Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OPEC+ se dohodl na snížení těžby. Z trhu zmizí miliony barelů ropy, surovina zdraží

OPEC+ se dohodl na snížení těžby. Z trhu zmizí miliony barelů ropy, surovina zdraží
iStock
 ČTK

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Těžba se má snížit od května. OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední producenty v čele s Ruskem. Skupina se na celosvětových dodávkách ropy na trhy podílí zhruba 40 procenty.

Kromě zvýšení cen ropy zřejmě rozhodnutí o snížení těžby dále zhorší vztahy mezi Rijádem a Washingtonem, protože svět se potýká s vysokou inflací, kterou částečně způsobila válka na Ukrajině.

OPEC+ loni v říjnu popudil Spojené státy a další západní země, když se rozhodl od listopadu snížit těžbu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Spojené státy chtěly, aby naopak skupina těžbu zvýšila, a pomohla tak snížit ceny pohonných hmot, což by podpořilo globální ekonomiku. V prosinci pak skupina ponechala těžební politiku beze změny a uvedla, že řádné zasedání jejích členů se uskuteční až v červnu.

Ropa, ilustrační foto

OPEC+ zřejmě plánuje další omezení těžby ropy. Kvůli protiruským sankcím

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, skupina označovaná OPEC+, by mohla v neděli zavést další omezení těžby ropy. Tyto země totiž zvažují dopady očekávaného zákazu vývozu ropy z Ruska a zavedení možného cenového stropu na ruskou ropu, uvedl server televize CNBC.

Přečíst článek

Kartel a Rusko drží spolu 

Saúdskoarabské ministerstvo energetiky v neděli uvedlo, že od května do konce letošního roku sníží těžbu o 500 tisíc barelů denně. SAE nově sníží těžbu o 144 tisíc barelů denně, Kuvajt o 128 tisíc barelů denně a Irák o 211 tisíc barelů denně. Alžírsko uvedlo, že sníží produkci o 48 tisíc barelů denně a Omán o 40 tisíc barelů denně. Těžba Kazachstánu má klesnout o 78 tisíc barelů denně.

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek

Ruský vicepremiér Alexandr Novak v neděli potvrdil, že Moskva prodlouží dobrovolné snížení o 500 tisíc barelů denně do konce roku 2023. Moskva oznámila snížení těžby v únoru po zavedení cenového stropu na svoji ropu západními zeměmi. Po tomto jednostranném kroku Ruska představitelé USA uváděli, že jeho spojenectví s ostatními členy OPEC slábne. Nedělní rozhodnutí ale ukazuje, že spolupráce je stále silná.

Ropa zdraží

Cena severomořské ropy Brent v březnu klesla o pět procent a americké lehké ropy WTI o dvě procenta. Oba kontrakty zaznamenaly nejvyšší měsíční pokles od listopadu. Cena ropy Brent se v březnu kvůli krachu velkých bank propadla až na nejnižší hodnotu od roku 2021, později část ztrát smazala a uzavřela měsíc těsně pod 80 dolary za barel. Ještě na začátku října, tedy před oznámením snížení těžby skupinou OPEC+, se prodávala za zhruba 95 dolarů za barel.

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve své zlevňování, byť pomalejším tempem než o týden dříve. Benzín zlevnil o devět haléřů na litr na cenu 36,95 koruny za litr. Nafta o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr, přičemž během týdne klesla její cena i pod úroveň 35 korun za litr, tedy nejníže od ledna 2022. Nafta je tedy levnější než zahájením ruské invaze na Ukrajinu, která zpočátku zvedla její cenu až k 50 korunám za litr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme