tak ekonomiky USA.

Za celý letošní rok vykáže tuzemský průmysl růst jen 1,5 procenta. A to zejména právě zejména kvůli přetrvávajícím obavám ze zhoršení celkových ekonomických podmínek u nás i v zahraničí, které se v březnu projevily již šestým meziměsíčním poklesem hodnoty nových zakázek českému průmyslu v řadě. 

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna.

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme