Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínští komunisté mají problém. Kvůli pandemii ekonomika nešlape a lid se bouří

Čína v posledních měsících opět bojuje s pandemií. A uzavírá klíčové průmyslové aglomerace
China News Service, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
 ČTK

Čína pokračuje v politice tvrdých restrikcí proti šíření covidu, a tak v uplynulých měsících hned několikrát uzavřela celá města včetně Šanghaje. Důsledek? Zabrždění růstu ekonomiky navzdory tomu, že se Číně daří nakupovat levnou ruskou ropu. Problémy již pociťují obyčejní Číňané, kteří začínají tlačit na centrální vládu.

Reklama

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla oproti třem předchozím měsícům o 2,6 procenta, více než se čekalo. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil pouze o 0,4 procenta, což je méně, než čekali analytici a zároveň nejslabší čtvrtletní růst od začátku koronavirové pandemie. Vyplývá to z údajů, které podle agentury Reuters zveřejnil čínský statistický úřad.

Očekávalo se, že čínská ekonomika klesne oproti prvnímu kvartálu o 1,5 procenta. V meziročním srovnání analytici Reuters odhadovali růst o procento, i to by ale bylo výrazné zpomalení oproti růstu o 4,8 procenta v prvním kvartálu. Za první pololetí přidal HDP 2,5 procenta. Vláda zvyšuje pobídky pro ekonomiku. Analytici ale říkají, že oficiálního cíle letošního růstu o zhruba 5,5 procenta bude těžké dosáhnout, aniž by se zrušila přísná vládní strategie nulového covidu.

Hongkong

Nejdražším městem pro práci expatů je Hongkong, Praha uzavírá šestou desítku

Titul nejdražšího města pro zahraniční pracovníky letos po dvouleté pauze získal Hongkong, další čtyři příčky patří švýcarským metropolím. České hlavní město se umístilo na 60. příčce, o dva roky dříve přitom byla až 97. Vyplývá to z aktuálního žebříčku životních nákladů pro expaty ve více než dvou stovkách měst ve světě, který sestavuje poradenská společnost Mercer.

Přečíst článek

Na vině slabých čísel byla přísná opatření, která Čína zavedla v zájmu omezení šíření nemoci covid-19. Ta otřásla průmyslovou výrobou a spotřebitelskými výdaji.

Proti covidu nekompromisně

Úplná nebo částečná uzávěra byla v březnu a v dubnu zavedena ve velkých městech po celé zemi, včetně obchodního centra Šanghaje. Zatímco mnoho z těchto omezení Čína od té doby zrušila a červnová data nabídla známky zlepšení, analytici neočekávají rychlé oživení ekonomiky.

Čína se drží své striktní proticovidové politiky, která jí velí zavádět uzávěry při jakémkoli výskytu nákazy za situace, kdy se objevují stále nová ohniska. Uvalení nových omezení v některých městech a příchod vysoce nakažlivé varianty BA.5 zvýšily obavy podniků a spotřebitelů z dlouhého období nejistoty.

Prodej aut v Číně v roce 2022 vzroste podle červencového odhadu asociace výrobců aut o tři procenta na 27 milionů vozů.

O nová auta v Číně klesá zájem. Stát i samospráva chystají podporu prodejů

Prodej aut v Číně letos vzroste o tři procenta na 27 milionů vozů. Osobních aut by se mohlo prodat meziročně o sedm procent více, tedy 23 milionů. Vyplývá to z výhledu, který podle agentury Reuters zveřejnil čínský svaz výrobců aut CAAM na základě informací od největších automobilových společností v zemi. Svaz tak snížil svůj odhad z prosince, kdy ještě očekával růst celkového prodeje o 5,4 procenta na 27,5 milionu vozů.

Přečíst článek

Lidé začínají mít problém

Střední třída dopady pociťuje stále více, například stagnujícími příjmy nebo poklesem cen nemovitostí. To zvyšuje politický tlak na vládu, aby nacházela řešení,“ citovala agentura DPA analytika Maxe Zengleina z Institutu pro čínská studia Mercics v Berlíně.

A problémy se ukazují již v běžném životě. Několik menších bank zmrazilo lidem konta v hodnotě milionů dolarů, což ohrozilo živobytí stovek tisíc lidí. Ve městě Čchang-ša, které je střediskem provincie Chu-nan, lidé proti tomu protestovali marně dva měsíce. V neděli přišlo k tamní bance 1000 klientů z různých částí Číny a uspořádali tam dosud největší protestní akci. Dostavili se s dětmi i starými členy domácností už brzy ráno a volali hesla jako „Vraťte mi mé úspory“.

Na místo se dostavily stovky policistů v uniformách i v civilu a dav obklopily. Lidé na ně pokřikovali, že jsou gangsteři. Po mnohahodinovém vyčkávání policisté nečekaně vtrhli do davu shromážděném na schodech do banky a začali přítomné rozhánět a stahovat ze schodů.

Karty a žetony

Asijské Las Vegas jde do lockdownu. Macao uzavírá největší casina světa

Od příštího týdne se v čínském městě Macao uzavře veškerý byznys v souvislosti s pandemií viru covid-19. Opatření se podruhé dotknou i kasin, informují zahraniční agentury. Macao je největším centrem hazardních her v Číně a nachází se zde mimo dalších velkých casin i druhé největší na světě The Venetian Macao.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme