Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple
ČTK / AP
 ČTK

Čína vyhlásila sedmidenní protipandemickou uzávěru ve městě, kde je největší světový závod na přístroje iPhone americké společnosti Apple. Informovala o tom agentura Reuters. Továrna patří firmě Foxconn a nachází se ve městě Čeng-čou ve střední Číně. Opatření se patrně odrazí na produkci nejnovějších přístrojů iPhone 14. Čínský výrobce elektromobilů Nio pak dnes ohlásil, že kvůli protipandemickým uzávěrám pozastavil výrobu.

Reklama

Politika nulové tolerance vůči šíření koronaviru dále tvrdě dopadá na řadové obyvatele Číny i na podniky. Podle oficiálního oznámení na sociální síti WeChat byla v ekonomické zóně letiště Čeng-čou pozastavena veřejná doprava a lidem bylo doporučeno pracovat z domova. Místní úřady uvedly, že budou rázně potírat všechny druhy porušování předpisů. Oznámení neupřesňuje, jakým způsobem se opatření vztahují na společnost Foxconn.

Čeng-čou, kde žije kolem deseti milionů lidí, je hlavním městem provincie Che-nan ve střední Číně. Za úterý město hlásilo 358 případů místního přenosu nemoci, o den dříve to bylo 95 případů.

Disney Resort v Šanghaji

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Tvrdost proticovidových opatření Pekingu pocítili návštěvníci zábavního Disney parku v Šanghaji. Vedení v pondělí nařídilo okamžitě uzavřít brány areálu i s návštěvníky vevnitř. Ti nemohou park opustit do té doby, než se dozví výsledky antigenních testů, uvedl server CNBC. Kolik jich je, vedení parku neuvedlo, ale při podobné náhlé uzavírce loni v listopadu jich bylo přes 30 tisíc.

Přečíst článek

Místní továrna Foxconnu zaměstnává přibližně 200 tisíc lidí a vyrábí většinu nových telefonů iPhone. Obecně Foxconn produkuje 70 procent iPhonů dodávaných ve světě do obchodní sítě. Uzávěra přichází pro Apple v důležitém období, krátce po uvedení iPhonu 14 na trh a před klíčovým nákupním obdobím Vánoc a nového lunárního roku.

Zaměstnanci Foxconnu se snaží utéct

Foxconn se snaží udržet si zaměstnance a zmírnit napětí v továrně poté, co si pracovníci stěžovali na přísné zacházení a protipandemická opatření. Několik zaměstnanců také z továrny uteklo, což firmu přimělo nabídnout štědré bonusy. Záběry sdílené na čínských sociálních sítích a zpravodajem BBC Stephenem McDonellem ukázaly, že pracovníci utíkají z areálu a vydávají se pěšky na dlouhé cesty zpět do svých domovských měst, aby se vyhnuli tomu, že je zachytí ve veřejné dopravě.

Čínský premiér Li Kche-čchiang po 20. sjezdu čínských komunistů vypadne z vedení strany a přijde tím i o premiérský post

Si Ťin-pching si zajistil třetí období v čele strany. Padají hlavy. Z pódia vyvedli bývalého prezidenta

V Pekingu skončil 20. sjezd komunistické strany Číny. Bezprecedentní třetí pětileté funkční období v čele strany si díky dodatku k stranické ústavě zajistil současný prezident Si Ťin-pching. Sjezd, na kterém jednalo kolem 2300 účastníků, trval od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Podle agentur však z tohoto vedení vypadne premiér Li Kche-čchiang (na snímku), což znamená, že přijde i o post premiéra, nebo šéf centrální banky. Sjezd narušil incident, kdy ochranka vyvedla z pódia z čestného místa vedle Si Ťin-pchinga bývalého čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa (viz níže odkaz na video).

Přečíst článek

Jeden 22letý dělník listu Financial Times (FT) řekl, že v ubytovnách, kde byl s kolegy držen, panoval naprostý chaos. Zaměstnanci také uvedli, že okolí závodu bylo několik dní uzavřeno a pracovníci s pozitivním testem byli drženi v karanténě.

Výborce elektromobilů Nio zastavil výrobu

Uzávěry dopadají i na automobilový průmysl. Čínský výrobce elektromobilů Nio dnes potvrdil, že pozastavil výrobu ve dvou svých továrnách ve východočínském městě Che-fej. „Zpráva, že výroba v továrnách společnosti Nio byla dočasně pozastavena, je pravdivá. Bude to mít dopad na výrobu i na harmonogramy dodávek," sdělil zástupce společnosti agentuře Reuters.

Peking

Čínský trh realit se zhroutil, investoři tratí miliardy

Čínští developeři nezvládají splácet své úvěry a investoři se vzdali naděje, že své peníze někdy ještě uvidí. Některé realitní dluhopisy se prodávají za méně než deset procent hodnoty.

Přečíst článek

Poslední vlna coronavirové nákazy ve městě Che-fej se objevila začátkem října a přiměla úřady, aby v různých obdobích uzavřely některé části města. Včetně čtvrti, kde se nacházejí závody společnosti Nio.

Automobilka se v pondělí omluvila svým zákazníkům v prohlášení, v němž zveřejnila údaje o říjnovém odbytu. Uvedla také, že pandemie výrobu citelně zasáhla. V říjnu firma dodala 10 059 vozidel, což je o 7,5 procenta méně než v září.

Reklama

Související

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme