Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko a Německo zestátní podíly ve firmách napojených na Gazprom

Gazprom
ČTK
 ČTK

Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom. Jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informovala agentura DPA.

Reklama

Gazprom měl doposud v EuRoPol Gaz podíl 48 procent. Dalších 48 procent vlastní polská společnost PGNiG, nyní součást skupiny Orlen, zbylá čtyři procenta patří společnosti Gas Trading ze skupiny PKN Orlen. Polská aktiva Gazpromu se podle deníku na žádost Agentury pro vnitřní bezpečnost rozhodl převzít ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda.

Vladimír Hlavinka, šéf Tedomu

Rusko už plynovou válku fakticky prohrálo, říká Vladimír Hlavinka

Válka na Ukrajině mimo jiné připomněla, že decentrální energetika posiluje bezpečnost dodávek elektřiny a tepla. „Jednu velkou elektrárnu můžete vyřadit z provozu rychle, ale v případě decentrálních zdrojů byste se musel hodně snažit, abyste narušil celou síť,“ říká v rozhovoru pro Export.cz Vladimír Hlavinka, generální ředitel společnosti Tedom, která vyváží plynové kogenerační jednotky do více než 50 zemí světa.

Přečíst článek

Německé ministerstvo hospodářství svůj krok zdůvodnilo rizikem insolvence společnosti Securing Energy for Europe (Sefe), což by pak mohlo ohrozit bezpečnost dodávek energií v Německu. „Aby se toto nebezpečí odvrátilo a udržela se provozní činnost Sefe, provádíme teď změnu vlastnictví. Společnost se tím stabilizuje," uvedlo ministerstvo.

Německý Gazprom nesmí zkrachovat

Firma, která dříve nesla název Gazprom Germania, je pro dodávky plynu v Německu natolik důležitá, že v žádném případě nesmí zkrachovat, uvedla DPA. Už několik měsíců tuto firmu spravovala Federální agentura pro sítě, nyní spolková vláda přebírá firmu kompletně.

Jaderná elektrárna Emsland v Dolním Sasku

Němci ustoupili. Jaderné elektrárny pojedou až do jara

Poslední tři německé jaderné elektrárny mohou fungovat až do 15. dubna 2023, nebudou tak trvale odstaveny ke konci letošního roku, jak Německo původně plánovalo. Schválili to poslanci Spolkového sněmu. Zákonodárci tak podpořili rozhodnutí vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze odložit kvůli energetické krizi trvalé zastavení výroby elektřiny z jádra.

Přečíst článek

Mezi zákazníky Sefe patří komunální služby. V Německu má tržní podíl kolem 20 procent.

Berlín takto v krátkém čase zestátňuje přední energetickou firmu už podruhé. V září se dohodl na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a kvůli výraznému zvýšení ceny této energetické suroviny.

Polsko v září zatížilo Gazprom sankcemi a oznámilo, že aktiva podniku budou zmrazena. V dubnu Varšava uvalila sankce na 50 ruských oligarchů a společností, včetně Gazpromu, ve snaze zvýšit tlak na Moskvu za její invazi na Ukrajinu. Současně Rusko zastavilo vývoz plynu do Polska, protože Varšava odmítla platit v rublech.

 

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme