Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínu brzdí covid. V růstu už zřejmě nebude první, po 45 letech ji porazí USA

Čínská burza, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Omezení pohybu v Číně kvůli pandemii covidu zřejmě budou znamenat, že tempo růstu čínské ekonomiky bude letos poprvé od roku 1976 nižší, než tempo růstu ekonomiky Spojených států, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejích ekonomů druhá největší ekonomika světa letos vzroste pouze o dvě procenta, zatímco hrubý domácí produkt USA se má letos zvýšit o 2,8 procenta.

Reklama

Peking sice zavedl řadu stimulačních opatření, fiskálních, měnových i regulačních, ale jejich přínos tlumí politika nulové tolerance vůči covidu-19 prezidenta Si Ťin-pchinga. Ta vyžaduje přísná omezení pohybu a činnosti v případě jakéhokoli výskytu viru. Spojené státy sice bojují s vysokou inflací, stále je však podporuje vysoká zaměstnanost a spotřebitelské výdaje.

Prognóza čínského růstu je sice na dolním konci možného rozpětí, ekonomové však upozorňují, že ani v případě pozitivního scénáře, který počítá se zrušením politiky nulového covidu-19, by růst čínské ekonomiky nedosáhl vládního cíle, který počítá se zvýšením HDP o 5,5 procenta. Podle nich růst nedosáhne ani pěti procent.

Čínská vláda začala stanovovat cíle růstu koncem 90. let minulého století a stalo by se poprvé, kdy realitu výrazně podcenila. A to i přesto, že letošní cíl je zatím nejnižší, jaký kdy byl stanoven. Pro rok 2020 však vláda kvůli pandemii cíl růstu nestanovila. Ekonomika v tomto roce rostla o 2,2 procenta.

Peking

Globální dluh stoupl k rekordu. Nejvíce si půjčují největší ekonomiky: USA a Čína

Globální dluh napříč všemi sektory v prvním čtvrtletí stoupl na rekordních více než 305 bilionů USD (7,2 biliardy korun). Nejvíce si půjčily dvě největší ekonomiky světa, Čína a Spojené státy. Poměr globálního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) ale klesl.

Přečíst článek

Od konce 70. let, kdy Čína zahájila své otevírání a reformy, roste rychleji než Spojené státy, třebaže její HDP na hlavu i přes vyšší růst stále výrazně zaostává za USA.

Letošní růstový cíl byl stanoven ještě před uzavřením Šanghaje kvůli covidu-19, které se negativně promítlo do výdajů. Někteří ekonomové dokonce odhadují, že čínský HDP v tomto čtvrtletí klesne, protože v dubnu se snížily maloobchodní tržby i průmyslová výroba.

Americký prezident Joe Biden si však již připsal zásluhy o překonání Číny a v lednu prohlásil, že americká ekonomika poprvé po 20 letech rostla rychleji než čínská. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku totiž americká ekonomika meziročně expandovala o 5,5 procenta, zatímco čínská pouze o čtyři procenta. Za kalendářní rok se to ale Spojeným státům zatím nepodařilo.

Chrám nebes v Číně

Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína

Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.

Přečíst článek

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Biden: Putin neví, jak vycouvat. Unii ani NATO se mu rozbít nepodařilo

Americký prezident Joe Biden vyjádřil obavy, že ruský prezident Vladimir Putin nemá způsob, jak vycouvat z války na Ukrajině. Biden v této souvislosti prohlásil, že se snaží přijít na to, co s tím udělat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme