Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese
ČTK
Dušan Kütner
duk

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Reklama

„Mezičtvrtletní i meziroční vývoj HDP byl pozitivně ovlivněn především rostoucí zahraniční poptávkou. Naopak negativní vliv měly nadále se snižující výdaje na konečnou spotřebu domácností. Pokles nastal rovněž u tvorby hrubého kapitálu, kde došlo k meziročnímu propadu po dvouletém období růstu,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Svátek práce je tradičně spojován s demonstracemi a levicí, ale to je omyl. Místo mávátek v nadcházejících letech bude mít cenu opět si připomínat, jak důležitou roli v životě lidí práce hraje.

Stanislav Šulc: Práce si važme. Bude jí méně a méně

Svátek práce bývá mylně označován za komunistický svátek. Najdou se dokonce tací, kteří by jej zrušili. To by však byla chyba. Místo mávátek v nadcházejících letech bude mít cenu opět si připomínat, jak důležitou roli v životě lidí práce hraje. Bude jí totiž méně a méně. Jaký to bude mít dopad na lidské vědomosti, znalosti a dovednosti?

Přečíst článek

K meziročnímu růstu hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zejména průmysl a v mezičtvrtletním srovnání také skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Mezičtvrtletně se dařilo rovněž stavebnictví a informačním a komunikačním činnostem.

Vývoj české ekonomiky (HDP) do 1. čtvrtletí 2023 zdroj: ČSÚ

Analytici byli v očekávání vývoje hrubého domácího produktu (HDP) rozdělení, někteří čekali mezičtvrtletní pokles v desetinách procenta, jiní naopak růst ve stejném rozsahu. V předchozích dvou čtvrtletích česká ekonomika mezikvartálně klesala, technicky tedy byla v recesi.

Dobrá zpráva pro Česko

„Skončila půl roku trvající mělká recese, která se ani nestačila nijak viditelně propsat do situace na trhu práce. Z tohoto pohledu jde nepochybně o dobrou zprávu, i když je samotný výsledek v podstatě na hranici stagnace,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Dubnové zlepšení důvěry v ekonomiku naznačuje, že Česko překonalo recesi a vrací se k hospodářskému růst. Shodují se na tom analytici. Zároveň ale varují před tím, že hospodářské oživení může signalizovat i posílení inflačních tlaků. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se důvěra v ekonomiku v dubnu zvýšila u podnikatelů i spotřebitelů, celkový index důvěry meziměsíčně vzrostl o 3,3 bodu na 97,2 bodu.

Přečíst článek

V každém případě jde číslo, které překonalo očekávání trhu, a to především díky zlepšení zahraničního obchodu. Tomu se dařilo kompenzovat slabou domácí poptávku, která byla stále ještě ve vleku vysoké inflace drtící kupní sílu českých domácností,“ dodal. První letošní čísla o výkonu ekonomiky jsou proto podle něj příjemným překvapením. Dávají naději, že letošní výsledky českého hospodářství budou lepší než původně očekávaná stagnace.

„Bude nepochybně zajímavé vidět, jak se k nim zítra postaví centrální banka, která ve své prognóze předpokládala zrychlení téměř jednoprocentní propad ekonomiky,“ podotkl Dufek v souvislosti se středečním měnověpolitickým zasedáním bankovní rady ČNB.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Průměrná roční inflace letos vystoupá téměř na 11 procent, tvrdí odhad MF. Energie zlevní, potraviny ne

Ministerstvo financí (MF) v jarní prognóze zhoršilo výhled inflace pro letošní rok. Průměrná roční inflace by se podle rezortu měla udržet jen těsně pod 11 procenty. Oproti lednové prognóze ministerstvo zlepšilo odhad vývoje české ekonomiky. Namísto poklesu ministerstvo očekává mírný růst.

Přečíst článek

Zpřesněný odhad tuzemského HDP by mohl podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera přinést vzestupnou revizi. „Stále totiž nejsou známa data o březnovém vývoji ekonomiky, který podle nás přinesl její výraznější nárůst,“ uvedl s odkazem na data Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) za březen, která ukazují na silný meziměsíční růst produkce automobilů. „Zvýšit by se podle nás meziměsíčně měly i maloobchodní tržby. Stále tak věříme, že náš odhad mezičtvrtletního růstu HDP o 0,2 procenta se může nakonec naplnit,“ podotkl Gürtler.

Za celý letošní rok očekáváme růst tuzemské ekonomiky o 0,6 procenta a v příštím roce jeho zrychlení na 1,8 procenta. K dosažení předpandemické úrovně ekonomické aktivity by mělo dojít v letošním třetím čtvrtletí,“ dodal. 

Šok pro USA. Ekonomika zabrzdila, jak nikdo nečekal

Šok pro Američany. Ekonomika ve čtvrtletí zabrzdila, jak nikdo nečekal

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,1 procenta. Je to nečekaně prudké zpomalení z 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta.

Přečíst článek

Čína překvapila. Ekonomika stoupla více, než se čekalo

AKTUALIZOVÁNO: Čína překvapila. Ekonomika zrychlila více, než se čekalo

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila růst meziročně na 4,5 procenta z tempa 2,9 procenta v předchozím čtvrtletí. Oznámil to čínský statistický úřad. Růst byl silnější, než čekali analytici, podle nich je za vyšším růstem hrubého domácího produktu (HDP) hlavně ukončení přísných protiepidemických opatření na konci loňského roku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme