Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OSN: Ceny potravin dál rapidně rostou. Po obilí je nyní na řadě rýže

rýže (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Globální ceny potravin podle dat OSN kvůli dřívějším proticovidovým opatřením ve světě a nyní válce na Ukrajině stále rostou do rekordních výšin a zvyšují míru hladu ve světě. Ani další výhled není optimistický. Ceny rýže zásadní pro jídelníček většiny Asie plíživě rostou již pátý měsíc po sobě a nyní je nejdražší za poslední rok, uvedl server CNBC s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Ceny potravin v posledních měsících rapidně rostly. Důvodem je zejména ruská blokáda ukrajinských přístavů znemožňující export ukrajinského obilí, zdražující hnojiva a omezení dodávek ruské ropy zdražující energie v Evropě, což mělo za následek zákazy vývozu v některých zemích. Další na řadě by mohla být rýže. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství ukazuje, že mezinárodní ceny rýže plíživě rostou již pátý měsíc v řadě a dosáhly maxima za 12 měsíců, uvedl CNBC.

Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii

Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Přečíst článek

Produkce rýže je podle odborníků stále vysoká. Ale kvůli rostoucím cenám pšenice a obecně vyšším nákladům na zemědělství stojí ceny rýže za sledování, upozorňuje CNBC. „Potřebujeme do budoucna sledovat ceny rýže, protože rostoucí ceny pšenice by mohly vést k určitému nahrazení rýží, zvýšenou poptávkou po ní a ke snížení stávajících zásob,“ řekla hlavní ekonomka japonské banky Nomura Sonal Varmaová.

Riziko protekcionismu

Protekcionistická opatření, ke kterým již některé země přistoupily, „ve skutečnosti z různých důvodů zhoršují cenové tlaky na globální úrovni,“ řekla Varmaová CNBC. „Náklady na krmivo a hnojiva pro zemědělství již rostou a ceny energií zvyšují náklady na dopravu,” dodala. „Takže existuje riziko, že v zemích uvidíme více protekcionismu,” řekl Varmaová. Přesto říká, že rizika pro rýži jsou stále nízká, protože celosvětové zásoby rýže jsou bohaté a sklizeň v Indii letos v létě by měla být dobrá.

Inflace - ilustrační foto

Inflace v květnu byla 16 procent. Růst cen táhly potraviny

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 16 procent, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Inflace opět překonala očekávání ekonomů. Ti se shodují, že se tak schyluje k agresivnějšímu růstu sazeb ze strany ČNB.

Přečíst článek

Thajsko a Vietnam již jednaly o dohodě o zvýšení ceny jejich vývozu rýže, uvedla agentura Reuters s odkazem na thajského vládního úředníka z konce května. Hned čtyři velcí exportéři řekli nedávno agentuře, že obchodníci s rýží nakupovali v posledních dvou týdnech více indické rýže.

„Právě teď se budu mnohem více znepokojovat tím, že Indie v nadcházejících týdnech zakáže vývoz rýže – jak k tomu přistoupila v případě pšenice a cukru,“ řekl CNBC David Laborde, vedoucí výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky.

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

Indie a Čína jsou podle Světového ekonomického fóra dvěma největšími světovými producenty rýže a představují více než polovinu celosvětového celku. Vietnam je pátý největší a Thajsko je na šestém místě. Indie zavedla zákaz vývozu pšenice v květnu s odkazem na potřebu „řídit celkovou potravinovou bezpečnost země“. Také uvalila omezení na cukr jen pár dní po zákazu pšenice.

Pramen: CNBC, World Economic Forum

Problémy v Asii

Zvýšení cen rýže by však mělo špatný dopad na mnohé obyvatele Asie, která je největším spotřebitelem této základní suroviny. „Pokud bude růst cen rýže pokračovat, země z regionu jihovýchodní Asie a Tichomoří, jako jsou Východní Timor, Laos, Kambodža a samozřejmě Indonésie, které mají velmi velkou populaci a z nichž mnohé jsou nesoběstačné v potravinách, budou velmi těžce postiženy,“ řekl Nafees.

Index cen potravin OSN totiž ukázal, že ceny potravin jsou nyní 75 procent nad úrovněmi před pandemií, řekl výkonný ředitel a vedoucí investiční strategie RBC Wealth Management Frederique Carrier. „Nedostatek pracovních sil související s pandemií a ruská invaze na Ukrajinu zhoršily situaci jak omezením dodávek potravin, tak ještě dalším zvýšením cen energií,“ napsala firma ve své červnové zprávě.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Hlad, nebo „krvavé“ ruské obilí? Afrika má jasno

Spojené státy vyzvaly čtrnáct afrických zemí, aby nekupovaly obilí nabízené Ruskem, protože se s největší pravděpodobností jedná o obilí ukradené při invazi na Ukrajinu. Jenže africkým zemím hrozí hlad. Musí tak řešit morální dilema – zda riskovat případné oběti hladomoru, či od Rusů koupit nekale získané obilí, napsal The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Listy stejné rostliny sóji mohou být ve stejný okamžik ve stínu i vystaveny slunci. Genová úprava umožňuje, aby rostlina rychleji reagovala, lépe využila sluneční záření a výrazně zvýšila úrodu.

Genová úprava zvýšila úrodu sóji o pětinu. A mohou se přidat další plodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme