Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR
Erste / užito se svolením
Tereza Zavadilová

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Reklama

Máte dlouholetou kariéru v oblasti trhů a správy aktiv. Jak z perspektivy této zkušenosti hodnotíte to, co se děje teď? 

Registrujeme, že je mezi lidmi logicky celkem špatná nálada. V období dvou tří let jsme prošli různými takzvanými černými labutěmi. Začalo to pandemií, pak se přidal růst inflace ještě akcelerovaný narušením dodavatelsko - odběratelských řetězů a válečným konfliktem. Když zabrousím do politiky, tak tam vidíme růst všemožných populistických tendencí, polarizace společnosti je patrná i jinde v Evropě. 

Pro spoustu lidí je současná doba zátěžová nejen na trzích, když po pandemii přišla ještě válka...

Mix toho všeho není úplně příjemný pro práci s typicky retailovými klienty. Češi, jak říká kolega David Navrátil, mají tendenci být takový maniodepresivní národ. My si ten životní cyklus zkrátka ještě extremizujeme - buď jsme příliš pesimističtí, anebo se kvůli hloupostem euforicky nadechneme... Když hledáte dlouhodobou stabilitu, předvídatelnost, právní i sociální stabilitu, není to lehké. A rozumná stabilita je přesně to, co my pro investice potřebujeme. Kromě toho nám úplně nepomáhá celkem slabá finanční gramotnost v Česku. Postupně se to zlepšuje, všichni se snažíme, ale proti tomu, co vidíme na Západě, to je pořád jinde. Kdybych to shrnul, blbá nálada tu zkrátka je, téma inflace je nyní až obsese, na lidi se to odevšad valí. 

Trh technologických akcií své dno ještě nenašel

Když srovnáte letošní vývoj na trzích s jinými problematickými momenty, jako byl začátek pandemie či ještě dříve finanční krize, v čem je rozdíl?

Začátek pandemie koronaviru a jeho průsak do finančního trhu byl nečekaný a ve finále krátkodobý. Čekali jsme scénář tvaru V - a pak to i véčko bylo, byť rozevřenější. Negativní efekt odezněl poměrně rychle. Reakce českého retailového investora byla k mému pozitivnímu překvapení celkem tlumená, prodeje na poli fondů byly jen v horizontů týdnů a ne tak masivní, jak jsme se chvíli báli. Teď je to něco jiného. Jasně, válka je nečekaná, ale ten zbytek, co se děje, se dá nějak spočítat. Pracujeme s nejistým scénářem pro fungování trhu, ale umíme to lépe hodnotit, je to čitelnější než před dvěma lety, když jsme řešili, co budeme dělat s pandemií a uzávěry ekonomiky. 

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Letos je silný pád technologických akcií, euforie, kterou nasbíraly během pandemie, je pryč. Už jsme se dotkli dna?

Ta pomyslná krev na trzích ještě úplně netekla, mohla by určitě víc. Nechci znít pesimisticky, ale akciový trh, potažmo trh technologických akcií může jít ještě níž. Nejhorší asi máme za sebou, ale nejsem ve stavu, že bych klientům říkal – teď už je tu dno a rychle si běžte koupit akcie. Každopádně hotovosti je globálně i v Česku nakumulováno hodně. Takže kdo teď kupuje, určitě na tom dlouhodobě vydělá. Ale já bych to spíše rozložil v čase.  

Říká se, že dno přijde na podzim...

Minimálně na podzim budeme moudřejší. S tím, jak se k tomu budou stavět centrální banky, tedy Fed a ECB. Až pak budu mít vyšší míru komfortu lidem říci, zda už je to za námi, už kupujte, anebo si ten nákupní objem v mezidobí rozložte do tří kupiček v čase. 

Ať se nepřestřelí růst sazeb

Teď jsme v období nejvyššího růstu inflace, která není způsobena transformací ekonomiky, jako v devadesátkách, kdy to lidé vnímali trochu jinak. Myslíte si, že jsme na vrcholu, nebo budeme v létě, jak se odhaduje?

Je to základní scénář, pracuji s tím, že vrchol bude v půlce roku. Jestli bude inflace 14,8 nebo 16,1, je už vcelku jedno. Je to prostě inflace, která je ve dvacetiletém horizontu nejvyšší a lidi to trápí. Navíc je v oblastech, které lidé prostě musí zaplatit: elektrika, plyn, zboží denní potřeby, jídlo... Inflace ale postupně klesne a zase se postupně vrátí k dvouprocentnímu cíli. Důležitější otázka pro mě je, aby ten boj s inflací byl takový, abychom nevylili s vaničkou i dítě. Aby ekonomika neklesla do až příliš hluboké recese. To mě teď trápí víc, tedy jak co nejméně bolestivě tu poptávkovou inflaci ztlumit. Aby se nepřestřelil růst sazeb. 

Globálně?

Ano. Inflace, už z titulu srovnávací základny, prostě bude v druhé polovině roku klesat. To bude samo o sobě obrovský psychologický zlom, že nebudeme pořád jen sledovat, jak se inflace sune na další rekord. Lidé si pak utřou pot z čela, už jdeme pomalinku dolů. Pokles bude ale pomalý, to je jasné, ale ten obrat bude psychologicky hodně důležitý. 

Letos tedy lidé z fondů zatím nijak hromadně nevystupují, i přes pokles trhů, chápu to správně?

Nevystupují. Můžu mluvit za celou asociaci kapitálového trhu. Lidé znervózněli po začátku války, tak na dva či tři týdny, to jsme viděli drobné odkupy, určitě ne nějakou masivní paniku. V tom je posun, i domácnosti konečně vidí v investicích za horizont jednoho kvartálu. 

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

Na dluhopisech teď vyděláte

Když se podíváte na výkonnost jednotlivých typů fondů, které mají letos nejlepší výsledky?

Loňský rok byl skvělý pro akcie. Obecně kde bylo investiční riziko, tam se dařilo, naopak české státní dluhopisy dostávaly za uši z titulu normalizace úrokového prostředí. Když se prudce zvedají úrokové sazby, ceny dluhopisů klesají. Takže loni dluhopisové fondy neměly na růžích ustláno a platilo to i pro celý první letošní kvartál. Teď naopak už nastává doba krátkodobých dluhopisů. Výnos do splatnosti dvouletého českého státního dluhopisu osciluje kolem 6 procent! To je - aspoň nominálně - nádhera a velká změna proti minulým letem. Říkám klientům, pokud máte strach z volatility, nechcete podstupovat riziko, nejjednodušší je jít si koupit krátkodobý dluhopisový fond. Ten vydělá v dalších dvanácti měsících velmi pravděpodobně od čtyř do šesti procent. Což je lepší, než si jen sedět na rukách a stěžovat si, že mi inflace ujídá hodnotu peněz. Vrací se tedy postupně čas dluhopisových fondů, časem zase přijde i doba smíšených fondů. V tomto nastává na trhu postupně obrat. 

Takže po letech nezájmu o dluhopisové fondy, které se doporučovaly jen jako malý díl portfolia, je jejich čas?

Je to tak. I když my s tím trochu bojujeme, abychom to vysvětlili klientům. Češi se typicky dívají na historickou výkonnost. Klient přijde do banky a chce to, co loni vydělalo osm procent a ne apriori to, co má nyní nejvyšší výnosový potenciál. 

Spořitelna prodávala také fond zaměřený na Rusko, Erste Stock Russia. Co jste s tím udělali?

V souladu s praxí v podobných případech pozastavil správce fondu prodeje a odkupy podílových listů. Dovoluje to statut fondu, takhle je to zákonodárství nastaveno, aby fungovala ochrana podílníků a nedocházelo k panickým výběrům. Stalo se, že většinu aktiv nešlo reálně ocenit, protože buď na moskevské burze ceny nebyly, neodpovídaly realitě popř. jsou pod sankcemi. Fond má právo odkupy a prodeje zastavit do doby, kdy se situace zklidní. Ten majetek v něm dál je, jen je třeba počkat do zklidnění a zreálnění situace. Jinak ten fond byl v produktovém portfoliu ČS malý. 

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

O Vladimíru Dlouhém, prvním porevolučním ministrovi hospodářství a současném prezidentovi Hospodářské komory, se na jaře mluvilo jako o jednom z favoritů na post budoucího guvernéra ČNB. I on sám připouští, že tato varianta byla ve hře. Vítězem se však stal Aleš Michl. Dlouhý kvůli volbě nového guvernéra opustil poradní sbor prezidenta Miloše Zemana. A strhl tím lavinu, kdy i další členové tohoto orgánu odešli. Pro newstream.cz nyní vysvětluje pozadí celého dění.

Přečíst článek

A klienti to vzali?

Nemají jinou možnost, ostatně skupina Erste nebyla zdaleka jediná. Řada velkých správců v Evropě musela udělat to samé, musí se zkrátka počkat. 

Erste Asset Management (EAM), kterou v Česku vedete, je v jakém vztahu s Českou spořitelnou, děláte pro ně všechny fondy? 

EAM je dvorní dodavatel podílových fondů pro Českou spořitelnu, jsme nedílnou součástí Erste Group. Česká spořitelna v rámci své takzvané otevřené architektury distribuuje i další fondy třetích stran a její stoprocentní dcera je také nemovitostní společnost Reico. EAM je dominantním dodavatelem pro celou skupinu, dělá retailové fondy i fondy kvalifikovaných investorů i specializované fondy pro instituce jako jsou pojišťovny či penzijní fondy. Celkem děláme zhruba čtyřicet podílových fondů a řídíme portfolia v rámci správy aktiv, jsme tedy typická produktová továrna. Nic neprodáváme sami, našim výhradním odběratelem je Česká spořitelna, jiného klienta de facto nemáme.

Plus v rámci skupiny se prodávají ještě zahraniční fondy, že?

Ano, ty pocházejí z rakouské centrály Erste, těch jsou dokonce stovky. Lokálně je jejich distributorem právě Česká spořitelna. 

České fondy bývají kritizovány za vysoké poplatky, berou si dvě, tři, i čtyři procenta. Přitom současné technologie umožňují investovat mnohem levněji. Ptám se vás jako šéfa AKAT, jak na to s kolegy reagujete? Budou se poplatky snižovat?

Je to takový zbytečný boj aktivní a pasivní správy. Obě dvě ty branže mají na poli investování své místo. Typický český investor či domácnost potřebuje koncept investičního poradenství a za to holt platí v podobě fondu, kde sedí profesionál a tu taktickou alokaci za vás dělá. V okamžiku, kdy je člověk střelec, má silný názor na to, kam trh půjde, umí s technologiemi, tak pro něj přichází v úvahu i pasivní správa, typicky různé ETF fondy, které jsou o poznání levnější. Jen si musí uvědomit, že pokud trh půjde proti němu, je v tom zcela sám. Stačí, kdy máte celou investici v dolarech (korunové ETF nejsou k mání) a nesete tím pádem i kurzové riziko... Já mám za to, že trh je dost velký pro obě strategie a podílové fondy prostě vždycky budou dražší. Mnohem důležitější je zvyšování podílu investic v českých domácnostech. 

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Na kryptoměny se teď nikdo neptá

Co kryptoměny? Uvažovali jste o tom, že byste něco z kryptoměnového světa dali do fondů?

Tato aktiva jsou těžko uchopitelná z hlediska formy, jak to uchopit a dostat do portfolia. Loni jsme měli hodně dotazů od klientů, především těch mladších, fintechově zaměřených. Je ale vidět, jak je to strašně svázáno s cenovým cyklem. Teď se nás na kryptoměny nikdo neptá, když je bitcoin za 30 tisíc dolarů, jako by se po něm trochu slehla zem... Je to určitě sexy téma na večer do hospody. Ale jestli si to klienti nakonec vážně koupí? Máme zkušenost, že ten verbální zájem výrazně převyšuje skutečnou ochotu do kryptoměn investovat. Ve Vídni se zvažoval fond, ne tedy jen výhradně na kryptoměny, ale více na decentralizované finance a jiné moderní trendy, ale musím říci, že i o tento produkt zájem klientů v posledních měsících klesl. 

Naopak v posledních měsících je trhů hitem beton a železo, tedy firmy z tradičních sektorů, jako je energetika, suroviny, těžký průmysl. Posilovali jste to ve fondech? 

Ano, i v našich akciových fondech a jiných portfoliích do určité míry proběhla sektorová rotace a změna z hlediska investičního stylu: z původního růstového, tedy technologického, zaměření jsme se částečně přeorientovali na méně cyklický byznys se silným cash flow - hodnotové firmy jako je energetika, firmy z oboru zdravotnictví a podobně. 

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Firmy i banky mají za sebou dekádu růstu. Proto jsou silné a odolné a krátkodobé problémy dokážou přežít, říká Marco Iannaccone, místopředseda představenstva a náměstek UniCredit Bank. Banka i klienti se podle něj připravují na to, že v druhé půlce roku vlivem geopolitických problémů ekonomika zpomalí.  

Přečíst článek

A kdy jste to dělali?

Proběhlo to postupně, ten proces započal už před několika měsíci, v průběhu podzimu a přelomu kalendářního roku. Ten nedávný vývoj respektive proběhlá sektorová rotace poněkud předčila naše očekávání. Je ale pravda, že například technologické akcie, index Nasdaq, už svým cenovým vývojem zaostávají zhruba po dobu jednoho roku. 

Martin Řezáč (47 let)

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, absolvoval řadu odborných kurzů a školení v tuzemsku i v zahraniční. V roce 2002 získal prestižní titul CFA. Svou profesní kariéru zahájil v roce 1998 na dealingu Živnostenské banky, poté působil jako makléř ve společnosti MMB. Pět let pracoval jako senior portfolio-manažer dluhopisových investic v ING Investment Management. Kariéru ve finanční skupině Erste zahájil v roce 2004. Po dvou letech, kdy se v České spořitelně jak seniorní portfolio manažer podílel na správě majetku institucionálních a privátních klientů, se stal náměstkem generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny. V roce 2013 se pak stal jejím generálním ředitelem a předsedou představenstva. V listopadu roku 2015 úspěšně dokončil transformaci lokální akciové společnosti na pobočku Erste Asset Management GmbH, jejíž je nadále ředitelem. Martin Řezáč je zároveň již od roku 2018 předsedou Asociace pro kapitálový trh.

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

V podílových fondech mají Češi majetek ve výši 688 miliard, o 20 miliard méně než na konci roku

Přečíst článek
rubl, akcie, ruské fondy

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme