Reklama

Oživení čínské ekonomiky ztrácí na síle kvůli uzávěrám i bojkotu hypoték. Centrální banka přispěchala na pomoc

Čína, ilustrační foto
ČTK/AP

Čínská centrální banka v pondělí překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku, protože nejnovější statistické údaje ukázaly, že ekonomika v červenci překvapivě zpomalila. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Sazba pro jednoleté půjčky (MLF) klesla na 2,75 procenta z 2,85 procenta. Centrální banka také snížila úrok u reverzní repo sazby, za kterou si půjčuje peníze od komerčních bank na sedm dní, o 0,1 procentního bodu na dvě procenta. Banka snížila obě sazby o 0,1 procentního bodu již v lednu. Čínská centrální banka tak nadále postupuje opačným směrem než centrální banka ve Spojených státech i centrální banky dalších velkých ekonomik, které bojují s vysokou inflací zpřísňováním měnové politiky.

Oživení ekonomiky ztrácí na síle

Čínští politici se snaží vybalancovat potřebu podpořit křehké oživení a zbavit se nových ohnisek nemoci covid-19. Výsledkem toho je, že podle očekávání by čínská ekonomika letos poprvé od roku 2015 neměla dosáhnout růstového cíle, který je stanoven na zhruba 5,5 procenta. Řada nepříznivých statistických údajů naznačuje, že druhé největší ekonomice světa se nedaří zbavit problémů z druhého čtvrtletí, kdy ekonomiku zasáhla přísná koronavirová omezení.

Čína v posledních měsících opět bojuje s pandemií. A uzavírá klíčové průmyslové aglomerace

Čínští komunisté mají problém. Kvůli pandemii ekonomika nešlape a lid se bouří

Čína pokračuje v politice tvrdých restrikcí proti šíření covidu, a tak v uplynulých měsících hned několikrát uzavřela celá města včetně Šanghaje. Důsledek? Zabrždění růstu ekonomiky navzdory tomu, že se Číně daří nakupovat levnou ruskou ropu. Problémy již pociťují obyčejní Číňané, kteří začínají tlačit na centrální vládu.

Přečíst článek

Nejnovější údaje čínského statistického úřadu (NBS) ukázaly, že tempo růstu průmyslové výroby v červenci zpomalilo na 3,8 procenta z 3,9 procenta v červnu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom čekali růst až o 4,6 procenta.

Maloobchodní tržby stouply v červenci meziročně o 2,7 procenta. Analytici čekali růst až o pět procent a v červnu se zvýšily o 3,1 procenta.

V červenci se zhoršila i situace v realitním sektoru, kterým otřásl bojkot hypoték. Investice do nemovitostí se v červenci propadly o 12,3 procenta, nejrychleji v letošním roce. Pokles nových prodejů se prohloubil na 28,9 procenta.

Čínská burza, ilustrační foto

Čínu brzdí covid. V růstu už zřejmě nebude první, po 45 letech ji porazí USA

Omezení pohybu v Číně kvůli pandemii covidu zřejmě budou znamenat, že tempo růstu čínské ekonomiky bude letos poprvé od roku 1976 nižší, než tempo růstu ekonomiky Spojených států, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejích ekonomů druhá největší ekonomika světa letos vzroste pouze o dvě procenta, zatímco hrubý domácí produkt USA se má letos zvýšit o 2,8 procenta.

Přečíst článek

Může za to covid i realitní krize

Ekonom společnosti Capital Economics se specializací na Čínu Julian Evans-Pritchard uvedl, že červencové údaje naznačují, že oživení ekonomiky ztratilo na síle, protože jednorázový impuls po znovuotevření trhu vyprchal a bojkot hypoték vyvolal opětovné zhoršení v realitním sektoru. Centrální banka na tuto situaci reaguje zvýšením podpory, ukazuje se však, že růst úvěrů reaguje na uvolnění politiky méně než v minulosti. Nebude to tak pravděpodobně stačit k tomu, aby to zabránilo dalšímu oslabení ekonomiky.

Čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí jen těsně vyhnula poklesu, ke kterému přispělo uzavření důležitého ekonomického centra, Šanghaje, prohlubující se útlum na trhu nemovitostí a trvale nízké spotřebitelské výdaje. Rizika dále přetrvávají, protože mnoho čínských měst, včetně výrobních center a oblíbených turistických destinací, zavedlo v červenci koronavirová omezení, protože zde byla zjištěna nová ohniska varianty omikron.

Slabá zůstává i zaměstnanost. Celostátní míra nezaměstnanosti na základně průzkumů v červenci mírně klesla na 5,4 procenta z červnových 5,5 procenta. Mezi mladými ale zůstává vysoká a v červenci činila rekordních 19,9 procenta.

Snížení sazeb a slabé údaje z ekonomiky za červenec přicházejí poté, co oficiální údaje v pátek ukázaly, že nové úvěry v jüanech v červenci klesly více, než se čekalo, protože podniky a spotřebitelé zůstávají opatrní při zadlužování.

Pětičlenná delegace amerického Kongresu, vedená senátorem Edem Markeym (na snímku) se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Američtí kongresmani na Tchaj-wanu popudili Čínu. Pohrozila armádou

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo dnes čínské ministerstvo obrany. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Američtí kongresmani na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali v neděli a dnes se sešli s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. A odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili.

Přečíst článek

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Masový exodus Hongkongčanů pokračuje. Odhlašují se ze škol a vybírají penzijní fondy

Počet obyvatel Hongkongu se meziročně snížil o 1,6 procenta na přibližně 7,29 milionu, za poslední rok město opustilo více než 113 tisíc obyvatel. Jedná se o největší procentuální pokles za rok od počátku záznamů v roce 1961.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Blíží se exodus čínských miliardářů. Prezident Si zpřísňuje podmínky vycestování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme