Reklama

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Víkendový ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa vyvolal nejen rozhořčení západního světa, ale i negativní reakci trhů. Ceny pšenice na burze v Chicagu a v Londýně dnes kvůli nejistotě týkající se naplnění páteční dohody Ukrajiny a Ruska o umožnění vývozu obilí právě i z Oděsy stouply až o pět procent, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Ukrajinští představitelé se stále chystají obnovit vývoz obilí přes Černé moře již tento týden navzdory víkendovému útoku na Oděsu, který vyvolal rychlé a tvrdé mezinárodní odsouzení. Přesto je mnoho analytiků a západních představitelů skeptických, i když byla minulý týden podepsána dohoda umožňující vývoz z ukrajinských přístavů Oděsa, Čornomorsk a Pivdennyj, a útok poslouží jako ostrá připomínka rizik pro vývozce a pojišťovny, uvedl Bloomberg.

Obchod (ilustrační foto)

Máslo, mléko, eidam, vejce. Zdražily opět téměř všechny základní potraviny

V polovině července v Česku opět meziročně zdražily základní potraviny jako máslo, mléko, vejce, mouka či cukr. A to rapidně – oproti loňskému stejnému období činí nárůst cen u těchto potravin dvacet procent až tři čtvrtiny, jako třeba u mouky. Vyplývá to z šetření průměrných cen potravinářských výrobků Českého statistického úřadu. Důvodem zdražování jsou dopady ruské invaze na Ukrajině na potravinářský a energetický trh, přičemž růst se stále podle všeho ještě nezastavil.

Přečíst článek

Ochota majitelů lodí přijet se svými loděmi do našich přístavů bude rozhodujícím faktorem pro výši objemu exportu z Ukrajiny,“ řekl agentuře Roman Slaston, generální ředitel Ukrajinského agropodnikatelského klubu. „Farmáři mají ohledně této dohody trochu opatrný optimismus, ale také chápou, že kdykoli se může znovu zastavit,“ dodal.

Nárůst cen hlásí Chicago, Londýn i Paříž 

Futures na pšenici z Chicaga vzrostly až o 4,6 procenta a obchodovaly se o 3,1 procenta výše kolem 13:00 také v Londýně. Ceny v pátek naopak klesly téměř o šest procent a uzavřely na nejnižší úrovni od začátku února poté, co byla ukrajinsko-ruská dohoda podepsána v Istanbulu. Pařížské kontrakty dnes vzrostly o 1,4 procenta.

Guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann

Vrcholný člen ECB: Eurozóna míří do recese. Bylo by lepší se jí vyhnout

Evropská centrální banka v uplynulém týdnu poprvé za dekádu zvýšia úrokové sazby. Důvodem byla rapidní inflace. Spekulace o recesi však navzdory aktuálním akcím ECB sílí.

Přečíst článek

Ukrajina o víkendu uvedla, že rakety nezasáhly sklad obilí v přístavu. Rusko v pondělí uvedlo, že jeho raketový útok na Oděsu zamířil na vojenskou oblast a neovlivní plány na obnovení vývozu obilí z černomořského přístavu.

Útok na Oděsu v sobotu vyvolává pochybnosti o obnovení činnosti přístavu za vhodných podmínek,“ uvedla analytická společnost Agritel. „Trh nevyhnutelně zůstane velmi nervózní v případě nových útoků nebo pochybností o konkrétní realizaci obnovení této exportní aktivity," dodala firma.

Vše o cenách potravin čtete zde

Ukrajina zatím postupuje v přípravách. Vláda je pod obrovským tlakem, aby obnovila vývoz obilí a podpořila svou ekonomiku, kterou zdevastovala válka. Ministerstvo infrastruktury uvedlo, že Kyjev začíná připravovat přístavy Oděsa, Čornomorsk a Pivdennyj na obnovení provozu, a zveřejnilo výzvu pro lodě ochotné zúčastnit se vývozu obilí.

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika

Senegalský ministr hospodářství Amadou Hott vyzval světový potravinářský průmysl, aby nebojkotoval obchod s ruskými a ukrajinskými potravinářskými produkty, protože v některých zemích zuří potravinová krize. Ta může mít na svědomí víc obětí, než měl covid.

Přečíst článek

Ukrajinští úředníci na úrovni zaměstnanců již dorazili do Istanbulu, aby koordinovali vývoz v novém koordinačním centru, které bylo zřízeno na podporu vývozu v rámci páteční dohody, uvedla zpravodajská služba Interfax s odvoláním na ministerstvo infrastruktury.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtete zde

Jakmile se vývoz obnoví, obchodníci budou sledovat známky toho, jak rychle mohou objemy narůstat. Ukrajina se řadí mezi přední světové přepravce kukuřice, pšenice a rostlinného oleje a miliony tun obilí uvízly na jejích hranicích od té doby, co ruská invaze v únoru letošního roku zablokovala velké přístavy. 

Hrozící hlad ve světě 

Zatímco malý objem obilí byl přesměrován po silnici, řece a železnici, velcí zákazníci byli nuceni hledat dodávky jinde, čímž se zvýšily ceny a zhoršila se potravinová nejistota ve světě. Generální tajemník OSN Antonio Guterres řekl, že obnovení námořního obchodu tyto mezery překlene, a naléhal, aby byla dohoda „plně naplněna“.

Podle kopie dokumentu podepsaného Ukrajinou, kterou na Facebooku zveřejnil Andrij Sybiha, zástupce náčelníka generálního štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se strany dohody zavázaly, že nebudou podnikat útoky proti obchodním plavidlům nebo přístavní infrastruktuře zapojené do iniciativy.

sklizeň (ilustrační foto)

Výrobní inflace kulminuje. Nejhorší situace je nadále v zemědělství

Inflace ve výrobě v červnu dosáhla nového maxima, avšak její růst už alespoň znatelně zpomaluje, jak ukazují nová data Českého statistického úřadu. Ceny v zemědělství si v meziměsíčním srovnání připsaly další 4,4 procenta, meziročně jsou už výše o téměř 43 procent. V průmyslu se zdražovalo oproti květnu o 1,4 procenta, meziročně jsou ceny průmyslových výrobců výše o 28,5 procenta. I ve stavebnictví ceny poskočily nahoru, meziměsíčně o procento. Výsledné meziroční navýšení ale nebylo ani 13procentní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Čeští zemědělci mají na skladech nadbytek obilí, důvodem je dovoz pšenice z Ukrajiny.

Naše obilí budeme muset pálit, varuje svaz zemědělců před dovozem z Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme