Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ojetiny už tolik netáhnou. A to navzdory výhodnějšímu kurzu koruny

Automobily
Zelda Richardson / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Provoz ojetých osobních aut za pět měsíců letošního roku meziročně klesl o devět procent na 67 177 vozů. Průměrné stáří se nepatrně zvýšilo na 10,8 roku, podíl vozů starších deseti let ale klesl o 1,5 procentního bodu na 49,75 procenta. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Reklama

Podíl dovážených mladších vozů podle dovozců vzrostl. Například kategorie od tří do pěti let stáří posílila o dva procentní body na 15,8 procenta. Nejpočetnější skupina vozů starých deset až 15 let naopak téměř tři procentní body ztratila a měla podíl 25,9 procenta.

Nejvíce dováženou značkou byla opět Škoda s 14 494 vozy, následuje Volkswagen s 12 898 dovezenými ojetinami a Ford se 4868 vozy. Na dalších místech je německá trojice BMW, Mercedes a Audi. Vedle toho je v Česku o 58 více ojetých Ferrari, 25 Lamborghini a 13 vozů Rolls-Royce.

Autobazar Jarov

Ojetiny zdražují rychleji než inflace. V průměru stojí 289 tisíc

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu v prvním pololetí vzrostla o 18 procent na 289 tisíc korun. Důvodem byla rostoucí poptávka kvůli nedostatku nových a zánovních aut. Průměrné stáří prodávaných vozů mírně vzrostlo z 9,1 roku na 9,5 roku. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia.

Přečíst článek

Trh se nasycuje

Potvrzuje se tak letošní trend. „Oproti minulému roku se dovozy ojetin za prvních pět měsíců snížily o 7000 vozů, přestože kurz eura je nyní o korunu níže než před rokem a během května byl nižší až o korunu a třicet haléřů. Takový kurzový rozdíl v minulosti u dovozů obvykle vedl k jejich výraznému posílení,” uvedla generální ředitelka skupiny Aures Holdings Karolína Topolová.

„Zatím ale všechny měsíce od začátku roku byly slabší než stejné měsíce loňského roku. Zdá se tedy, že tuzemský trh se ojetin z dovozu postupně nasycuje a zákazníci stále více vybírají spíše z tuzemských vozů,” dodala.

Prodej nových osobních aut se za pět měsíců letošního roku se naopak meziročně zvýšil o 18,6 procenta na 95 068 vozů. V květnu byl počet jejich registrací proti loňskému květnu o 12,3 procenta vyšší.

Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Prodej sportovních a luxusních aut v Česku vzrostl o víc než třetinu. Propadu maloobchodu navzdory

Prodej sportovních a luxusních aut v Česku vzrostl o více než třetinu. Propadu maloobchodu navzdory

Prodej nových sportovních a luxusních aut v Česku letos za čtyři měsíce vzrostl o 37 procent na 787 vozů. Dařilo se mu lépe než celému trhu, který ve stejném období zaznamenal zvýšení o pětinu. Sportovní a luxusní auta ale tvoří jen procento celkových prodejů nových vozů v tuzemsku, jak vyplývá z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo téměř sto tisíc

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo bezmála sto tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme