Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OPEC varuje. Bez velkých investic do energetiky bude trh s ropou nestabilní

barel ropy
iStock
 ČTK

Nedostatečné investice do ropného a plynárenského průmyslu by mohly v dlouhodobém horizontu způsobit nestabilitu na trhu a ohrozit ekonomický růst, prohlásil generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Haísám Ghais.

Reklama

Svět se podle šéfa OPEC musí zaměřit na snižování emisí skleníkových plynů, nikoliv na nahrazování jedné formy energie jinou. Je podle něj třeba významných investic do všech energetických odvětví.

„To je pravda, kterou je třeba vyslovit,” řekl podle agentury Reuters Ghais na konferenci v Dubaji. OPEC odhaduje, že svět potřebuje investovat 12,1 bilionu amerických dolarů, tedy zhruba 265 bilionů korun, aby dlouhodobě uspokojil rostoucí poptávku po ropě.

Hrozící nedostatek 

Šéf poradenské společnosti FGE Consultancy Fereidun Fesharaki na stejné konferenci řekl, že svět by mohl brzy čelit problému s dodávkami, protože západní sankce na ruskou ropu omezují růst těžby a globální poptávka po ropě roste přibližně o osm milionů barelů denně. Rusko může udržet těžbu na úrovni deset až 11 milionů barelů denně, ale budoucí růst o dva miliony barelů denně není kvůli sankcím pravděpodobný.

Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly

Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly

Vývoz ruské ropy navzdory západním sankcím dosáhl v březnu maxima za poslední tři roky, respektive od dubna 2020. Tržby, které Moskva z prodeje suroviny získává, ale zůstávají mnohem nižší než loni. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu o tom dnes informovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Přečíst článek

Na ruskou ropu a plyn se vztahuje řada sankcí, jejichž cílem je omezit prodej těchto komodit na Západ a také ceny ceny ruské ropy. Fesharaki také uvedl, že OPEC se chová zcela jinak než dříve, protože růst těžby z břidlic v USA už nepředstavuje díky vyšším cenám obavu. Dodal, že vidí snahu udržet ceny ropy nad 80 dolary za barel a ochotu jít nad 100 dolarů, pokud bude trh napjatý.

OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem, což je skupina známá jako OPEC+, se koncem loňského roku dohodli na snížení těžby, aby kvůli zhoršeným ekonomickým vyhlídkám podpořili trh. V dubnu překvapivě Saúdská Arábie a další členové skupiny oznámili další snížení těžby, a to o 1,2 milionu barelů denně. O dalším postupu by měli členové OPEC+ jednat 4. června ve Vídni.

Ropa skokově zdražuje. Barel Brentu může letos stát zase i 100 dolarů

Překvapivé snížení těžby ze strany OPEC+ zvýšilo cenu ropy o pět procent. Ropný kartel a jeho spojenci v čele s Ruskem se v neděli dohodli na snížení těžby. Z trhu zmizí 1,15 milionu barelů ropy denně.

Přečíst článek

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Dovoz ruské ropy do Indie se loni zdesetinásobil. Uvedl to indický finanční ústav Bank of Baroda, nad kterým má kontrolu stát. Zatímco v roce 2021 zastupovala ruská ropa dvě procenta ročního dovozu ropy do Indie, loni to bylo téměř 20 procent, informovala s odkazem na zprávu indické banky stanice BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Partsch 3, Linde

Šéf Linde Gas Petr Partsch: Jen za elektřinu letos zaplatíme miliardu. A příští rok bude náročnější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme