Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Máslo, mléko, eidam, vejce. Zdražily opět téměř všechny základní potraviny

Obchod (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner

V polovině července v Česku opět meziročně zdražily základní potraviny jako máslo, mléko, vejce, mouka či cukr. A to rapidně – oproti loňskému stejnému období činí nárůst cen u těchto potravin dvacet procent až tři čtvrtiny, jako třeba u mouky. Vyplývá to z šetření průměrných cen potravinářských výrobků Českého statistického úřadu. Důvodem zdražování jsou dopady ruské invaze na Ukrajině na potravinářský a energetický trh, přičemž růst se stále podle všeho ještě nezastavil.

Reklama

Kromě mouky nejvíce meziročně stouply ceny ve 28. týdnu letošního roku (od 11. do 18. července) chleba (o 41 procent), krystalového cukru (o dvě pětiny), másla, vajec a pečiva (o třetinu). Eidamská cihla byla dražší o 28 procent, mléko v průměru o 21 procent a jogurt o téměř pětinu.

Růst cen základních potravin je tak vyšší než průměru za všechny potravinářské výrobky – podle údajů ČSÚ za červen vzrostla v uplynulém měsíci cena potravin meziročně o 18 procent. Každopádně se ceny potravin zásadně podepsaly na celkové červnové meziroční inflaci, která činila 17,2 procenta, což bylo nejvíce od prosince 1993. Růst v červnu zrychlil již podvanácté za sebou.

Ceny základních potravin ve 28. týdnu 2022 a srovnání s vybranými týdny předtím:

zdroj: ČSÚ         * poslední průzkum před začátkem ruské invaze na Ukrajinu

Zdražování je podle Potravinářské komory způsobeno stále se zvyšujícími cenami vstupů, jako jsou ceny vstupních surovin, ceny elektřiny a plynu, ceny pohonných hmot a dalších. „V dnešní době zdražuje téměř vše a potravináři musí promítnout svoje zvýšené náklady do cen potravin. Do této situace vstupuje i válka na Ukrajině a protože Rusko i Ukrajina jsou velkými vývozci zemědělských komodit, vznikla panika a vyšponovala ceny obilovin na dlouholetá maxima,“ řekla již dříve mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

Vše o inflaci čtěte zde

Co se týče zastavení růstu cen potravin, bude hodně záležet na cenách energií, tedy elektřiny a zejména plynu, jehož cena stále závratně stoupá.

Vrchol inflace teprve přijde

Vývoj tuzemské inflace v červnu byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, hlavně cenami plynu a elektřiny, a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl ČSÚ. „Drtivá většina inflace jde na vrub válce na Ukrajině. Tento konflikt zvyšuje ceny potravin, pohonných hmot i energií. A ani vláda ani ČNB s tím nic zásadního nezmůže,“ uvedl k červnové inflaci hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Raketová inflace přiměla ECB po jedenácti letech zvýšit sazbu. Konečně, říkají experti

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,5 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od roku 2011.

Přečíst článek

„Oproti loňskému roku zdražuje téměř vše. Výrazný zářez do rodinných rozpočtů udělají především energie, protože plyn je už nyní dražší o téměř 58 procent a elektřina o skoro 32 procent,“ uvedl tehdy také hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.. „Navíc musíme počítat s tím, že zdražování elektřiny a plynu ještě není u konce, respektive že se do inflace ještě zcela nepropsalo. Proto lze počítat s tím, že inflace se i v následujících měsících dále zvýší,“ dodal.

S rostoucími cenami energií a potravin a obecně s inflací, která dosahuje maxim za několik desítek let, se potýkají desítky zemí ve světě, z obdobných důvodů jako v Česku. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

cukr

Další lákavý cíl pro marže? Prodejní cena cukru stoupla za měsíc o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme