Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát
ČTK
 ČTK

Dovoz ruské ropy do Indie se loni zdesetinásobil. Uvedl to indický finanční ústav Bank of Baroda, nad kterým má kontrolu stát. Zatímco v roce 2021 zastupovala ruská ropa dvě procenta ročního dovozu ropy do Indie, loni to bylo téměř 20 procent, informovala s odkazem na zprávu indické banky stanice BBC.

Reklama

Západní země po ruské invazi na Ukrajinu omezují dovoz energií z Ruska. Moskva proto ropu a další suroviny prodává se slevou zemím, jako je Indie nebo Čína.

Indie ušetřila pět miliard dolarů

Indie, která je třetí největší ekonomikou v Asii a zároveň třetím největším dovozcem ropy na světě, loni díky zvýšení dodávek ropy z Ruska ušetřila asi pět miliard dolarů (zhruba 107 miliard korun). To znamená úsporu 89 dolarů na jednu tunu suroviny.

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Přední řečtí námořní dopravci přepravují více ruské ropy než státní moskevské tankery. Řečtí rejdaři pomáhají ruskému státnímu rozpočtu, ale zároveň drží světové ceny ropy pod kontrolou, což je zase v zájmu Spojených států a jejich spojenců.

Přečíst článek

Indie navzdory tlaku ze strany západoevropských zemí a Spojených států odmítla dodržovat západní sankce na ruský dovoz. Dillí také výslovně neodsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu. Indie své nákupy ropy obhajuje tím, že jako země závislá na dovozu energií a s miliony lidí žijících v chudobě není schopna platit vyšší ceny.

Od začátku války na Ukrajině dovážela Evropa z Ruska šestkrát více energií než Indie, řekl loni v jednom televizním rozhovoru indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar.

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Bereme vládním stranám voliče, protože vůbec nezvládají svou agendu, říká stínový premiér Karel Havlíček z ANO. Předvolební průzkumy jeho slova potvrzují, ANO se pohybuje kolem třiceti procent. Babišovo hnutí nyní změnilo rétoriku a začalo se řadit mezi takzvaně liberálně konzervativní strany. Co tento přemet na politické mapě znamená? Především fakt, že Babiš a jeho nejbližší cítí šanci sebrat voliče současné pětikoalici. A nyní na tom začínají intenzivně pracovat.

Přečíst článek

"Evropě se podařilo snížit dovoz a zároveň to učinit způsobem, který je pohodlný," řekl. "Jestliže jde o princip, tak proč Evropa nesnížila (dovoz) hned první den?" dodal.

Export levné ropy bude pokračovat 

Vzhledem k tomu, že konec ozbrojeného konfliktu na Ukrajině je v nedohlednu, někteří analytici očekávají, že Rusko bude největším asijským dovozcům energií i nadále nabízet levnou ropu.

"Očekáváme, že odběr ruské ropy zůstane omezen na tyto dvě země (Indii a Čínu), čímž se udrží vysoké slevy," řekla BBC analytička Vandana Hariová ze společnosti Vanda Insights.

Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Česká společnost Mero se dohodla s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Projekt by měl být dokončený v roce 2024, dohoda by se měla podepsat ještě v květnu. Po jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme