Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobní inflace kulminuje. Nejhorší situace je nadále v zemědělství

sklizeň (ilustrační foto)
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Inflace ve výrobě v červnu dosáhla nového maxima, avšak její růst už alespoň znatelně zpomaluje, jak ukazují nová data Českého statistického úřadu. Ceny v zemědělství si v meziměsíčním srovnání připsaly další 4,4 procenta, meziročně jsou už výše o téměř 43 procent. V průmyslu se zdražovalo oproti květnu o 1,4 procenta, meziročně jsou ceny průmyslových výrobců výše o 28,5 procenta. I ve stavebnictví ceny poskočily nahoru, meziměsíčně o procento. Výsledné meziroční navýšení ale nebylo ani 13procentní.

Reklama

„Výrobní inflaci budou v dalších měsících brzdit právě statistické základy z druhé poloviny loňského roku, kdy teprve výrobní inflace začala akcelerovat. To je ovšem pouze statistický pohled – „kouzlo“ vysokých srovnávacích základů, který ovšem sám o sobě žádné zlevnění nepřináší, neboť pouze snižuje meziroční tempo,” komentuje statistiku cen výrobců Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas. 

V červnu došlo k dalšímu meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců. Tentokrát o pádivých 28,5 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Prudký růst zaznamenaly i ceny elektřiny, plynu a páry, které meziročně stouply o 44,6 procenta. Podražily také chemické látky, a to téměř o 46 procent. Kovy a kovodělné výrobky pak vzrostly o necelou třetinu.

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika

Senegalský ministr hospodářství Amadou Hott vyzval světový potravinářský průmysl, aby nebojkotoval obchod s ruskými a ukrajinskými potravinářskými produkty, protože v některých zemích zuří potravinová krize. Ta může mít na svědomí víc obětí, než měl covid.

Přečíst článek

U některých výrobců by ale podle Dufka už mohl začít proces korekce cen některých výrobků. „V první fázi by přicházejí do úvahy kovy a kovové výrobky, jejichž ceny začínají pomalu klesat už nyní, když reagují na vývoj cen základních komodit na zahraničních trzích,” dodal Dufek.

Reklama

Vše se točí kolem plynu

Velkou neznámou a současně rizikem pro další vývoj výrobní inflace představují ceny zemního plynu, který tuzemský průmysl využívá z 25 procent. Vstupuje jako náklad nejenom do výroby kovů, ale ještě více do produkce stavebních materiálů, chemického a potravinářského průmyslu a podobně. „Pokud dojde k obnovení dodávek a korekci cen, může začít výrobní inflace pomalu a jistě ustupovat. Pokud ne, inflační rallye může ještě chvíli pokračovat,” dodal Dufek.

Ještě hůře dopadly ceny zemědělských výrobců. Ty se meziročně zvýšily o astronomických 42,5 procenta. V rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 58,2 procenta. Kritická je situace u obilovin, které zdražily o 68,5 procenta. Výrazný růst cen zaznamenaly i olejniny a brambory.

Gazprom, Německo

Rusko Nord Stream 1 nezapne, počítá Evropská komise

Evropská komise (EK) neočekává, že plynovod Nord Stream 1 bude po plánovaném čtvrtečním ukončení údržby znovu spuštěn. Novinářům v Singapuru to řekl eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Přečíst článek

Vysoké ceny v rostlinné výrobě prodražují produkci krmiv, což se promítá do růstu cen v živočišné výrobě. Ta meziročně zdražila o 23,5 procenta, přičemž ceny skotu vzrostly o 32,0 procenta a ceny mléka o 24,8 procenta. Výrazné zvýšení zaznamenaly i ceny drůbeže, vajec a jatečných prasat.

Vysoké ceny zemědělských výrobců se budou přenášet do cen potravin. „Kombinace prudkého růstu cen zemědělských a energetických komodit vede k dalšímu zvyšování cen potravin. Rodinám, které žijí s napjatými rozpočty, hrozí, že před výplatou nebudou mít dostatek peněz na obstarání jídla,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Nejvyšší zdražení nás podle něj pravděpodobně čeká u pekárenských výrobků, které jsou náročné na spotřebu obilovin a energií. Výrazně však budou zdražovat i další typy potravin.

Inflace - ilustrační foto

Čtvrtka másla přes šedesát korun. Na cenovém rekordu jsou téměř všechny základní potraviny

Těžko by zákazník našel v Česku obchod, kde budou potraviny levnější než před rokem a v němž ceny základních potravin, jako jsou mléko, mouka, vejce či máslo, nedosáhly svých rekordů. A jsou to nárůsty o desítky procent – mouka oproti loňskému červenci podražila o 74 procent, vejce a chleba o 40 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Potravináři přitom čekají další růst cen, záležet bude zejména na vývoji u energií a války na Ukrajině.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme