Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobily - informace o tématu

Tesla u nabíjecí stanice

Tesla zdražuje. Příští týden vzrostou ceny Modelu Y

Americká automobilka Tesla v některých evropských zemích příští týden zdraží svůj Model Y o zhruba padesát tisíc korun. Firma to oznámila na sociální síti X, aniž by upřesnila, o které země půjde. Model Y byl loni v Evropě nejprodávanějším vozem.

Přečíst článek
Tesla v USA svolává ke kontrole téměř všechny své elektromobily

Tesly v USA musí na kontrolu. Chyba u více než dvou milionů vozů může způsobil nehodu

Výrobce elektromobilů Tesla ve Spojených státech svolává ke kontrole 2,2 milionu vozidel, to znamená téměř všechny své elektromobily. Důvodem je nesprávná velikost písma varovných kontrolek, což zvyšuje riziko nehody. Oznámil to americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Přečíst článek
Toyota loni dosáhla rekordního prodeje, zůstala jedničkou na světovém trhu

Toyota vládne automobilovému světu. V prodejích vozů vytvořila nový světový rekord

Japonská automobilka Toyota Motor loni zvýšila prodej o 7,2 procenta na 11,2 milionu vozů, což je podle agentury AFP nový světový rekord. Japonská firma tak už čtvrtým rokem za sebou zůstala největším prodejcem automobilů na světě před německým konkurentem Volkswagen.

Přečíst článek
Ilustrační obrázek

Hackeři se zaměřují na automobily. Vozy budou chráněny před kyberútoky

Letošní červenec přinese další změnu pro výrobce automobilů. K řadě platných povinností jim u nových vozů přibude ochrana před kyberútoky. Tu zatím řešila každá automobilka po svém.

Přečíst článek
Představení nové generace automobilu Škoda Superb, 2. listopadu 2023

Dobrý rok pro Škoda Auto. Automobilka loni vyrobila přes 888 tisíc vozů

Škoda Auto loni celosvětově vyrobila přes 888 tisíc vozů, zhruba o 108 tisíc aut víc než v předchozím roce. Víc než 781 tisíc vyrobených aut připadá na české závody automobilky v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Přes 52 tisíc vozů Škoda vyrobila v indických závodech.

Přečíst článek
Výroba vozů Tesla v Číně

Tesla v Německu zlevnila. V prodeji jí poráží Volkswagen

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých vozů Model Y v Německu i některých dalších evropských zemích. S odkazem na sdělení firmy o tom nformovala agentura Reuters. Tesla už před týdnem zlevnila svá auta Model Y a Model 3 v Číně.

Přečíst článek
Škoda Auto loni dodala 866 800 vozů

Škoda Auto loni dodala 866 800 vozů, daří se jí na trzích v Německu a Británii

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 866 800 vozů, o 18,5 procenta víc než předloni. Důvodem je růst odbytu na klíčových trzích, na největším trhu v Německu o 17,6 procenta. Mezi modely se nejvíce zvedly prodeje plně elektrického modelu Enyaq, a to o 52,1 procenta.

Přečíst článek
Výroba vozů Tesla v Číně

Autopůjčovna Hertz prodá 20 tisíc elektroaut a investuje do vozů se spalovacím motorem

Autopůjčovna Hertz Global Holding kvůli vysokým nákladům na opravy a slabé poptávce prodá třetinu své americké flotily elektromobilů. Získané prostředky z prodeje 20 tisíc elektroaut investuje do vozů poháněných spalovacím motorem, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustační foto

Růst celosvětového prodeje elektromobilů loni zpomalil, zákazníci čekají na levnější modely

Růst celosvětového prodeje plně elektrických a plug-in hybridů (PHEV) loni zpomalil na 31 procent z 60 procent o rok dříve. Vyplývá to z dat analytické organizace Rho Motion. V samotném prosinci se prodalo 1,5 milionu těchto vozů, což je měsíční rekord, uvedla s odkazem na zprávu organizace agentura Reuters.

Přečíst článek
Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck je tu. Cena začíná od 1,4 milionu, Evropa má zatím smůlu

Vůz, který v listopadu roku 2019 vzbudil obrovské pozdvižení, je konečně připraven na cestu k prvním zákazníkům. Tesla Cybertruck v poslední listopadový den konečně sjede z výrobních linek. Na sociální síti X už první hotové kusy představil šéf automobilky Elon Musk. Cybertruck je prvním novým modelem, který automobilka představila od roku 2020. Tehdy začala zákazníkům dodávat Model Y. 

Přečíst článek
Ulice Dlouhá v Praze

Omezení pro řidiče. Do centra Prahy po desáté večer nesmí automobily

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, uvedl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme