Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly

Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly
ČTK

Vývoz ruské ropy navzdory západním sankcím dosáhl v březnu maxima za poslední tři roky, respektive od dubna 2020. Tržby, které Moskva z prodeje suroviny získává, ale zůstávají mnohem nižší než loni. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu o tom dnes informovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Reklama

Celkový objem dodávek ruské ropy se v březnu zvýšil o 0,6 milionu barelů denně na 8,1 milionu barelů denně. Tržby z prodeje ropy se pak meziměsíčně zvýšily zhruba o jednu miliardu na 12,7 miliardy dolarů (267,8 miliardy korun), což je o 43 procent méně než loni v březnu.

Těžba ropy - ilustrační snímek

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Přečíst článek

Agentura také uvedla, že do konce roku očekává pokles celosvětových dodávek ropy o 400 tisíc barelů denně. Poukázala přitom na očekávaný nárůst produkce mimo skupinu OPEC+ o jeden milion barelů denně počínaje březnem, zatímco ve skupině OPEC+ produkce klesne o 1,4 milionu barelů denně. OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Poptávku potáhne Čína

Světová poptávka po ropě se v letošním roce zvýší asi o dva miliony barelů denně na rekordních 101,9 milionu barelů denně, předpovídá IEA. „Vzhledem k prohlubujícím se rozdílům mezi regiony budou země mimo OECD, podporované oživující se Čínou, tvořit 90 procent růstu,“ uvedla IEA.

Top 5 největších producentů ropy v březnu 2023 (v mil. barelů denně):

1. Saúdská Arábie 10,43
2. Rusko 8,10
3. Irák 4,35
4. Kuvajt 2,68
5. Írán 2,65

zdroj: IEA

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po Velikonocích zdraží. Nad 40 korun za litr ale nepůjdou

Hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, kartel OPEC+ nečekaně sráží svoji těžbu. Oživí tak širší inflační tlaky na Západě. Už nyní kvůli růstu cen ropy citelně zdražuje třeba palmový olej.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Saúdové zvýší těžbu ropy, pokud by její cena měla pod tíhou ruských sankcí výrazně růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme